Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Drubina Orsolya szegedi rendező vezetésével tartottak színjátszótábort az adai kisiskolásoknak

A múlt év után Göblös Csernai Edit tanítónő és Raffai Klára magyartanárnő második alkalommal szervezett egyhetes színjátszó tábort Adán a helyi Cseh Károly Általános Iskola tizenöt helybeli alsós és felsős diákja számára. A diákok az idén is Drubina Orsolya szegedi rendező vezetésével dolgoztak. A fiatalok ezúttal Gimes Dóra Csomótündér című mesekönyvének két története alapján készítették el a Hogy mi van a Majomplacc alatt?! című darabjukat.

    – Ezt a darabot réges-régen láttam Kecskeméten, akkor szerettem bele a szövegbe. A Csomótündér története az egy- vagy kétszülős, illetve az elvált szülős családok történetét dolgozza fel. Nagyon kedves és jó minőségű irodalmi szöveg alapján saját improvizációs technikával készítettük el az előadást. Azért választottam ezt a témát, mert ez nagyon nehéz, lelkileg nagyon megviselő helyzet. Nagyon örültem annak, hogy Adán többnyire egész családokból jöttek a színjátszó gyerekek, de őket is érdekelte és foglalkoztatta ez a téma. Az is fontos ebben az egészben, ami most itt létrejött köztünk, hogy mindenki megnyílt, mindenkinek volt erről véleménye, és sokat beszélgettünk minderről. Ez a mese, a Csomótündér leginkább arról szól, hogy milyen az a helyzet egy kisfiú számára, ha a szülei nem eleve elrendelten egymásnak vannak szánva, hanem véletlenül, egy csomótündér hibája miatt rossz embereket kötözött össze egy életre. Ez egy széttéphetetlen és örök csomó két ember között – főleg, ha egy gyermekük is születik –, ugyanakkor szét is lehet választani, ha nem két megfelelő ember él együtt, de ez mindig sajogni fog, mindig marad egy kis nyoma ennek a válásnak. Nagyon fontos, hogy ez a történet pontosan arra világít rá, ami talán minden egyes család gyermekében felmerül: az ő hibája-e, hogy mindez megtörtént vele – mondta el a rendező, Drubina Orsolya, hozzátéve, az előadás létrehozásában rendezőasszisztensként Lányi Nicolette segédkezett, valamint Ábrahám Máté zenész is közreműködött. A színjátszó tábor munkájában Berec Katinka, Berta Flóra, Csincsik Réka, Dobai Melánia, Fodor Boglárka, Gálik Ádám, Gordos Áron, Lévai Balázs, Lévai Lili, Nagy Dániel, Nagypál Zsófia, Pintér Maja, Szenes Viktor, Tóth Dalma és Világos Balázs vett részt.

    Raffai Klára magyartanár kiemelte, hogy a táborozás teljességgel a gyerekek javát szolgálta, mivel kiváló lehetőséget kínált számukra arra, hogy személyes kapcsolatokat alakítsanak ki egymással, közben a saját lelkükbe nézhessenek, valamint a szép beszédet is megtanulhassák.
    – Az idén második alkalommal szerveztük meg ezt a napközi jellegű tábort, mivel étkeztetés nem volt. Délelőtt kilenc órától délig, illetve délután háromtól este hétig próbáltunk a gyerekekkel. Göblös Csernai Edit tanítónővel egy közös álmunk volt, hogy a két csoportot, az alsós és felsős gyerekeket összehozzuk legalább egy darab erejéig, így született meg ennek a tábornak az ötlete. Úgy gondoltuk azonban, hogy nincs annyi tudásunk, hogy egy ilyen jellegű csoporttal foglalkozzunk, így került a képbe Drubina Orsolya szegedi színházi szakember. A tavalyi tábor nagyon jól sikerült, az előadás nagyon jó volt, és mivel közben már több gyerek is érdeklődött, hogy az idén is lesz-e tábor, úgy éreztük, mindenképpen folytatunk kell a közös munkát – hangsúlyozta Raffai Klára magyartanárnő, a tábor egyik megálmodója.

Csincsik Zsolt

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA