Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Szeretem a méhészkedést
Beszélgetés Mihályi László adai méhésszel

Mihályi László 1965-ben született Adán, az általános iskolai tanulmányai befejezése után a Műszaki Iskolába iratkozott, és sikeresen be is fejezte. Egy ideig a saját szakmájában is dolgozott, később azonban méhészkedni kezdett, mára ez a fő foglalkozásává vált. Jelenleg 100-110 méhcsaláddal foglalkozik, és vándorméhészként a terepen is igen sokat van.

    – Hogyan került kapcsolatba a méhészettel?
    – A munkahelyemen, ahol dolgoztam, már nem volt lehetőségem a fejlődésre, így úgy éreztem, elérkezett az ideje annak, hogy belekezdjek valami egészen más dologba. A méhészkedés mellett döntöttem, mivel nagyon sok pozitív véleményt hallottam róla, noha sok munka, piszmogás van vele. A méhészettel 2002-ben kezdtem el foglalkozni, és azóta is egyedül csinálom. Nem vagyok egyetlen méhészegyesület tagja sem. A méhészkedés a fő foglalkozásom; tavasztól őszig a méhekkel foglalkozom, ősztől tavaszig pedig a felszerelések, a kaptárak javítását végzem, illetve új kaptárakat készítek. A méhészkonténert, amelyet a tavalyi év óta használok szállításra, szintén magam készítem el. Vándorméhész vagyok, ami azt jelenti, hogy sokat vagyok terepen. Március végétől szeptember közepéig járjuk a különböző legelőket a méheimmel: a repce-, az akác-, a gyalogakác-, a selyemkóró (itt persze nem a gyomnövényre gondolok), a napraforgó-, illetve a különféle őszi mezei virágok területein időzünk a legszívesebben, mivel ezek virágait szeretik a méhek a leginkább, és ezeken a területeken igen szorgalmasan gyűjtik a virágport. Jelenleg 100-110 családdal foglalkozom.
    – Hogyan látja, mekkora a kereslet ma a méz iránt?
    – Úgy veszem észre, hogy az emberek még mindig érdeklődnek a méz iránt, és keresik is, feltéve persze, ha tiszta mézről van szó, hiszen tudják, hogy a méz egészséges és sokféle betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. Jómagam is azt a mézet szeretem, amely valódi, és amelyet valóban a méhek készítenek; én csak elszedem, kipergetem, szűröm, tárolom, majd amikor megkristályosodott, visszaolvasztom, üvegekbe rakom, felcímkézem és eladom. Az eladás az én esetemben részben otthon, azaz háztól történik, részben a piacon, ahol szintén nemcsak a különféle mézeket, hanem a propoliszt, a virágport és a méhviaszt is árulom. Ami megmarad, azt átadom a felvásárolóknak.

    – Kifizetődő-e manapság a méhészet? Egyáltalán hogyan szerez tudomást az újdonságokról, a méhészet fejlődéséről?
    – Hogy kifizetődő e manapság a méhészkedés? Ha az ember komolyan veszi, akkor igen, kifizetődő. Igaz, van vele vesződés, de szeretni kell, és akkor a munka sem esik nehezünkre. A megtermelt méz mennyiségét persze az időjárás is nagymértékben befolyásolja, hiszen ha nem kedvező, akkor kevesebb a méz, illetve az egyéb termék is. Manapság kiszámíthatatlan az időjárás, és ez nem kedvez nekünk, termelőknek sem, főleg ha valaki terepen, legelőkön van, mint ahogy én. Azonban a nehézségek ellenére is szeretek méhészkedni, hiszen a természetben vagyok, ráadásul a magam ura vagyok. Nincs szebb annál, mint amikor az ember kint van a szabadban, és gyönyörködik a tájban. Ami az újdonságokat illeti, azokról elsősorban más méhészektől, a szerbiai méhészegyesület honlapjáról, illetve különféle szaklapokból szerzek tudomást – fejezte be a beszélgetést Mihályi László méhész.

Bálizs Géza

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA