Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. április

Címoldal
A húsvét és a locsolkodás
Itt a tojás, piros tojás!
„A népzene iránt mély elköteleződést érzek”
Lelki és földi „útjelzők”
Jövőre elkészülhet a wellnessközpont
Nincs orvoshiány
Megújulnak a strandok és a játszóterek
Útjavítás és padfelújítás Adán
Nemes célok
Hagyományápolás az idősek otthonában
Húsvéti kiállítás a nyugdíjasoknál
Tombola a népviseletért
Sikerek népzenei berkekben
Sulifeszt-elődöntő Adán
Ötvenöt éves a Műszaki Iskola
Aranyszájú Szent János: Húsvéti beszéd
Korszerű szaktudást adni
A közlési szándék a legfontosabb
Bloggerek határon innen és túl
Adáról Regensburgba
Újabb sikeres szereplés
Élhetőbb falut akarnak
Kétfelől sütő nap
Védik a törpedenevéreket
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
A katicabogár
Tudta-e?
Fitnesszel az egészségért
A moholi birkózók sikere
Sakk
Játszóterek felújítása
Impresszum

Védik a törpedenevéreket
Moholon denevérodúkat helyeztek el a Tisza-parton

    A Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái harminc denevérodút helyeztek el a törpedenevérek számára Moholon, a Tisza-parti Tiszavirág rekreációs központban. Mivel most raktak ki először denevérodúkat, ezért egyelőre nem tudják, hogy mennyire lesz eredményes az akció, de a magyarországi tapasztalatok igen kedvezőek.

    Báity Ferenc, a Zöldike elnöke elmondta, hogy a moholi rekreációs központban éjjelente látni törpedenevéreket, ezek sajnálatos módon egyre kevesebb helyen tudnak meghúzódni, megtelepedni és szaporodni. A denevérodúkat azért helyezték el, hogy elősegítsék a denevérek létszámának növekedését, mivel ezek hasznos állatok, összeszedik a rovarokat. A denevérodúkat a fák törzsére erősítették föl 6–8 méter magasságban. Megjegyezte, hogy a moholi rekreációs parkban szeretnének minél több odút kihelyezni a madaraknak és más állatoknak.


Az odúkat 6–8 méter magasban helyezik el

    Az eseményen jelen volt hetven moholi óvodás is. Tóth László adai amatőr ornitológus és természetbarát beszélt nekik a denevérekről és a természetben betöltött hasznos szerepükről. Tóth László kifejtette, hogy a törpedenevérek napközben ezekben az odúkban alszanak, majd éjjel innen indulnak vadászni. Megjegyezte, hogy az odúk puhafából készültek, és nem szabad őket befesteni, mert a festék szaga zavarja a denevéreket. Moholon most raktak ki először denevérodúkat, ezért egyelőre nem tudják, hogy mennyire lesznek eredményesek, de a magyarországi tapasztalatok jók.


A Zöldike tagja a denevérodút mutatja az óvodásoknak

    – Ha sikeres lesz az odúk kihelyezése, akkor nagyon nagy hasznot hajtanak majd, mert a denevérek rovarevők, és sok élelmet fogyasztanak. Rendkívül hasznosak a káros rovarok pusztításában. Főleg az éjjeli lepkéket, a bagolylepkét és az araszolólepkét pusztítják, amelyeknek a hernyói nagyon károsak. Mindkét faj pusztítása nagyon sok hasznot hajt a mezőgazdaságnak a gyümölcsösökben, a zöldségtermesztésben és bármilyen növényi kultúrában – magyarázta Tóth László. – Az odvas fák kiirtása óriási veszteség a természetnek, az odúlakó madaraknak és denevéreknek egyaránt. Az odúlakó madarak közül is néhány faj, köztük a kerti rozsdafarkú, teljesen elhagyta a vidékünket, mert kiirtották az odvas fűzfákat, illetve már a fakúsz is évek óta hiányzik. Ugyanígy nagy kárt szenvednek a denevérek, nekik szintén szükségük van nagyobb odúkra, ahol átvészelik a telet. Fontos, hogy ne háborgassuk őket, illetve olyan odúkat helyezzünk el, amelyekben megpihenhetnek és telente alhatnak.

Csincsik Zsolt

april 2017.

Naslovna strana
Sajam usluga socijalne zaštite
Sveti Jovan Zlatousti: Beseda na Vaskrs
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Renoviranje igrališta
Impresum


Design by VA