Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. január

Címoldal
Az előbbre lépés szinte kötelező
Ünnepi hangulatban az év utolsó napján
Képes krónika
Újabb változások az egészségügyben
Újévtől magasabb árak
„Az első automata tekepálya”
Egy sikeres karrier – dióhéjban
Az adai középiskolások sikere
Kapni jó, de adni nemesebb dolog
A minőség a siker titka
Raffai Gizi néni képei
A vajdasági magyarság lobogója
Rekordot döntöttek
Mi újság Törökfaluban?
Itt a farsang
Legszebb idézeteim
Régi emlékek
Óévbúcsúztató a Bress Dance Band-del
A hatni képes irodalomért
Olvasóink írják
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Beszéljünk magunkról
Nyelvi figyelő
Versek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Értesítés a tüdőszűrésről
Internetes olvasóink
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

A hatni képes irodalomért
ZEtna-bemutató volt Adán

    Könyv vagy számítógép, olvasás vagy világháló, aragóniai galambok, a padéi Bin Laden, na meg a külső konvenciók börtönébe zárt ember, talán ezekkel a gondolatokkal foglalható össze a minap Adán megtartott zEtna-könyvbemutató, amelyen a zEtna Kiadó tevékenységén túl néhány szerző, Deissinger Ákos, Szögi Csaba és Sinkovits Péter alkotásaival, világlátásával, az alkotáshoz, na meg a könyvhöz, mint az oly sokat emlegetett Gutenberg–galaxis örökéhez való hozzáállásával is megismerkedhettek az érdeklődők.
    A könyvbemutató apropóját, a fiatal adai, immár Sinkó-díjas szerző Deissinger Ákos szolgáltatta, akinek művei A háromlövetűség dicsérete című Beke Ottóval és Samu János Vilmossal közös antológiában, a zEtna Kiadó gondozásában jelentek meg. Ez a gyűjtemény termékeny folytatása a néhány évvel ezelőtt napvilágot látott Huszonnyolc című prózagyűjteménynek, amelyben már Ákos neve is szerepelt.
    - Az antológia előzménye az Egy óriás tájirat címet viselő projektum volt, amely megelőzte a zEtnát. –magyarázta Beszédes István, a kiadó szerkesztője. - Ebben a sorozatban minden szerzőtől azt kértük, hogy a körülöttük lévő világból mutassanak meg egy-egy ablakkivágásnyi részletet, és ezekből a részletekből alakult ki aztán egy rovarszemhez hasonlatos kilátás. Ennek a kezdeményezésnek, s a zEtna megalakításának a célja az volt, hogy az irodalom gyakoroljon a feng suihoz hasonló hatást a környezetére. 1999 óta a zEtna nagyon sokat fejlődött, sok minden rárakódott, sok szerző, és sok új irodalmi anyag került az internetes portálra, s 2002-től megindult a hagyományos értelembe vett könyvkiadás is, amelyben nagy segítségünkre volt a Képes Ifjúság akkori főszerkesztője, Szabó Palóc Attila, akinek révén az ifjúsági lappal közös kiadványaink jelenhettek meg.
    Tavaly indítottuk meg a verses sorozatunkat Sinkovits Péter kötetével, ezt követte Cs. Simon István és Koncz István verseinek gyűjteménye. A zEtna mindenképpen a kortárs irodalom felé fordul, s arra törekszik, hogy hatni képes irodalmat közöljön. A zEtna nyitott a felnövő tehetségek előtt, de ugyanúgy a felnövő tehetségeknek köszönheti sikerét. Jövőre is két elsőkötetes szerző Samu János Vilmos és Tóbiás Krisztián művének kiadását tervezzük. Fontos számunkra a minőség, és olyat sohasem adunk ki, amit szerkesztőként, kiadóként vagy olvasóként nem tudunk vállalni.

Krizsán Mónika

januar 2006.

Naslovna strana
U svečanom raspoloženju poslednjeg dana godine 2005
Tolerancija - "Ruža u križu sadašnjice"
Poskupile komunalne usluge
Molski dobošar
Rođendan
Vesti iz policije
Vesti
Obaveštenje o fluorografisanju
Impresum


Design by VA