Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. október

Címoldal
Véleményt mondhatunk
Községi képes krónika
Gyertyát gyújtunk, emlékezünk
Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés
Önkormányzati eseménynaptár
A helyi járulék befektetési programja az adai II. Helyi Közösségben
Új helyi járulék Moholon
Visszatekintés az elmúlt évekre
Jelentős beruházások a helyi járulékból 1997-től 2006-ig
Gyermeknyaraló lesz az ORTC helyén
Szavaink és neveink eredete
Harmadik országból
Színházakról álmodunk
Négyen az újvidéki döntőben!
Egy találkozás története
Mindenkinek  orvost kell választania
Egy régi álom megvalósulása Valkai soron és Törökfalun
Újjáépítik a völgyparti szélmalmot
Új pap Törökfalun és Völgyparton
Vágyódás
Fiatalok írják
Adán, a legszorgalmasabb kistudósítók körében
Kishírek
Rendőrségi hírek
Végigússza a Tiszát - a Tiszáért!
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
In memoriam
Az eltűnt idő nyomában
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Véleményt mondhatunk

    Még néhány nap, és Szerbia polgárai véleményt mondanak az új alkotmány tervezetéről. A szerbiai parlamenti pártok mindegyike az alkotmány támogatására szólította fel a lakosságot, még az ellenzékben levő pártok is. Ezek után szűkebb Szerbia lakosságának könnyű dolga van, csak el kell menni és igennel szavazni. De mi a helyzet a Vajdaságban? Fel van adva a lecke, úgy, mint általában. Tanácstalan a vajdasági ember, és segítséget várt. Megkapta. A vajdasági pártok közül egyesek bojkottra szólítanak, míg mások szerint jól járunk az új alkotmánnyal. Van, sajnos, olyan párt is amelynek, úgy tűnik, még véleménye sincs, mert azt mondja, szavazzon mindenki lelkiismerete szerint. Ez is egy útmutatás, de egy párttól a lehető legrosszabb. Majdnem olyan, mint amikor üléseken az elnöklő egy-egy javaslatot szavazásra bocsát és megkérdezi, ki van mellette, ki van ellene, és ki tartózkodik? Úgy kellene feltenni a kérdést, ki van mellette, ki van ellene és kinek nincs véleménye. Az is baj, ha egy embernek nincs véleménye, nemhogy egy pártnak! Ez a legkönnyebb megoldás, mert így senki sem haragszik meg rájuk.   Viszont nagyon nehéz olyasmiről véleményt mondani, amit még nem is ismerünk!
    Igaz, hogy mindenki úgy fog voksolni, ahogy saját meggyőződése diktálja, de azért a lakosság többsége igényli a fontos döntések előtt a bővebb magyarázatot, az útmutatást. Mert a vajdasági ember is jól szeretne dönteni.
    Hát ennyit a vajdasági pártjainkról, az egységről, az egységes fellépésről.
    2000 óta vártuk hogy pártjaink egységesen lépjenek fel Vajdaság érdekében. Most már, hat év után, a legoptimistábbak is beláthatják, hogy ez sohasem fog valóra válni. Igaz, mindegyiküktől hallottuk már, és még hallani is fogjuk, hogy Vajdaságért mindent megtesznek. Nem most, majd a választások előtt. Akkor mindent szabad, lehet ígérni, ha kell hazudni is „reggel, éjjel, meg este”, minden következmény nélkül.
    Figyelembe véve az elemzőket, a különböző nyilatkozatokat, azért megállapíthatjuk, hogy a többségi vélemény szerint, Vajdaság az új alkotmánnyal többet kap az eddiginél, de jóval kevesebbet, mint ami járna neki. Vajdaság az új alkotmány szerint majdnem a négyszeresét kapja annak az összegnek, amellyel az idén rendelkezett. Kevés, de egyes vélemények szerint ez nem azt jelenti, hogy csak ennyit kapunk, hanem azt, hogy ennél kevesebbet nem kaphatunk, vagyis, hogy ez a szám csak növekedhet. Arról is olvashattunk, hogy Vajdaságnak saját vagyona lesz, megszűnik a társadalmi tulajdon, továbbá az önkormányzatok saját vagyonnal és bevételi forrással fognak rendelkezni.
    A különböző vélemények meghallgatása után mindenki saját belátása szerint dönt majd, csak nehogy teljesüljön az a mondás, hogy aki ma a kicsit nem becsüli, holnap a nagyobbat sem érdemli!

Gecse István

oktobar 2006.

Naslovna strana
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Program mesnog samodoprinosa za period 2007-2012. na teritoriji II. Mesne zajednice
Novi mesni samodoprinos u Molu
Osvrt na protekle godine
Poštovani građani Mola!
Utisci u Adi
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Vreme i način sadnje ruža
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA