Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Önkormányzati hírek

A sport és ifjúsági titkár látogatása

    Július 6-án az adai önkormányzat képviselői, élükön Bilicki Zoltán polgármesterrel, fogadták Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkárt, valamint Slobodan Boškant, a Vajdasági Sportszövetség elnökét. A megbeszélésen Nikola Lukač, az Észak-Bánáti Közigazgatási Körzet vezetője is jelen volt. A kabinetben folytatott megbeszélés során szó volt a sport terén történt változásokról és esetleges közös beruházásokról községünkben, majd a titkár úr a házigazdák kíséretében ellátogatott a Sportszövetség irodájába.


Ingyenes úszóiskola a gyermekeknek

    Az adai Iskolai Sport és Testnevelő Tanárok Egyesülete immár nyolcadik alkalommal szervezte meg az adai medencén az ingyenes úszóiskolát a második osztályos, úszni még nem tudó adai, moholi és törökfalui gyermekek részére. A tanfolyam július 14-én diplomaosztóval fejeződött be azon 125 gyermek részére, akik sikeresen elvégezték az úszóiskolát. Az okleveleket Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke és Adamović Marko, a községi tanács tagja osztotta ki. Az ingyenes úszóiskolát az Iskolai Sport és Testnevelő Tanárok Egyesülete az idén is Ada község önkormányzata, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint az Adica ÜKV támogatásával szervezte meg. Ada község önkormányzata a továbbiakban is támogatja majd az ilyen jellegű programokat.


Szennyvízhálózat a Đuro Đaković utcában

    Augusztus elején megkezdődtek a másodlagos szennyvízhálózat építésének munkálatai az adai Đuro Đaković utcában. A munkálatokat a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatásával valósítja meg az önkormányzat.


Az egyházak támogatása

    Ada község önkormányzata az idei évben pályázat útján 4,9 millió dinárt fordít az egyházak projektumainak társfinanszírozására. Az adai Szentháromság Római Katolikus Plébánia ablakok cseréjére kap támogatást, az adai szerb pravoszláv egyházközség az Urunk Mennybemenetele templom tetőszerkezetének és homlokzatának javítására, a moholi Szent György Római Katolikus Plébánia a parókia épületének külső festésére, a moholi szerb pravoszláv egyházközség a Szent Száva Templom elektromos hálózatának felújítására, a törökfalui Szent Gellért Római Katolikus Plébánia pedig a templomtorony és a járda felújítására jut forrásokhoz.


Megépülhet a harmadik körforgalom

    Bilicki Zoltán polgármester közleményében arról tájékoztatja a polgárokat, hogy a Szerbiai Utak Közvállalat kiírta a közbeszerzést a harmadik körforgalom megépítésére Ada és Mohol között, a régi és az új út találkozásánál. A körforgalom építésének költségeit a Szerbiai Utak Közvállalat fedezi, Ada község önkormányzata pedig majd a körforgalomhoz tartozó közvilágítás tervezési és kivitelezési költségeit pénzeli. A teljes beruházás összértéke mintegy 40 millió dinár.


A tanulók útiköltségének támogatása

    A Községi Tanács augusztus 24-ei ülésén döntés született a mindennap utazó középiskolások utazási költségének részben való támogatásáról. Az eddigi 20%-ról a 2017-es évben 30%-ra növekedett ez a támogatás a Tanács határozatának 2. szakasza alapján. Az adai lakhelyű, vidéken tanuló utazó diákokon kívül erre a támogatásra azok a középiskolás tanulók is jogosultak, akik községünk településeiről (Mohol, Törökfalu, Völgypart, Valkaisor) utaznak napi szinten Adára. A 30%-os támogatást az adott havi jegy megvásárlásának igazolását követően a tanuló vagy a szülő folyószámlájára folyósítja az önkormányzat.


Újrafestették az útjelzéseket

    A tanévkezdésre való tekintettel a Standard KKV a község területén elvégezte a horizontális útjelzések újrafestését a II A besorolású 102-es számú állami utakon, valamint a községi utakon. Ahogyan Bilicki Zoltán polgármester elmondta, elsősorban az iskolás gyermekek biztonsága szempontjából rendkívül fontos az, hogy elvégezzék ezeket a munkálatokat.


Véget ért az idei nyári tábor

    Augusztus 30-án véget ért az önkormányzat idei nyári gyermektáborozási programja, amelynek keretében 16 helybeli művelődési, sport-, illetve egyéb civil egyesületből összesen 423 gyermek és 45 felnőtt kísérő vehetett részt 6 napos ingyenes táborozáson. Elismerés illeti az egyesületek és klubok vezetőit, a közreműködő edzőket, a felügyelőket, valamint a szülőket is, amiért aktívan hozzájárultak a táborozás sikeréhez. Külön köszönet az adai Cseh Károly Általános Iskola és a moholi Novak Radonić Általános Iskola, illetve az adai Műszaki Iskola vezetőségeinek és dolgozóinak, valamint az Adica Üdültetési Közvállalat munkatársainak és Búcsú Attilának, a községi képviselő-testület elnökének, amiért segítették a program megvalósulását.



ÉRTESITÉS AZON ADAI LAKÓHELYŰ KÖZÉPISKOLÁSOK SZÜLEINEK,
akik naponta utaznak az iskola székhelyéig

    Azon középiskolás tanulók utáni útiköltség-támogatásra való jogosultság érvényesítése érdekében, akik naponta utaznak lakóhelyükről az intézmény székhelyére, a kérelmező köteles a tanév kezdetén, legkésőbb szeptember 30-ig beterjeszteni az alábbiakat:
– kitöltött kérvény,
– a kérvényező személyi igazolványának fénymásolata,
– a tanuló személyi igazolványának fénymásolata,
– bizonylat arról, hogy a tanuló a folyó tanévben beiratkozott a középiskolába ,
– a hónapos jegy fénymásolata és
– bizonylat, az illetékes szerv végzése a gyámságról illetve nevelőszülőségről , ha a kérelmező nem a gyermek szülője.
    Az útiköltség-támogatás a 2017. szeptember–december időszakban a hónapos jegy árának 30%-a. A kérelmező, illetve tanuló köteles minden hónap 10-éig eljuttatni a folyó hónapra vonatkozó hónapos jegy szkennelt képét e-mailben, a regresiranje@gmail.com címre, vagy a fénymásolatát személyesen az Adai Községi Közigazgatási Hivatal 29-es számú irodájába. Minden szkennelt kép/fénymásolat nyilvántartásba kerül, az átadója pedig igazolást kap arról, hogy átadta a kifizetett hónapos jegyről szóló bizonyítékot.

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA