Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. január

Címoldal
Az előbbre lépés szinte kötelező
Ünnepi hangulatban az év utolsó napján
Képes krónika
Újabb változások az egészségügyben
Újévtől magasabb árak
„Az első automata tekepálya”
Egy sikeres karrier – dióhéjban
Az adai középiskolások sikere
Kapni jó, de adni nemesebb dolog
A minőség a siker titka
Raffai Gizi néni képei
A vajdasági magyarság lobogója
Rekordot döntöttek
Mi újság Törökfaluban?
Itt a farsang
Legszebb idézeteim
Régi emlékek
Óévbúcsúztató a Bress Dance Band-del
A hatni képes irodalomért
Olvasóink írják
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Beszéljünk magunkról
Nyelvi figyelő
Versek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Értesítés a tüdőszűrésről
Internetes olvasóink
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

„Az első automata tekepálya”

    Egy hónap múlva lesz pontosan 36 éve, hogy az újonnan felépült automata tekepályát átadták a rendeltetésének. Akkor 1970. február 21-ét írtunk. Az adai sportbarátok körében óriási örömet és megelégedést váltott ki ez az esemény, elsősorban azért mert ilyen korszerű automata pálya még nem épült sem Vajdaság, sem Szerbia más területén, így mi dicsekedhettünk vele először szélesebb környezetünkben. Másodsorban pedig, így szinte mindenki – öreg és fiatal, mert ez a sport mindenki sportja – egyaránt élvezhette a tekesport nyújtotta örömöket, játékot, mindamellett, hogy komoly, életképes, sikeres tekecsapat is működhessen és versenyezhet Adán.
    Az átadást követő napok egyikén a Magyar Szó így számolt be erről a sportszempontból jelentős eseményről: „Az adai tekesport történetének legszebb napjára virradt szombaton reggel. Elérkezett az automata iker tekepálya megnyitásának ideje.
    Az adaiak kedvelt sportparkja új, gyönyörű sportlétesítménnyel bővült: a labdarúgó-, kézi-, kosár-, és röplabdapálya tőszomszédságában felépült nemcsak Vajdaság, hanem köztársaságunk első automata tekepályája.
    Tíz órára megtelt a nézőtér. A megnyitón ott voltak a Tartományi Testnevelési Szövetség, az Adai Községi Szkupstina társadalmi-politikai szervezetének és sportegyesületének képviselői. A többi között megjelent Milojko Tubić, a TTSz titkára, Prokop Lajos az Adai Községi Szkupstina elnöke, dr. Stanislav Grginčević a Tartományi Tekeszövetség elnöke, MohácsiSándor, a Tartományi Tekeszövetség titkára.
    Antal Kálmán , az adai községi telekbizottság elnöke megnyitó beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a szép csarnok felépüljön.
    A tekecsarnok 340.000 dinárba került. A nyugatnémet automata állítgató szerkezetet egy blédi cég 180.000 dinárért adta el és szerelte be. A blédieknek két év múlva kellett kifizetni a teljes összeget.
    Drago Milošev, az első tekecsapat megalakítója is mondott néhány szót: - Álmodni sem mertünk arról, hogy valaha ilyen szép pályánk lesz. Mindig mondtam, hogy egyes pályán soha sem fogunk jó, eredményeket elérni. Most itt van ez a ragyogó ikerpálya, és hiszem, hogy rövid időn belül hallatni fog magáról Ada tekesportja. Kérem a játékosokat, hogy becsüljék meg ezt az adományt, viseljék szívükön a pálya és a csapat sorsát.
    Dr.Stanislav Grginčević méltatta azoknak az adai sportmunkásoknak az érdemeit, akik kijárták, hogy ilyen létesítményhez jussanak. Beszélt arról, hogy a teke azon ritka sportágak közé tartozik, melyeknél elmosódnak a korhatárok: fiatalok, idősebbek egyaránt hódolhatnak neki.
    Prokop Lajos egy kulcscsavarintással bekapcsolta az állítgató szerkezetet, majd mindkét pályán dobott egy-egyet, s ezzel szimbolikusan átadta rendeltetésének. Utána két idős tekéző, Bukta Lajos és Csehpál Mihály dobott néhányat.
    A megnyitó ünnepség után megtartották az első mérkőzést is. Ada válogatottja ellen az újvidéki Fórum Lap- és Könyvkiadó Vállalat tekecsapata, a munkás sportjátékok ötszörös községi bajnoka állt ki. A Fórum 393: 342 arányban győzött.”

    Azóta eltelt 36 év. Ez alatt az idő alatt – és újra csak a gazdasági problémákra hivatkozva – a korszerű, kétsávos automata tekepálya teljesen tönkrement, nem volt pénz karbantartásra, felújításra, így az enyészet vette birtokába. A csapat megszűnt létezni, az annyira kedvelt játéklehetőség mos tmár mindenki számára hamuvá vált. Ma már csak nosztalgiával gondolunk azokra a szép napokra, amikor bárki akkorát „guríthatott” amekkorát csak akart!
    Az utóbbi időben azonban újra felcsillant a remény. Készülődve a 9. Munkásolimpiára lehetőség nyílik, sőt kötelező érvényű döntések alapján, Ada újra kap egy még szebb, még korszerűbb automata tekepályát. E felől érdeklődtünk Mrđanov Dragantól, a Munkásolimpia igazgatójától, mondjon néhány szót a leendő létesítményről.
    - A Munkásolimpiát előkészítő bizottság olyan egyöntetű álláspontra helyezkedett miszerint a meglévő tekepályát illetve épületét, ami ma már szinte romos állapotban áll, külön terv alapján vendégfogadóvá, amolyan kis motellé alakítanánk át, olyan formában, hogy megfelelő szobákat alakítanánk ki, amelyek minden követelménynek megfelelnek, és meghatározott számú vendéget fogadhatnának be. Ezzel egyben megtennénk az első lépéseket a turizmus fejlesztése felé, hisz a tekepálya, illetve a leendő vendégfogadó a rekreációs központ területén, közvetlen a medencék mellett foglalna helyet.
    Ami pedig az új tekepálya építését illeti, arra is egyöntetű döntés született. Ennek a lokációja a ma meglévő épület mellett (vagy folytatásában) lenne, attól függően hogyan látják elő a tervezők. Az új tekepálya négy sávos lenne a legmodernebb berendezéssel és kibővített tartalommal: szauna, trim-kabinet, büfé stb. kapna benne helyet. Meg kell említenem, hogy a tekepálya építése egyike a legnagyobb és legjelentősebb beruházásoknak, hisz itt egy teljesen új objektumról van szó. Az előzetes megbeszélések szerint a költségek 80%-át a tartomány, illetve a köztársaság biztosítaná, de nincs kizárva annak a lehetősége sem, hogy tendert írjunk ki más érdekelt befektetők részére. Ám akármelyik variáció is jön számításba, mindent gyorsított ütemben kell intézni, mert az idő sürget. Különben ezekben a napokban dolgozza ki a tervezőirodánk az elsődleges terveket, és merjük remélni, hogy megvalósításuk eredményei még ebben az évben láthatóak lesznek – fejezte be Mrđanov úr.

Vastag J.

januar 2006.

Naslovna strana
U svečanom raspoloženju poslednjeg dana godine 2005
Tolerancija - "Ruža u križu sadašnjice"
Poskupile komunalne usluge
Molski dobošar
Rođendan
Vesti iz policije
Vesti
Obaveštenje o fluorografisanju
Impresum


Design by VA