Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. április

Címoldal
A húsvét és a locsolkodás
Itt a tojás, piros tojás!
„A népzene iránt mély elköteleződést érzek”
Lelki és földi „útjelzők”
Jövőre elkészülhet a wellnessközpont
Nincs orvoshiány
Megújulnak a strandok és a játszóterek
Útjavítás és padfelújítás Adán
Nemes célok
Hagyományápolás az idősek otthonában
Húsvéti kiállítás a nyugdíjasoknál
Tombola a népviseletért
Sikerek népzenei berkekben
Sulifeszt-elődöntő Adán
Ötvenöt éves a Műszaki Iskola
Aranyszájú Szent János: Húsvéti beszéd
Korszerű szaktudást adni
A közlési szándék a legfontosabb
Bloggerek határon innen és túl
Adáról Regensburgba
Újabb sikeres szereplés
Élhetőbb falut akarnak
Kétfelől sütő nap
Védik a törpedenevéreket
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
A katicabogár
Tudta-e?
Fitnesszel az egészségért
A moholi birkózók sikere
Sakk
Játszóterek felújítása
Impresszum

Korszerű szaktudást adni
Nyílt napot tartottak az adai Műszaki Iskolában

    Mit csinál egy gépésztechnikus? Mi mindent kell megtanulni ahhoz, hogy valaki CNC-marós legyen? A számítógépek elektrotechnikusa csak programoz, vagy meg is tudja javítani az elromlott számítógépet? Az építésztechnikusnak tudnia kell szépen rajzolni? Tényleg heti két napot vannak gyakorlaton az autószerelők? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszoltak meg a Műszaki Iskola tanulói és szaktanárai a március 22-én tartott nyílt napon, amelynek során az érdeklődők nemcsak az iskola tantermeit és tanműhelyeit járhatták be, hanem az adai Termometal fémipari üzembe is ellátogathattak , ahol az iskola tanulóinak egy része gyakorlati képzésen vesz részt.

    A Műszaki Iskola előcsarnokában az építészet, a gépészet és az elektrotechnika szakterületen tanuló diákok munkáit is megtekinthették a látogatók, a tanárok azokat a képzéseket is bemutatták nekik, amelyeket a Műszaki Iskola a következő tanévben kínál. A diákparlament standjánál pedig az iratkozással, a tantárgyakkal és az iskolai eseményekkel kapcsolatos tudnivalókról kaphattak felvilágosítást az érdeklődők.


Az intézmény diákjai igyekeztek sokrétű felvilágosítást adni az érdeklődőknek

    Az iskolába érkező diákokat és szüleiket körbevezették az épületben, megmutatták nekik a szaktantermeket, a tanműhelyeket és a sportpályákat. A vendégek akár tanórákon is részt vehettek, megnézhették, hogyan zajlik egy-egy gyakorlati óra, sőt a Termometal fémipari vállalatba is ellátogathattak, ahol körbejárhatták azokat a munkapontokat, ahol a Műszaki Iskola diákjai a gyakorlati képzésüket folytatják.
    – A nyílt napot azért tartjuk fontosnak, mert ilyenkor a diákok szülei is betekintést nyerhetnek az iskola munkájába, tanórákra mehetnek be, részt vehetnek a gyakorlati órákon, sőt a Termometal vállalatban is megnézhették, milyen körülmények között milyen feladatokat kell elvégezniük iskolánk diákjainak – magyarázta Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatónője. – A látogatóknak bemutattuk tanulóink munkáit, a szaktanáraink pedig elmagyarázták nekik, hogy egy-egy szakterületen belül milyen ismereteket kell elsajátítaniuk a diákoknak a négy-, illetve hároméves képzés során. Úgy gondolom, hogy a középiskola kiválasztása igen komoly döntés, éppen ezért a szülőknek és a diákoknak is minél több információra van szükségük ahhoz, hogy jól döntsenek, hogy olyan szakmát válasszanak, amellyel érvényesülni tudnak majd, de természetesen az sem mellékes szempont, hogy a tanuló szeresse azt, amit csinál – tette hozzá az intézmény vezetője.


A vendégek akár tanórákon is részt vehettek

    Az adai Műszaki Iskolában a közvetkező tanévben hat elsős osztályt terveznek indítani, három szakterületen. A gépészet és fémmegmunkálás területen gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szakon magyar nyelven harminc tanulót fogadnak; a számjegyvezérlésű gépek technikusa (CNC-technikus) szakra szintén 30 tanuló iratkozhat be magyar nyelven; míg a számjegyvezérlésű gépek marósa (CNC-marós) és az autószerelő szakra 15-15 tanuló kaphat helyet magyar nyelven. Az elektrotechnika szakterületen számítógépek elektrotechnikusa szakot terveznek magyar nyelven 30 tanulóval, a hálózatüzemeltető rendszergazda szakra pedig 30 tanulót várnak szerb nyelven. A földméréstan és építészet szakterületen építésztechnikus szakra 30 tanuló jelentkezhet magyar nyelven.
    Az igazgatónő azt iselmondta , hogy az iskolában öt korszerű számítógépes tanterem, felújított újszerű számjegyvezérlésű (CNC) marógéppel, esztergagéppel felszerelt tanterem, autódiagnosztikai- és futóműbeállító berendezéssel ellátott autószerelő műhely áll a tanulók rendelkezésére, hiszen az intézmény célja, hogy olyan szaktudást adjon a tanulóinak, amellyel mindenhol érvényesülni, boldogulni tudnak.

Józó Mónika

april 2017.

Naslovna strana
Sajam usluga socijalne zaštite
Sveti Jovan Zlatousti: Beseda na Vaskrs
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Renoviranje igrališta
Impresum


Design by VA