Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Hosszú forró nyár

Zalatnay Sarolta dalának szövege jellemezte az idei nyarunkat. Nemcsak énekelhettük, hanem a valóságban is megélhettük azt, hogy a nyár hosszú volt és nagyon forró. Nem megszokott nyár van mögöttünk, nagyon is megpróbált embert, állatot és a növényt egyaránt.

    Minden és mindenki szenvedett és sínylődött a forróságban. Egyedül csak azok a növények tudtak meglenni, termést adni, amelyek mesterséges csapadékban részesültek. Aki bírta, megtehette, beállította a locsoló berendezését, és éjjel-nappal adagolta a növényeinek az éltető vizet. Meg is van az eredménye, és szerintem a közeljövőben még inkább meglesz az eredménye, a következménye. A találékonyság, az önérdek és az önhaszon felülkerekedett a józan észen, félretéve a nagy igazságot, miszerint a víz igazán nagy kincs.
    Kincs, ami nincs, mivel a világon nagyon sok helyen hiány van belőle. Mi pedig kiaknázzuk, ellocsoljuk, nem gondolkodva azon, hogy holnapután nemcsak nekünk nem lesz életadó vizünk, hanem a körünkben élőknek sem. Ma még van, de gondolunk-e a holnaputánra, amikor nekünk is hiányunk lesz is ebből a kimérhetetlen kincsből!? Kovács Kati dalát idézve sokan, köztük jómagam is, az ég felé nézve mondogattuk: Add már, Uram, az esőt! Volt! Igaz, két csepp, amelyből az egyik rám esett, a másik pedig mellém! Vidékünkön valóban kevés csapadék hullott a földre. Hálát adtam ezért az áldásért, nemcsak a magam részéről, hanem embertársaim helyett is. Sajnos sokan csak zsörtölődtek és szitkozódtak kiábrándulásukban és tehetetlenségükben. Mindannyian elkeseredve, szomorúan és tehetetlenül nézegettük szenvedő növényeinket a földparcellákon.


A törökfalui lányok a búzakoronával és az új kenyérrel

    A nyári hónapok alatt mindennek ellenére sor került a megszokott ünnepségek megszervezésére, megtartására: Valkaisoron a hagyományos aratóünnepségre július első szombatján; Völgyparton a malom ünnepségre július utolsó előtti hétvégéjén; valamint Törökfalun a kenyérszentelő ünnepségre a rá következő vasárnapon, augusztus hónapban pedig a két falubúcsúra, Törökfalun és Völgyparton. Ilyenkor árusok pakolják ki portékáikat, a helybeliek pedig otthonukban készítve a vendégváró ínyencfalatokat, az utcát, az udvart és a házat is széppé varázsolva sürögnek-forognak. Az utcán sétálva jobbnál jobb ételek illatával találkozik a járókelő. Ez a helybelieknek és az érkező vendégeknek is ünnep, a gyerekeknek meg különösen, ők talán magát a vásárt várják a leginkább.
    Az idei nyáron tizenhárom fiatal számára júniustól egészen augusztus 24-éig a tánciskolán volt a fő hangsúly. Papp Róbert tánctanár a heti két alkalommal tartott összejöveteleken törökfalui, völgyparti és kevi fiatalokat tanított, a különböző tánclépéseket és figurákat is elsajátíttatva velük. A fiatalok a szüleik és a meghívott vendégeik előtt mutatták be a vizsgabálon mindazt, amit a tánciskolában elsajátítottak. Minderre a Százszorszép ME épületében került sor, ahol a fiatalok szépen és fegyelmezetten mutatták be a tánctudásukat. Ahogyan ilyenkor lenni szokott, a bálkirálynőt és a bálkirályt is megválasztották. A titulust ezúttal Pósa Katalin és Kormos Roland szerezte meg. A szünetekben és rendezvény végén a meghívott vendégek is táncra perdültek a fiatalokkal, és ez még jobb hangulatot teremtett.


A valkaisori aratóünnepség ezúttal is kiváló hangulatban zajlott le

    A nyár elmúltával a meleg még mindig kitartóan jelen van vidékünkön. Az iskolacsengők megszólaltak, a diákok kisebb-nagyobb örömére. A gyurgyalagok és a fecskék lassan elvándorolnak, átengedve a teret a varjaknak és a seregélyeknek. Lassan a táj őszies színeket ölt magára, a forróság már meg is tette a magáét ennek érdekében. A világ legnagyobb szabad égi üzemében is beindulnak az őszi munkák, és megkezdődik a készülődés az ismeretlen téli hónapokra, amelyekről még nem is sejtjük, hogy milyenek lesznek.

Molnár József

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA