Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. február

Címoldal
Egységben az erő
VI. Esküvői kiállítás
Aki ma is itthon van igazán otthon
Újabb százharmincnégy kérelmező
Két bálból több mint egy millió dinár
Esküvői iránytű
Megjavították a megcsúszott támfalat
Újabb nyelvi tücsök és bogár
Motivációs foglalkozás a Termometalban
Nyári tábor négyszáz gyereknek
Šević Iván az öt legjobb vajdasági diák között
Szégyenlős hóvirág
Itt a farsang!
Utolsó percek
Látlak
A királynők gyümölcse
Sokféle elvárásnak kell megfelelnünk
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Mezőgazdasági rovat
Tiszta vizet a pohárba!
Hírek, események
Sakk
Sport
III. Téli kupa
Impresszum

Motivációs foglalkozás a Termometalban

    Január végén motivációs foglalkozást szerveztek az adai Termometal vállalatban az adai Műszaki Iskola második osztályos CNC marós és esztergályos tanulói számára. A megmérettetés első részében egy-egy feladatlapot töltöttek ki a diákok, elméleti tudásukról így adva számot, majd az ezt követő gyakorlati részben egy munkadarabot is meg kellett munkálniuk.

    Micsiz József, a Termometal vállalat igazgatója elmondta, a program célja az volt, hogy a diákok megtapasztalják, miként tudnak helytállni, illetve képet kapjanak arról, mi mindent sajátítottak el, és milyen területeken vannak még hiányosságaik. Az igazgató a diákok munkáját értékelve hangsúlyozta, a tanulók mindegyikének sikerült megválaszolnia az elméleti kérdéseknek több mint ötven százalékát, ami igen jó eredménynek számít, és a munkadarabot is sikerült mindenkinek befejeznie a rendelkezésre álló másfél óra alatt.


A megméretetés gyakorlati részének teljesítése nagy kihívás volt

    Farkas Bálind, az adai Műszaki Iskola második osztályos CNC-marós tanulója, aki részt vett a megmérettetésen, elmondta, a foglalkozás minden résztvevő diákra nagyon ösztönzőleg hatott. Azok számára, akik felkészültek, az írásbeli feladatok megoldása nem okozott problémát, a gyakorlati rész teljesítése azonban igen nagy kihívást jelentett nekik.
    – Az összesített pontszámok alapján második helyen végeztem, tehát még fejlődnöm, tanulnom kell. Az év végén azonban szeretném megmutatni, hogy igazán jó szakember válhat belőlem, ami azért is fontos számomra, mert már kiskorom óta tudom, hogy ezt a szakmát akarom választani – magyarázta Farkas Bálint.
    A vállalatot végigjárva, a dolgozókkal beszélgetve a tanulók arról is hallhattak, milyen munkaterületek követelményeinek tudnak majd eleget tenni, ha az egyéni képességeik mellé szorgalom is társul; láthatták, hogy érdemes tanulni, fejleszteni tudásukat, gyarapítani ismereteiket, mert ezáltal az iskola befejezése után lehetőségük nyílhat arra, hogy elhelyezkedhessenek a szakmájukban, és a saját szülőföldjükön, az otthonukhoz közel boldogulhassanak.


A gyakorlati részt is sikerült megoldani a diákoknak

    A motivációs foglalkozás valójában főpróbája volt annak a tanév végi megmérettetésnek, amely után a legeredményesebb három tanuló a harmadik osztályt a Termometal vállalat ösztöndíjasaként kezdheti majd meg. Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatója közölte, az intézmény számára is hasznos volt a verseny, mert annak ellenére, hogy nem hirdettek eredményt, és nem rangsorolták a diákokat, visszajelzést kaphattak arról, hogy a tanulóik mennyire sajátították el a tananyagot, és mennyire tudnak helytállni az iskolán kívül, amikor a gyakorlatban is alkalmazniuk kell a megszerzett tudásukat.
    Az igazgatónő azt ielmondta s, hogy az intézményben a számjegyvezérlésű gépek marósa és esztergályosa szakok a legnépszerűbbek, a diákok a diploma megszerzése után könnyen munkába állnak, jól fizető állást szereznek. Ezért az iskola előzetes igényfelmérés alapján a felnőttképzés keretein belül, a gépészet és fémmegmunkálás szakterületen a számjegyvezérlésű gépek forgácsolója tanfolyam regisztrálásán dolgozik. Ehhez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től nyert támogatást.

Józó Mónika

februar 2017.

Naslovna strana
VI. Sajam venčanja
Beseda o postu
Pesme
Vesti iz lokalne samouprave
Podrška građana za ukidanje kaznenih poena
Za razmišljanje
Šah
III. Zimski kup
Impresum


Design by VA