Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. október

Címoldal
Véleményt mondhatunk
Községi képes krónika
Gyertyát gyújtunk, emlékezünk
Határozatképtelenség miatt megszakadt az ülés
Önkormányzati eseménynaptár
A helyi járulék befektetési programja az adai II. Helyi Közösségben
Új helyi járulék Moholon
Visszatekintés az elmúlt évekre
Jelentős beruházások a helyi járulékból 1997-től 2006-ig
Gyermeknyaraló lesz az ORTC helyén
Szavaink és neveink eredete
Harmadik országból
Színházakról álmodunk
Négyen az újvidéki döntőben!
Egy találkozás története
Mindenkinek  orvost kell választania
Egy régi álom megvalósulása Valkai soron és Törökfalun
Újjáépítik a völgyparti szélmalmot
Új pap Törökfalun és Völgyparton
Vágyódás
Fiatalok írják
Adán, a legszorgalmasabb kistudósítók körében
Kishírek
Rendőrségi hírek
Végigússza a Tiszát - a Tiszáért!
Zöld levél
Szokások, hit, jóslás vagy babona...
In memoriam
Az eltűnt idő nyomában
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Első Helyi Közösség
Visszatekintés az elmúlt évekre (3.)
Gyalogjárdák kiépítésére és karbantadtására...


    …jövedelmünk 10%-át irányoztuk elő. Kilenc év után a megvalósítás 13%-ot mutatott. Helyi Közösségünk területén a 45 utcából 41 utca mindkét ol­dalán betonjárda van. Az eltelt időszakban úgy néztük, hogy minden vá­lasztóegységben arányosan épüljenek új gyalogjárdák. 1997-ben és 2002-ben épült új betonjárda a Rade Končar utcában (540 m). 1998-ban és 2002-ben a Đuro Daničić utcában (410 m). 1998-ban a Žarko Zrenjanin utca egyik oldalát újítottuk fel (310 m). A Fodor Sándor és a Rade Končar utcákat  ös­szekötő útszakaszt (járdát) újraépítettük, ahol korábban esőzések után szinte lehetetlenné vált a közlekedés. 1999-ben új betonjárdát  kapott a Kossuth Lajos utca (370 m) míg a Tito marsall utcában felújítottuk a járdát (betonla­pok átrakása és cseréje) 520 m. 2001, 2002 és 2005-ben épült az új beton­járda a Kiss Ernő utcában 642 méter hosszúságban. Minden év­ben végeztünk kisebb-nagyobb javításokat is a járdákon, rövi­debb-hosszabb szakaszokat beto­noztunk újra és több átjárót is megjavítottunk (Sterbik Péter, Temető utca, Moša Pijade, Kos­suth Lajos, November 29, Sóti Jó­zsef, JNH, Dositej Obradović, Đuro Daničić, Petar Drapšin, Rade Popović, Mita Radujkov, Nenad Dudvarski). 2001-ben a Május 1. utca egy szakaszát (168 m), 2002-ben a Marko Orešković (140 m), a Paja Radosavljević (410 m), a Boris Kidrič (117 m) utcák járdáit betonoztuk. 2003-ban új járdát építettünk a Žikica Jovanović (225 m) és a Franjo Rozmar (200 m) utcákban. 2004 és 2005-ben kaptak új járdát a Krajina (250 m), a Hajduk Veljko (390 m) és a Njegoš (110 m) utca lakói. Az idén, 2006-ban az Arany János ut­cában (205m) cseréltük fel a megko­pott tégla-járdát betonra.
    Az elmúlt időszakban összesen 5007 méter, azaz 5 km hosszú járdát építettünk ki

    KÖZÉPÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK KARBANTARTÁSA

    Az elmúlt években legtöbbet a kommunális kérdésekkel foglalkoztunk.    Ezek közül is kiemelt helyen szerepelt a középületek, közterületek karbantartása. Minden tavasszal megszerveztük a lomtalanítási akciót, minek köszönhetően több tonna felesleges holmitól szabadultunk meg. Helyi közösségünk területén hat játszótér található, amelyeket karban tartunk, a hinták javítását, festését évente végezzük. Felszámoltuk az illegális szemétlerakókat és több helyen „Tilos a szemét lerakása” feliratú táblát helyeztünk el. A JNH utca végén található kishídon az elkorhadt deszkákat több ízben cseréltük. 2005-ben a helyi közösségünk területén található megrongálódott forgalmi jeleket megjavítottuk, a rozsdás oszlopokat befestettük, annak ellenére, hogy ezek karbantartása nem a mi hatáskörünkbe tartozik. Elmondhatjuk azt is, hogy a zöldesítési akcióink is sikeresek voltak. Minden évben több tucat facsemetét ültettünk el, emellett mindenkinek, akik hozzánk fordultak, facsemetéket és rózsatöveket biztosítottunk.
    Az elmúlt évek alatt sikerült fokozatosan rendbe tenni az egész helyi közösség területét. Illegális szeméttelepek, szemétlerakók, ördögcérna, elhanyagolt gazos közterületek, útszélek és utcavégek, már csak az évekkel ezelőtt készült fényképeken láthatók.

    POLGÁRI, MŰVELŐDÉSI- ÉS SPORTEGYESÜLETEK, TÁRSADALMI SZERVEZETEK MEGSEGÍTÉSÉRE…

    …minden évben jövedelmünk 2-3%-át fordítottuk. Községünk területén nincs olyan szervezet és egyesület, legyen az sport, művelődési vagy más civil szervezet, amely az eltelt időszakban ne fordult volna hozzánk támogatásért. Mi igyekeztünk mindenkinek segítséget nyújtani. Habár csak szolid eszközökről beszélhetünk, mégis megelégedettséggel tölt el bennünket, hogy hozzásegítettünk jó néhány egyesületet és sportolót sikereik eléréséhez.

Gecse István

oktobar 2006.

Naslovna strana
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Program mesnog samodoprinosa za period 2007-2012. na teritoriji II. Mesne zajednice
Novi mesni samodoprinos u Molu
Osvrt na protekle godine
Poštovani građani Mola!
Utisci u Adi
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti
Vesti iz policije
Vreme i način sadnje ruža
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA