Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. január

Címoldal
Az előbbre lépés szinte kötelező
Ünnepi hangulatban az év utolsó napján
Képes krónika
Újabb változások az egészségügyben
Újévtől magasabb árak
„Az első automata tekepálya”
Egy sikeres karrier – dióhéjban
Az adai középiskolások sikere
Kapni jó, de adni nemesebb dolog
A minőség a siker titka
Raffai Gizi néni képei
A vajdasági magyarság lobogója
Rekordot döntöttek
Mi újság Törökfaluban?
Itt a farsang
Legszebb idézeteim
Régi emlékek
Óévbúcsúztató a Bress Dance Band-del
A hatni képes irodalomért
Olvasóink írják
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Beszéljünk magunkról
Nyelvi figyelő
Versek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Értesítés a tüdőszűrésről
Internetes olvasóink
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

ITT A FARSANG,
A VIGASSÁG ÉS A BOLONDOZÁS IDEJE

…Házasodik a lapát, elveszi a piszkafát,
Férjhez megy a reszelő, megkérte a meszelő…

    Alighogy elmúlt a karácsony, az újév, a másik karácsony, máris itt a következő evés-ivás, a bálok és a különféle társas összejövetelek időszaka – a farsang.
    E szó hallatán mindenkinek a vigasság, a bolondozás, a táncos mulatságok és a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg, amely vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Az idén január 6-tól március 1-éig.
    A farsangi ünnepeinkben egyszerre van jelen a meghaló és újra feltámadó természet, a tél búcsúztatása és a tavaszvárás egyben, a káosz, és a rend párharca, a felnőtté válás, a szerelem, a termékenység és a házasság motívuma, valamint a szerencse és a szerencsétlenség, tehát a kiszámíthatatlan sors, amely ellen állandóan lázadunk. Egykor ezek pogány ünnepek és szertartások véresek voltak, szinte minden esetben emberáldozattal végződtek. A későbbiekben e szokások sokat szelídültek, az emberáldozat jelképessé vált, s maga a szertartás is inkább egyfajta misztériumjátékká alakult át, amelynek résztvevői egy forgatókönyv szerint játszották végig szerepüket. A magyarság esetében elsősorban nyugatról „importált” furcsa szertartások szerepeltek, de a farsangi szokások számos szláv és balkáni elemet is magukba ötvöztek. A különböző maskarákba öltözött alakoskodók, a vaskos, helyenként durva tréfák, az abszurdig fokozott jelképes cselekedetek, valamint az is, hogy az egész közösség nézője és egyszersmind közreműködője ennek a színjátéknak, mindez közös jellemzője. Legyen szó dőrejárásról, busójárásról, esetleg különböző halottas-, betyár- és lakodalmas játékokról, netán a kakasütés vagy a gúnár nyakszakítás meglehetősen drasztikus szokásáról. Hajdan a farsang és a nagyböjt egyes napjainak érdekes nevei alakultak ki a hozzájuk kötődő szokások és hagyományok jelzésére. Mivel a farsang valamikor a lakodalmak ideje volt, ezért aztán a vízkeresztet követő vasárnapokat így is nevezték: első menyegzős vasárnap, másod menyegzős vasárnap. A farsang utolsó csütörtöki napjának neve kövércsütörtök, mivel ezen a napon jó ételeket szoktak főzni, fánkot sütnek, és este Isten nevében ajándékul adják a szegényeknek, akik imádkoznak a család élő és elhunyt tagjaiért. A vigasságok időszakának három utolsó napja a farsang farka, farsang három napok, illetve húshagyó, húshagyat, a legzajosabb mulatságok ideje, mielőtt megkezdődik a negyvennapos böjt. Hamvazószerda a templomi hamvazásról kapta a nevét, de hívták böjtfogadó szerdának is. A következő napnak beszédes neve van: zabálócsütörtök, torkoscsütörtök, kisfarsang illetve csonkacsütörtök néven is ismerik. Ezen a napon felfüggesztették a böjtöt, és megették a farsangi ételmaradékot, hogy kárba ne vesszen. Utána viszont szigorúan megtartották a böjti előírásokat, és nagyböjt idején csak negyvenszer ettek, naplemente után,. Ezt hívták negyvenelésnek. A nagyböjt heteinek és vasárnapjainak is saját elnevezései voltak: az első hét a húshagyóhét és az első vasárnap csonkavasárnap. A böjt második vasárnap nevetlenvasárnap, a harmadik a böjtközépvasárnap. A negyedik hét neve a sükethét, süketvasárnap, az ötödik a feketehét és feketevasárnap és az utolsó, a hatodik a virághét, vagyis virágvasárnap, amelyet a nagyhét követ.
    Remélem ismereteinket gazdagítva, az idén is sokan döntenek úgy, hogy részt vesznek valamelyik farsangi mulatságon. Az idénre ebből többet is ígérnek, mint például az iparos bál, a horgászbál, a bőgőtemetés vagy a pedagógusbál. Kívánom, hogy érezzék jól magukat, és jó bolondozást!

Sáfrány Ágnes

januar 2006.

Naslovna strana
U svečanom raspoloženju poslednjeg dana godine 2005
Tolerancija - "Ruža u križu sadašnjice"
Poskupile komunalne usluge
Molski dobošar
Rođendan
Vesti iz policije
Vesti
Obaveštenje o fluorografisanju
Impresum


Design by VA