Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. október

Címoldal
Véleményt mondhatunk
Községi képes krónika
Gyertyát gyújtunk, emlékezünk
Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés
Önkormányzati eseménynaptár
A helyi járulék befektetési programja az adai II. Helyi Közösségben
Új helyi járulék Moholon
Visszatekintés az elmúlt évekre
Jelentős beruházások a helyi járulékból 1997-től 2006-ig
Gyermeknyaraló lesz az ORTC helyén
Szavaink és neveink eredete
Harmadik országból
Színházakról álmodunk
Négyen az újvidéki döntőben!
Egy találkozás története
Mindenkinek  orvost kell választania
Egy régi álom megvalósulása Valkai soron és Törökfalun
Újjáépítik a völgyparti szélmalmot
Új pap Törökfalun és Völgyparton
Vágyódás
Fiatalok írják
Adán, a legszorgalmasabb kistudósítók körében
Kishírek
Rendőrségi hírek
Végigússza a Tiszát - a Tiszáért!
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
In memoriam
Az eltűnt idő nyomában
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Mindenkinek  orvost kell választania

    Szó esett már a változásokról, változtatásokról az adai Egészségházban, a legújabb s az egész lakosságot érintő orvos választásról azonban még keveset mondtunk. Az adai Egészségház igazgatónője, dr. Tóth Barna Elvira számolt be az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.
    - A választott orvos intézménye 2007. január elsejétől lép életbe. Tulajdonképpen már régebben be kellett volna vezetni, de most már az egészségvédelemről és a biztosításról szóló törvény határozottan kötelez mindenkit, hogy válasszon orvost. Az orvos választásnak vannak előnyei is és hátrányai is. A hátránya az, hogy egy évig kötelezően ugyanahhoz az orvoshoz kell járnunk, és csak egy év elteltével lesz jogunk másik orvost választani, ha esetleg nem vagyunk megelégedve. A másik hátrány, hogy a falvak lakosságának nincs választéka, Valkai sorra, Törökfaluba és Völgypartra továbbra is egy orvos fog kijárni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ottaniak nem választhatnak adai vagy moholi orvost, de ha így tesznek, sajnos be kell járniuk Adára vagy Moholra. Itt rögtön megjegyzem, hogy a sürgős eseteknél nem fontos, hogy ki a beteg választott orvosa.  Tehát, ha valakinek a választott orvosa délután dolgozik, és a betegnek délelőtt van szüksége orvosi segítségre, akkor az éppen szolgálatban lévő orvos fogja ellátni.
    - Mik az előnyei a választott orvos szolgálatnak?
    - A választott orvos és páciense jobban megismeri egymást. Az orvosok és a nővérek is több időt fordíthatnak a betegek ellátására, több hasznos tanácsot adhatnak. A páciens is gyorsabban sorra kerül saját orvosánál, és nem kell hosszú percekig várakoznia.
    - Mit tanácsol, mire figyeljünk, amikor orvost választunk?
    - Az lenne célszerű, ha a családok választanának orvost, mert sokszor nem csak az egyént, hanem az egész családot kezelni kell. Persze erre nem kötelezhetünk senkit, de ajánljuk, hogy a választott orvos családorvos is legyen. Tanácsoljuk, hogy a lakosok minél előbb jelentkezzenek, mert ha egy-egy orvosnál megtelik a kijelölt létszám, akkor csak azok közül az orvosok közül válogathatnak, akiknél még maradt hely. A pácienseknek, amikor jelentkeznek, egy nyilatkozatot kell aláírniuk, amelyben megerősítik, hogy melyik orvost választják. Aki nem tesz eleget a kötelezettségének december 31-ig, szintén úgy jár, hogy akinél marad hely, ahhoz kerül. Az idősek, az ágyhoz kötöttek, és azok, akik nehezen mozognak, elküldhetik családtagjaikat is, hogy azok válasszanak nekik orvost.- mondta az igazgatónő.
    Az orvosválasztás már folyamatban van, hétfőn, szerdán és pénteken  9 és 15 óra között az adai , kedden és csütörtökön  9 és 15 óra között pedig a moholi egészségházban lehet jelentkezni, és egy űrlapot kitöltve orvost választani.

Józó Mónika

oktobar 2006.

Naslovna strana
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Program mesnog samodoprinosa za period 2007-2012. na teritoriji II. Mesne zajednice
Novi mesni samodoprinos u Molu
Osvrt na protekle godine
Poštovani građani Mola!
Utisci u Adi
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Vreme i način sadnje ruža
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA