Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. október

Címoldal
Véleményt mondhatunk
Községi képes krónika
Gyertyát gyújtunk, emlékezünk
Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés
Önkormányzati eseménynaptár
A helyi járulék befektetési programja az adai II. Helyi Közösségben
Új helyi járulék Moholon
Visszatekintés az elmúlt évekre
Jelentős beruházások a helyi járulékból 1997-től 2006-ig
Gyermeknyaraló lesz az ORTC helyén
Szavaink és neveink eredete
Harmadik országból
Színházakról álmodunk
Négyen az újvidéki döntőben!
Egy találkozás története
Mindenkinek  orvost kell választania
Egy régi álom megvalósulása Valkai soron és Törökfalun
Újjáépítik a völgyparti szélmalmot
Új pap Törökfalun és Völgyparton
Vágyódás
Fiatalok írják
Adán, a legszorgalmasabb kistudósítók körében
Kishírek
Rendőrségi hírek
Végigússza a Tiszát - a Tiszáért!
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
In memoriam
Az eltűnt idő nyomában
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

KALENDAR AKTIVNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE

    18.09.2006. Predsednik opštine, g-din Irmenji Ferenc, primio je načelnika Severno-Banatskog Upravnog Okruga, g-dina Vladimira Srdića. Razmatrana su pitanja, koja će se naći pred Savetom SBU Okruga. Na radnom sastanku, održanoj u kabinetu Predsednika opštine, postignut je dogovor oko svečanog otvaranja i zatvaranja 9. SORV. Pored domaćina, predsednika opštine, g-dina Irmenji Ferenca, g-dina Mičiz Jožefa i Dragoljuba Mrđanova, sastanku su prisustvovali g-din dr. Milorad Mijatović, i Milorad Peričić iz Olimpijskog Komiteta, kao i g-din Slavko Perković sekretar Sportskog Saveza Vojvodine - za rekreativni sport.
    U vremenu od 18-24.09.2006.g. u Adi obavljena je studijska poseta od strane osmočlane delegacije EU-partnera iz Češke Republike u cilju snimanja stanja za izradu lokalnog ekološkog akcionog plana opštine Ada, a u sklopu projekta ''Zajedničko planiranje životne sredine''. Menadžer projekta je g-din Paći Lajoš, a u radu učestvuju i resorni stručnjaci Opštinske Uprave.
    20.09.2006. Predsednik opštine je održao inicijalni dogovor sa predstavnicima ''Apatinske pivare'', sa g-dinom Dejanom Mastilovićem i Vladimirom Zelenbabom, koordinatorima za distribuciju. Utvrđena su načela saradnje i donacije na 9.SORV, sledi nastavak razgovora.
    U Beloj Crkvi je održan II. sastanak Tima potpredsednika Vlade za implementaciju strategije za borbu protiv siromaštva. Našu opštinu, kao predavač, predstavljala je g-đa Vesna Civrić. Pohvaljen je rad ađana i podržano je da Ada po ovom pitanju bude edukativni centar za još 10 opština, koje će također obrazovati svoje Odbore za borbu protiv siromaštva.
    24.09.2006. Naša delegacija, na čelu sa g-dinom Šoti Erneom, je srdačno primljena od strane domaćina na tradicionalnoj svečanostima ''Praznik novog vina'' u Nemešnadudvaru u Mađarskoj.
    26.09.2006. Zamenik predsednika opštine, g-din Zoran Dragin i predstavnici ''Apatinske pivare'', g-din Dejan Mastilović i Vladimir Zelenbaba nastavili su razgovore oko sponzorstva na 9.SORV. Dogovoreno je, da će uskoro dostaviti konkretne ponude. Sastanku prisustvovao još i g-din Zlatko Prekajski.
    U Čoki je održana sednica Saveta Severno-Banatskog Upravnog okruga. Istoj, iz naše opštine su prisustvovali g-din Irmenji Ferenc, predsednik opštine i g-din Hodik Nandor, načelnik Opštinske Uprave opštine Ada. Na sastanku je iniciran predlog za otvaranje kancelarije za saradnju sa dijasporom opštine.
    U Subotici je održan međuopštinski sastanak, po pitanju izgradnje budućeg regionalnog smetlišta, a po pozivu SO Subotica. Prezentirana je ponuda subotičana za priključenje na planiranu deponiju. Uz predstavnike opština Bačka Topola, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš, Ade i domaćina, sastanku je prisustvovao i zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam, arhitekturu i građevinarstvo. Našu delegaciju je predvodio g-din Beretka Karolj.
    Održana je II. Sednica Saveta za zapošljavanje SO Ada, koju je sazvala predsednik saveta, Horvat Arežina dr. Erika. Podržana je inicijativa Nacionalne službe za zapošljavanje, koju je iznela g-đa Sofija Šemović, da se dana 27.10.2006. godine u radničkom restoranu DP ''Potisja'' organizuje ovogodišnji Sajam zapošljavanja. Očekuje se ponuda oko 120 novih radnih mesta. 
    28.09.2006. Na prezentaciji sistema vakumske kanalizacije, posle 1 godine rada, u mestu Monoru (Mađarska), čiji je izvođač Vakond Kft iz Tisakečke, koja je bila praćena i stručnim predavanjima, po pozivu ISEKI Ltd iz Londona i AXIS Kft iz Budimpešte, iz naše opštinu su učestvovali g-đa Varga Elfride i g-din Kolar Andraš. Sistem je dužine 268 km, mešovitog je karaktera, a kod nas bi se mogao najpre primeniti u pojedinim delovima Mola, ali tek nakon izrade prečistača otpadnih voda.
    29.09.2006. Na Fruškoj Gori, na Iriškom vencu, po pozivu Regionalne Privredne komore Novi Sad, je održan jednodnevni seminar na temu ’’Institucionalne reforme i tranzicija agroprivrede u Republici Srbiji’’, na kojem je iz naše opštine učestvovao g-din Apro Laslo.
    Održana je vanredna sednica Komisije SO za Kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, kojom je predsedavao predsednik komisije g-din Mičiz Jožef. Zauzet je stav, da se u sastav Stručne komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta predloži i g-din Radulaški Nebojša iz Mola.
    04.10.2006. Održan je prvi sastanak Stručne komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, po sazivu predsednika komisije, g-đe Molnar Tajti Erike. Utvrđena je dinamika rada i podeljeni su zadaci.
    05.10.2006. U Hotelu ’’Park’’ u Adi, organizovan radni sastanak, po pozivu za izbor izvođača radova na izgradnju mosta na reci Tisi. Uz projektanta, g-dina profesora Bratislava Stipanića, prisutno je bilo četiri ponuđača: ’’Intermost’’ Beograd, ’’Mostogradnja’’ Beograd, ’’DSD’’ iz Nemačke i ’’SZEVIEP’’ Rt. Iz Segedina. Učesnike je pozdravio predsednik opštine, g-din Irmenji Ferenc. Nakon razgovora, izvršen je kolektivan pregled terena gradnje u Adi, kao i same konstrukcije budućeg mosta u Bečeju.
    06.10.2006. U svečanoj sali SO Subotica, održana je tribina, na kojem je predsednik Vlade Republike Srbije, g-din Vojislav Koštunica, u pratnji saradnika g-dina dr. Zorana Lončara i g-dina Predraga Bubala, održao izlaganje o novom Ustavu Republike Srbije. Našu opštinu je predstavljala stručna ekipa u sastavu g-din Hodik Nandor, načelnik Opštinske uprave opštine Ada, g-đa Molnar Tajti Erika, načelnica Odeljenja za opštu upravu i imovinsko-pravne poslove i g-din Buču Atila, sekretar SO Ada.
    Za spomen martirima aradskih događaja, na katoličkom groblju u Adi, u ime Lokalne samouprave, venac su položili g-đa Kovač Dobo Lea i g-din Ulijan Kornel. Nakon toga u svečanoj sali SO održan je prigodan program. 
    Na poziv g-dina Tot Ištvana, gradonačelnika Bođisla (Mađarska), tročlana delegacija - g-din Zoran Dragin, g-din Molnar Jožef i g-din Berze Tibor - sa drugim bratskim mestima iz Nemačke i Rumunije, učestvovali su na tradicionalnim ’’Danima vina’’. Razmenjena su iskustva i potvrđena volja za dalju međusobnu saradnju.
    07.10.2006. Po pozivu SO Kikinda, na tradicionalnoj manifestaciji ’’Dani ludaje’’ našu opštinu je predstavljala g-đa Horvat Arežina dr. Erika.
    U rekreacionim parku na Adici, potpredsednik Vlade u ostavci, g-đa Ivana Dulić Marković, uz asistiranje g-đe Nadice Momirova i domaćina, g-dina Zorana Dragina i g-dina Mičiz Jožefa, položila kamen temeljac budućeg sportskog pansiona. U temelj je stavljena kaseta sa porukom za naredne generacije, kao i set novčanica od 1 do 5000 dinara, kao simbol očekivanih bogatih sportskih sadržaja na našim terenima.
    08.10.2006. U Velikoj Sali SO Ada, uz pomoć Lokalne samouprave, održan je sastanak Unije tekstilaca i kožnih prerađivača. Koordinator aktivnosti je bio g-din Bilicki Rudolf.

Sastavio Bakoš Zoltan

oktobar 2006.

Naslovna strana
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Program mesnog samodoprinosa za period 2007-2012. na teritoriji II. Mesne zajednice
Novi mesni samodoprinos u Molu
Osvrt na protekle godine
Poštovani građani Mola!
Utisci u Adi
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Vreme i način sadnje ruža
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA