Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. október

Címoldal
Véleményt mondhatunk
Községi képes krónika
Gyertyát gyújtunk, emlékezünk
Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés
Önkormányzati eseménynaptár
A helyi járulék befektetési programja az adai II. Helyi Közösségben
Új helyi járulék Moholon
Visszatekintés az elmúlt évekre
Jelentős beruházások a helyi járulékból 1997-től 2006-ig
Gyermeknyaraló lesz az ORTC helyén
Szavaink és neveink eredete
Harmadik országból
Színházakról álmodunk
Négyen az újvidéki döntőben!
Egy találkozás története
Mindenkinek  orvost kell választania
Egy régi álom megvalósulása Valkai soron és Törökfalun
Újjáépítik a völgyparti szélmalmot
Új pap Törökfalun és Völgyparton
Vágyódás
Fiatalok írják
Adán, a legszorgalmasabb kistudósítók körében
Kishírek
Rendőrségi hírek
Végigússza a Tiszát - a Tiszáért!
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
In memoriam
Az eltűnt idő nyomában
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés

    Mintegy három és fél órányi munka után megszakadt a szeptember 28-ra összehívott képviselő-testületi ülés. Az ok: határozatképtelenné vált a testület, mivel teljesen indokolatlanul több képviselő is elhagyta az ülést. Hogyan is történt mindez?
    Az ülést 18 órára hívták össze. A 29 képviselőből 21 jelent meg, így az ülés elkezdődhetett. Az ügyrendi szabályzat értelmében a munka egyfolytában három órán át tarthat, ekkor az elnöklő köteles szavazásra tenni a munka folytatását illetve berekesztését. Így történt ez mos is. Valamivel 21 óra után a képviselők megállapodtak abban, hogy folytatják az ülést, ám ekkor a polgármester névsorolvasást kért, és ekkor tűnt ki, hogy a 21 képviselő közül időközben még heten elhagyták a termet, így a létszám 14-re fogyatkozott, ez a szám viszont kevés az érdemleges döntéshozatalra. Ezek után az elnöklő kénytelen volt megszakítani az ülést, és a folytatását másnapra bejelenteni.
    A folytatásra pénteken került sor ugyancsak 18 órakor, ekkor 10 képviselő hiányzott, de az ülést aránylag gyorsan és zökkenőmentesen befejezték.
    Egyébként az ülésre 14 napirendi pontot irányoztak elő, azzal, hogy két napirendi pontot 9 képviselő írásbeli javaslatára levettek a napirendről, viszont fontosságára és sürgőségére való tekintettel 3 új napirendi ponttal bővült a megvitatandó kérdések száma.
    A napirendi pontok megtárgyalása előtt a polgármester, Ürményi Ferenc megtartotta szokásos beszámolóját a két ülés között eltelt idő alatt végzett munkájáról. Részletesen beszélt arról, hogy Nagykikindán megnyílt az a hulladéklerakó, ahova Ada is társította eszközeit és használója lesz a telepnek, továbbá, hogy aláírásra került a köztársaság illetékes szerveivel kötött szerződés melyben 402.050.000 dinárt irányoztak elő a híd kiépítésére, szó volt továbbá Adán a tranzit út, Moholon pedig a Nagyút kiépítésének kiépítéséről, az ipari zónában egy üzletközpont kiépítéséről. A testvértelepülésekkel való kapcsolatokról stb. Micsiz József ugyancsak hosszasan ismertette a munkássport-olimpia előkészületeit, kiemelve a jelentős beruházásokat, melyeket még ebben az évben elkezdenek, mint pl. a volt tekepálya helyén felépülő sportpanzió (október 7.-én az alapkő letétele is megtörtént, amit Ivana  Dulić Marković lemondásban lévő kormányalelnök helyezett el), új parkolóhely építése a strandra vezető út bal oldalán, a futballpálya fedett lelátójának megépítése, a hat munkaakció megszervezése, melynek összértéke több mint 2.860.000 dinár. Csalódottan jelentette be, hogy a vajdasági községeknek elküldött kérelem, amely az olimpia önkéntes alapon történő támogatására szólít fel, egyetlenegy község nem jelentkezet, válaszra sem méltatta a kérelmet. A végén beszámolt a völgypart szélmalom körül folyó eddig elvégzett munkákról.
    A továbbiakban a testület jóváhagyta az adai II Helyi Közösség területén a helyi járulék bevezetését a 2007-2012 időszakra, majd több ügyviteli jellegű kérdésről döntöttek. Ezek: a Nemzeti Fejlesztési Terv által támogatott projektumok megvalósítására, a híd építésére, a 2007-es munkásolimpiára vonatkoztak. Döntést hoztak a Pénzügyminisztériumtól kapott 5,2 millió dinár transzfereszköz átutalásáról a Sport- és Testnevelési Központnak a sportközpont felújítására, azzal, hogy ADICA Sportközpont néven egyesítették azokat az ingatlanokat (parcellákat) melyeken a sportközpont terül el – a medencéket is beleértve – mert így  Szerb Köztársaság Vagyonigazgatósága Ada községre ruházhatja át ezen ingatlanok használati jogát. Határozat született továbbá a Műszaki Iskola iskolaszéki tagjainak felmentéséről és újak kinevezéséről (Konjović Klára helyett Mašulović Éva, Mátyás Magdolna helyett pedig Sziveri Attila az új tag), majd újabb 4 éves mandátumra kinevezték Barna Kolozsi Valériát a Szarvas Gábor könyvtár igazgatójává. Elfogadták az Adáról elszármazottak, a diaszpórában élő polgárok gondjaival foglalkozó iroda megnyitását, melynek feladata a külföldön élő polgártársainkkal a kultúra, tudomány, sport és a gazdaság területén való együttműködés és kapcsolat megteremtése és erősítése. Az ülése szóba került még Kalmár Gábor községi képviselő indítványa a vajdasági magyarok zászlajának kitűzéséről a középületekre állami és más ünnepnapokon. Sérelmezte, hogy a községházán még a község napján sem volt kitűzve a lobogó, noha a használatára törvényes jog van.
    Az ülés végén a képviselő-testület úgy határozott, hogy írásos kérelemmel fordul az önkormányzati minisztériumhoz, melyben kéri, hogy Ada községet csatolják vissza az észak-bácskai körzethez, mivel gazdasági, kulturális és történelmi vonatkozásban is vele alkot természetes egységet.

Vastag J.

oktobar 2006.

Naslovna strana
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Program mesnog samodoprinosa za period 2007-2012. na teritoriji II. Mesne zajednice
Novi mesni samodoprinos u Molu
Osvrt na protekle godine
Poštovani građani Mola!
Utisci u Adi
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Vreme i način sadnje ruža
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA