Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. február

Címoldal
Egységben az erő
VI. Esküvői kiállítás
Aki ma is itthon van igazán otthon
Újabb százharmincnégy kérelmező
Két bálból több mint egy millió dinár
Esküvői iránytű
Megjavították a megcsúszott támfalat
Újabb nyelvi tücsök és bogár
Motivációs foglalkozás a Termometalban
Nyári tábor négyszáz gyereknek
Šević Iván az öt legjobb vajdasági diák között
Szégyenlős hóvirág
Itt a farsang!
Utolsó percek
Látlak
A királynők gyümölcse
Sokféle elvárásnak kell megfelelnünk
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Tiszta vizet a pohárba!
Hírek, események
Sakk
Sport
III. Téli kupa
Impresszum

Podrška građana za ukidanje kaznenih poena

    Savezu samostalnih sindikata Srbije svakodnevno stiže podrška građana Srbije u nastojanju da od vlasti izdejstvuje ukidanje kaznenih poena za penzionere koji su ispunili godine staža, a nisu napunili zakonom propisan broj godina.

    U pismima podrške se naglašava da je velika nepravda da se nekome ko ima 40 godina radnog staža, i ko je plaćao doprinose sve vreme rada, kada ode u penziju pre 65 godina starosti obračunavaju kazneni poeni. Poslednje u nizu dopisa uputio je bračni par iz Bečeja, koji zajedno ispunjava prvi uslov (imaju ukupno više od 70 godina staža), a nemaju godine života, zbog čega će im biti oboma umanjene penzije po 15-16 odsto.
    “Zamislite šta to znači da ceo preostali život živimo kao socijalni slučajevi umesto da uživamo u zasluženoj penziji”, ukazuje taj par, čija glava porodice zarađuje 13.800 dinara, a supruga već 5 godina nigde ne radi. “Svi smo mi služili vojsku 12, 15 ,18 ili 24 meseca, to je bila i obaveza i čast. Mogao sam i ja kao ovi danas da ne budem vojnik, da završim studije, da napravim kuću, da stvorim porodicu. Niko od nas ne traži da nam se plati, ali da su nam samo vreme provedeno u vojsci uračunali u staž danas ne bi smo kopali po kontejnerima, sramotili se u redu za socijalnu pomoć, čekali da nam u 60 godini roditelji – penzioneri, koji imaju 83 godine, dodaju koju hiljadarku, jer smo na čekanju”.
    “Stvarno nas je sramota i sistema i države kojoj smo verno služili i odužili. Hvala što ste se bar vi zauzeli za nas. Želimo vam puno uspeha i da istrajete, radite pravu stvar”, navodi se u dopisu tog bračnog para upućenog predsedniku SSSS. Savez samostalnih sindikata Srbije, svestan da su penzije većine penzionera toliko male da bi im se na ovaj način dodatno uzimalo, zatražio je da država uvođenje penala oroči do 65 godine života, kao gornje granice za penzionisanje, i da ih nakon toga ukine za sve. Upravo je ovakav predlog SSSS i uputio Socijalno-ekonomskom savetu.

Savez samostalnih sindikata Srbije

februar 2017.

Naslovna strana
VI. Sajam venčanja
Beseda o postu
Pesme
Vesti iz lokalne samouprave
Podrška građana za ukidanje kaznenih poena
Za razmišljanje
Šah
III. Zimski kup
Impresum


Design by VA