Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. október

Címoldal
Véleményt mondhatunk
Községi képes krónika
Gyertyát gyújtunk, emlékezünk
Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés
Önkormányzati eseménynaptár
A helyi járulék befektetési programja az adai II. Helyi Közösségben
Új helyi járulék Moholon
Visszatekintés az elmúlt évekre
Jelentős beruházások a helyi járulékból 1997-től 2006-ig
Gyermeknyaraló lesz az ORTC helyén
Szavaink és neveink eredete
Harmadik országból
Színházakról álmodunk
Négyen az újvidéki döntőben!
Egy találkozás története
Mindenkinek  orvost kell választania
Egy régi álom megvalósulása Valkai soron és Törökfalun
Újjáépítik a völgyparti szélmalmot
Új pap Törökfalun és Völgyparton
Vágyódás
Fiatalok írják
Adán, a legszorgalmasabb kistudósítók körében
Kishírek
Rendőrségi hírek
Végigússza a Tiszát - a Tiszáért!
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
In memoriam
Az eltűnt idő nyomában
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

ÖNKORMÁNYZATI ESEMÉNYNAPTÁR

    2006.09.18. Községünk elnöke, Ürményi Ferenc fogadta Vladimir Srdićet, az Észak-Bánáti Közigazgatási Körzet vezetőjét. A Körzet Tanácsa közelgő ülésének egyes témáiról tárgyaltak.
    A községi elnöki irodában a 9. VMSO ünnepélyes nyitó- és zárórendezvényéről állapodtak meg. Ürményi Ferenc, Micsíz József és Mrđanov Dragoljub, mint házigazdák mellet az találkozón jelen volt Milorad Mijatović és Milorad Peričić, az Olimpiai Bizottságból, valamint Slavko Perković, a Vajdasági Rekreatív Sportszövetségből.
    2006.09.18-24. között, nyolctagú tanulmányi csoport látogatott meg bennünket a Cseh Köztársaságból. Mint EU-partnerek, A környezetvédelem közös tervezése c. projekt keretében helyzetfelmérést végeztek községünk ökológiai akciótervének kidolgozása céljából. A projekt menedzsere Patyi Lajos, a munkában a községi közigazgatás illetékes szakemberei is részt vesznek.
    2006.09.20. Községünk elnöke kezdeményező megbeszélést tartott Dejan Mastilović és Vladimir Zelenbaba, koordinátorokkal, az Apatini Sörgyár képviselőivel a 9. VMSO-hoz fűződő együttműködésről és támogatásról. A tárgyalások folytatása várható.
    A kormányalelnök szegénységcsökkentő bizottsága Bela Crkva-i II. ülésén, községünket előadóként Vesna Civrić képviselte.
    Itt elismerően szóltak az adaiak eddigi munkájáról és állást foglaltak, hogy Ada kiképzési központ lesz további 10 község számára, amelyekben szintén megalakulnak a szegénységcsökkentő bizottságok.
    2006.09.24. A magyarországi Nemesnádudvaron, a hagyományos Újbor Ünnepén küldöttségünk, amelyet Sóti Ernő vezetett, a házigazdák részéről szívélyes fogadtatásban részesült.
    2006.09.26. Zoran Dragin, alpolgármester és Dejan Mastilović és Vladimir Zelenbaba az apatini Sörgyár képviselői, folytatták a 9. VMSO támogatásához fűződő megbeszéléseket. Megegyeztek, hogy hamarosan konkrét ajánlat érkezik. Az ülésen részt vett Zlatko Prekajski is.
    Csókán tartották meg Észak-Bánáti Közigazgatási Körzet Tanácsának ülését, amelyen községünk elnöke, Ürményi Ferenc és Hodik Nándor a községi közigazgatási hivatal vezetője vett részt. A találkozón kezdeményezték a külföldön élő polgáraink ügyeivel foglalkozó községi iroda megnyitását.
    Községközi, a jövőbeli regionális szemétteleppel kapcsolatos megbeszélést tartottak Szabadkán, amelyet a szabadkai KKT hívott össze. Ezen bemutatták a tervezett depóinához való csatlakozási lehetőségeket. Topolya, Csóka, Magyarkanizsa, Kishegyes és Ada községek képviselői mellett jelen volt a tartományi városrendezési és építészeti titkárhelyettes is. Küldöttségünket Beretka Károly vezette.
    Megtartották a KKT Foglalkoztatás-ügyi tanácsának II. ülését, amelyet annak elnöke, dr. Horvát Arežina Erika hívott össze. Támogatást nyert a Nemzeti Foglalkoztatás-ügyi Szolgálat vezetője, Sofija Šemović indítványa, amely szerint 2006.10.27-én, a Potisje étteremében szervezik majd meg az ez évi Foglalkoztatás-ügyi Vásárt. Körülbelül 120 új munkahelyi lehetőségre számítanak.
    28.09.2006. A magyarországi Monor helységben, egy éves működése után tartottak szakelőadásokkal bővített elemző bemutatót a vákuumos kanalizációs rendszerről (a tiszakécskei Vakond Kft kivitelezése). A londoni ISEKI Ltd. és a budapesti AXIS Kft meghívására községünkből Varga Elfride és Kollár András vett részt. A vegyes megoldású rendszer 268 km hosszú, nálunk elsősorban Mohol egyes részein válna be, de csak a tisztítóberendezés kiépítése után.
    2006.09.29. Fruška Gorán, Iriški venacon, az újvidéki Regionális Gazdasági Kamara által szervezett, Intézményes reformok és a mezőgazdaság átalakulása a Szerb Köztársaságban elnevezésű, egynapos szemináriumon, községünkből Apró László vett részt.
    A KKT Káder-, adminisztratív és mandátum-immunitási bizottsága rendkívüli ülést tartott, melyet Micsíz József, a bizottság elnöke hívott össze. Ajánlották, hogy Radulaški Nebojša, moholi lakos szintén tagja legyen a Szakbizottságnak, amelyik majd kidolgozza a mezőgazdasági földek védelmének, rendezésének és használatának évi tervét.
    2006.10.04. Molnár Tajti Erika, összehívta annak a szakbizottságnak az első ülését, amelynek feladata, hogy kidolgozza a mezőgazdasági földek védelmének, rendezésének és használatának évi tervét. Elfogadták az ütemtervet és kiosztották a feladatokat.
    2006.10.05. Az adai Park-szállóban, a Tisza-híd építésének esedékes kivitelezőivel tartottak munkajellegű találkozót. Prof. Bratislav Stipanić tervező mellett négy ajánlattevő jelent meg. Ezek az Intermost  Belgrád, a Mostogradnja Belgrád, a DSD Németországból és  a szegedi SZEVIEP Rt. A részvevőket Ürményi Ferenc községi elnök üdvözölte. A beszélgetések után együttesen megtekintették Adán a hídépítés helyét, valamint Becsén a jövőbeni híd-szerkezetét.
    2006.10.06. Szabadkán, a KKT dísztermében tribünt szerveztek, amelyen Vojislav Koštunica, a Szerb Kormány elnöke, dr. Zoran Lončar és Predrag Bubalo miniszterek kíséretében, a Szerb Köztársaság új alkotmányáról tartott előadást. Községünket szakcsoport képviselte, Hodik Nándor, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője, Molnár Tajti Erika, az Általános Közigazgatási és Vagyonjogi Osztály vezetője és Búcsú Attila, az adai KKT titkára személyében.
    Az aradi vértanúk emlékére, az adai katolikus temetőben, az önkormányzat nevében, Kovács Dobó Lea és Uliján Kornél koszorúzott. A KKT dísztermében ezután alkalmi műsort tartottak.
    Tóth István, a magyarországi Bogyiszló polgármesterének meghívására háromtagú küldöttségünk - Zoran Dragin, Molnár József és Berze Tibor - más németországi és romániai testvérvárosokkal együtt –  részt vett a hagyományos Újbor-napokon. Véleményt cseréltek és kifejezték a további együttműködésre való hajlamukat.
    2006.10.06. A kikindai KKT meghívásának eleget téve, a hagyományos Tök-napokon községünket dr. Horvát Arežina Erika képviselte
    Az adai rekreációs központban, Ivana Dulić Marković kormányalelnök, Nadica Momirov és a házigazdák, Zoran Dragin és Micsiz József jelenlétében elhelyezte az épülő sportpanzió alapkövét. Az alapba, egy kazettába, a jövő nemzedékének szánt üzenetet és 1-től 5000-ig minden dinár érmét és bankjegyet tettek.
    2006.10.08. Ada KKT nagytermében, az önkormányzat segítségével, megtartották a Textilesek és Bőrfeldolgozók Uniójának találkozóját. A tevékenységek koordinátora Bilicki Rudolf volt.

Összeállította: Bakos Zoltán

oktobar 2006.

Naslovna strana
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Program mesnog samodoprinosa za period 2007-2012. na teritoriji II. Mesne zajednice
Novi mesni samodoprinos u Molu
Osvrt na protekle godine
Poštovani građani Mola!
Utisci u Adi
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Vreme i način sadnje ruža
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA