Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. január

Címoldal
Az előbbre lépés szinte kötelező
Ünnepi hangulatban az év utolsó napján
Képes krónika
Újabb változások az egészségügyben
Újévtől magasabb árak
„Az első automata tekepálya”
Egy sikeres karrier – dióhéjban
Az adai középiskolások sikere
Kapni jó, de adni nemesebb dolog
A minőség a siker titka
Raffai Gizi néni képei
A vajdasági magyarság lobogója
Rekordot döntöttek
Mi újság Törökfaluban?
Itt a farsang
Legszebb idézeteim
Régi emlékek
Óévbúcsúztató a Bress Dance Band-del
A hatni képes irodalomért
Olvasóink írják
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Beszéljünk magunkról
Nyelvi figyelő
Versek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Értesítés a tüdőszűrésről
Internetes olvasóink
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

A minőség a siker titka
Az adai T-1 magáncég kapta a kikindai Regionális Gazdasági Kamara díját

    Az adai T-1 önálló kisipari műhely húsz évvel ezelőtt egy kisebb szobaméretű helyiségben alakult meg, ma viszont már harminc munkást foglalkoztató, számos külföldi ügyféllel kapcsolatban levő céggé fejlődött. A családi vállalkozás vezetői id. Tóth Árpád, ifj. Tóth Árpád és Tóth Tamás mindennél fontosabbnak tartják, hogy cégük minőséges termékeket állítson elő, mert ahogy ők vélik, sokkal könnyebb megtartani egy vevőt, mint visszaszerezni. Az igényes munka s a kiváló minőségű termékek nem csak új európai partnereket, hanem nemzetközi elismerést is hoztak, amelyet a cég képviselői a múlt év végén vehettek át Kikindán.
    - Fémmegmunkálással foglalkozunk.- magyarázta Tóth Tamás, a vállalkozás marketing igazgatója. – Kezdetben többféle terméket gyártottunk, többféle irányban, a kilencvenes években azonban kezdett kikristályosodni egy bizonyos termelési program, amelyet ma is tartunk. Az élelmiszeripar, a különböző növényi magvakat feldolgozó gyárak, a húsfeldolgozó üzemek, a szójagyárak, az állati fehérjét feldolgozó gyárak, és az építőipar számára fontos speciális pótalkatrészeket készítünk, amelyeket kemény réteggel hegesztünk fel, így termékeink ellenállnak a kopásnak és hosszú élettartamúak.
    Főként kivitelre dolgozunk, termékeink 60-70%-a külföldi megrendelésre készül. Szerbián kívül jelenleg Magyarországra, Lengyelországba, Boszniába, Romániába, Csehországba, Szlovákiába, és Németországba szállítunk.

    A cég fejlődése és a külföldi partnerek igényei megkövetelték a minőségrendszer kiépítését. A világ talán legnagyobb rendszerépítő cégét, a német TÜV Rheinland segítségét kértük, és ők vállalták, hogy tanácsadóink lesznek, és felkészítik vállalkozásunk alkalmazottait az ISO 9001 : 2000 minőségi irányítási rendszer bevezetésére.
    - Miért fontos a minőségrendszer?
    - A rendszer lényege a minőségi termék előállítása az erőforrások gazdaságos felhasználásával. E szerint a program szerint nem úgy termelünk, ahogy nekünk jólesik, hanem úgy, ahogy a vevő elvárja tőlünk. Piackutatást végzünk, felmérjük a vásárlók igényeit, és alkalmazkodunk hozzájuk. A termelésnek is nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelnie, csak minőséges, dokumentummal ellátott anyagot használhatunk fel, minden munkafázist szigorúan ellenőrzünk, és amikor a végtermék eljut a fogyasztóhoz, egy újabb felmérést végzünk, amely alapján megbizonyosodhatunk, hogy mennyire voltak elégedettek a termék minőségével, a kapcsolattartással, a garanciához való viszonyunkkal, a határidő betartásával. A rendszer kiépítésének konkrét előkészületei, az előadások a 2004-es év közepén kezdődtek, majd fél év múlva budapesti szakemberek, tanúsítók előtt sikeres vizsgát tettünk. Felmérték, hogy hogyan viszonyulunk a piackutatáshoz, a termelés levezetéséhez, nyomon követhetőségéhez. Szúrópróbaszerűen a munkásokkal is elbeszélgettek. Ellenőrizték a raktárt. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a szelektív hulladékgyűjtésnek, a tűzvédelemnek, a munkavédelmi eszközök meglétének, az alkalmazottak folyamatos képzésére. Az ellenőrzésre nemrégiben is sor került, s a szakemberek most is mindent rendben találtak.
    - Az elmúlt év végén a cég a minőség javítása terén elért eredményeiért elismerésben részesült.
    - A díjat, amelyet az elmúlt év végén Kikindán vehettünk át, a TÜV Rheinland Csoport és a kikindai Regionális Gazdasági Kamara ítélte oda cégünknek. Nagy megtiszteltetés és elismerés ez számunkra, de ugyanakkor kihívás is, mert a következőkben is tartanunk kell az elért színvonalat, és meg kell felelnünk az elvárásoknak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a díj az egész munkaközösség érdeme.
    A külföldi piacra szállítás tanított meg bennünket, a minőség szemelőt-tartására, mert tisztában vagyunk azzal, hogy sokkal olcsóbb megtartani egy vevőt, mint utána visszaszerezni. A nyugat-európai megrendelők is először a minőséget nézik, és utána jön a másik két szempont, az ár és a szállítási határidő betartása. Ha ennek a három kritériumnak megfelelünk, akkor különösebb probléma nem lehet.
    - Mik lesznek a legnagyobb kihívások ebben az évben?
    - A jövőben a meglévő partnereinkkel szeretnénk a kapcsolatokat jobban elmélyíteni, még több megrendelést teljesíteni számukra. Azokban az országokban pedig, ahol már jelen vagyunk, próbálunk további gyáraknak is értékesíteni. Előrehaladott tárgyalásaink vannak már egy horvát céggel, továbbá tárgyalunk egy bolgár kereskedelmi vállalattal, amely, ha sikerül megegyezni, Bulgáriában fog képviselni bennünket. A 2006-os évben a legnagyobb kihívás előttünk a termelés átköltöztetése, ugyanis kinőttük a műhelyt, sokan vagyunk, több gép nem fér be, de fejlődni szeretnénk. Az új épületben a termelés háromszor ekkora területen fog folyni, s ezt a helyet már az európai normáknak megfelelően kívánjuk berendezni.– fejezte be Tóth Tamás.

Krizsán Mónika

januar 2006.

Naslovna strana
U svečanom raspoloženju poslednjeg dana godine 2005
Tolerancija - "Ruža u križu sadašnjice"
Poskupile komunalne usluge
Molski dobošar
Rođendan
Vesti iz policije
Vesti
Obaveštenje o fluorografisanju
Impresum


Design by VA