Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. június

Címoldal
Ketten százszoros véradók
Községi hírek
Elballagtunk...
A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkájáról
Nemzetközi képzés ifjúsági szakemberek részére
Beszámoló az Aranykapu Művelődési Egyesület tevékenységéről
Óriási siker a Green Future csapat új rendezvénye
Moholi ló győzött a Vajdasági Vágtán
1988
Kettős ünnep
Hangverseny és ballagás
40 éve alakult meg a Cseh Károly Munkabrigád
A csíksomlyói búcsú
Tárlat a közösségi házban
Százegy diplomás szakember
Községi támogatás az ujjszülötteknek
Nehéz a helyzet, de igyekeznek helytállni
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Tarka-barka
Impresszum

Kettős ünnep

    Völgypart lakosai kettős ünnepre jöttek össze kis templomukba Pünkösd vasárnapján. E kistelepülés lakosai, miközben a magyarság Csíksomlyón öszszegyűlve ünnepelte meg az Egyház születését, ők e közös ünnepre gyűltek össze a délutáni órákban. Pünkösd vasárnapján, Jézus által kiáradt Szent Lélek ünnepét, az Egyház születését valamint magyarságuk megerősítését és a megmaradás ünnepét is megtartották. Ft. Kormányos Zoltán törökfalusi plébános szentmisét mutatott be, melyen nemcsak helybeliek vettek rész, hanem Magyarországról vendégek is érkeztek. Címeres országzászlót hoztak e kis közösség lakosainak, egyházközösségnek, melyet vitéz lovag Erdő László, dr. Abonyi Mátyás és dr. Gyenes Klára nyugalmazott honvédezredesek hoztak a Nemzeti Társas Kör adományaként.


Elsőáldozók Törökfaluban


Elsőáldozók Völgyparton

    Az ünnepélyes bevonulásban négy helybeli fiatal ünnepélyesen bevitte a zászlót, és az adományozók segítségével elhelyezte az előre elkészített zászlótartón. A szentmisén egy ünnepi, meghitt hangulat teremtődött, miközben Zoltán atya bemutatta az ünnepi szentmisét, amit követett a zászló átadása. A magyarországi vendégek hivatalosan köszöntötték az egybegyűlteket, és állhatatos kitartásra szólították fel őket. Egy kis történelmi visszaemlékezés is elhangzott, de a legfontosabb, amit alá is húztak, elsősorban az Isten tisztelete, valamint a haza szeretete a a magyarság mindennapi életben. Csakis így lehet megőrizni magyarságunkat és megmaradni ott ahol élünk, és ezáltal együtt lenni a magyar honfitársakkal, akik szerteszét vannak a világban, kívül a magyar hontól. Ezúttal a Nemzeti Társas Kör 95. alkalommal adományozott zászlót a külhoni magyarságnak a Kárpát-medencében. A címeres zászlón, a díszes címeren kívül, a következő szöveg van feltüntetve: „Völgypart katolikus hívőközösségének a magyar megmaradásért. A Nemzeti Társas Kör adománya. 2015.05.24.-én”. Link Lajosnak, a törökbecsei Aracsturizmus szervezőjének kezdeményezésével jutott el Völgypartra a zászló, valamint egy csoport magyarországi turistát is elhozott erre az ünnepre. A szentmise és az országzászlóátadás befejeztével egy kis kulturális műsorra került sor a szélmalomnál, amelynek, igaz, nincs még vitorlája, de örömmel fogad minden vendéget. A tornyosi Ady Endre M. E. tamburazenekara kíséretével a törökfalusi Százszorszép M. E. Búzavirág és Törökszegfű énekcsoportjai dalcsokrokkal emelték és tették szebbé az ünnepi hangulatot. Török Klára pünkösd ünnepe alkalmából alkalmi verset szavalt, valamint Nagy Rózsa énekelt, amit gitáron Tóth Ugyonka Frigyes kísért. Mindezek után a szélmalomban kiállított régi használati tárgyakat is megtekinthették a vendégek. Ez a kettős ünnep nem mindennapi volt a völgypartiak számára, hiszen akkor ott volt a világ közepe. A megmaradás, kitartás és tanúságtétel ereje jelen volt azon a napon, ami e kis közösségnek sokat jelentett.


Erős László és Abonyi Mátyás átadják az országzászlót Völgyparton

    Az idén Törökfalun az elsőáldozás pünkösd vasárnapján volt. Itt négy fiú és öt leány részesült az Oltáriszentségben, Völgyparton pedig június első vasárnapján egy fiú és három leány ünnepelte meg elsőáldozását. Az óvodások, az alsó tagozatok negyedik osztályosai és a nyolcadikosok is ballagtak, ezt szüleikkel és oktatóikkal ünnepelték meg. Mindezek az alkalmak is a közösségek erősítését, megmaradását szolgálták, és a szürke hétköznapokban egy kis fényt és örömet szereztek.
    A határban már nagy a zsongás, az árpa, az olajrepce cséplése körül, a here második kaszálásának teendői folynak, valamint a napszámosok munkája látszik a biogazdálkodóknál. A táj egyre zöldebb és sárgább színezésben tárja elénk magát, miközben perzselően süt a nap. Ezt olykor zápor, zivatar és a jég váltja fel. Nem mesze a Nagypál-tanyától volt jéghullás is, ez a kukoricán meg is látszik, de kiheveri, csak ne legyen ettől rosszabb idő vidékünkön!

Molnár József

jun 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA