Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. január

Címoldal
Az előbbre lépés szinte kötelező
Ünnepi hangulatban az év utolsó napján
Képes krónika
Újabb változások az egészségügyben
Újévtől magasabb árak
„Az első automata tekepálya”
Egy sikeres karrier – dióhéjban
Az adai középiskolások sikere
Kapni jó, de adni nemesebb dolog
A minőség a siker titka
Raffai Gizi néni képei
A vajdasági magyarság lobogója
Rekordot döntöttek
Mi újság Törökfaluban?
Itt a farsang
Legszebb idézeteim
Régi emlékek
Óévbúcsúztató a Bress Dance Band-del
A hatni képes irodalomért
Olvasóink írják
Fiatalok írják
Egészségünk érdekében
Beszéljünk magunkról
Nyelvi figyelő
Versek
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Értesítés a tüdőszűrésről
Internetes olvasóink
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Pentyeg

    Ez a szó 'felesel, nyelvel' értelmet fejez ki, nyelvjárási használatú, előfordul pöntyög, pötyög, pöttyög alakban is. Megtalálható Szlavóniában, Kecskeméten, Szegeden, Szajánban stb. A petyeg v. pötyög egyébként inkább gagyogást, csacsogást, fecsegést, locsogást fejez ki, rendszerint gyermekről mondják, amikor beszélni tanul (ismeretes a Csallóközben, Győr vidékén, Zalában, Nógrádban, Heves megyében stb.). Van 'ketyeg' jelentése is. Az etimológiai szótár ugyanannak a hangutánzó szócsaládnak a tagjaként tárgyalja a pentyeget is és a petyeget is. Az előbbinek azonban akad más, valószínűbb származtatása is, bár kevésbé tetszetős. Kakuk Mátyás szerint ugyanis a pentyeg a cigány phenem ('mond') ige múlt idejű alakjával (phendje) lehet összefüggésben, azzal, hogy a 'felesel' jelentés egy 'megmondtam már'-féle szóhasználatból jöhetett létre.
    A pentyeg igének rokon értelmű szavai is vannak a nyelvjárásokban, közéjük tartozik a mantyog, az ácsánkodik és a visszafelel. A nép nyelvében előfordul még a visszaszól (a bizalmas közlésben 'felesel', vagy csak egyszerűen 'felel' az értelme, egyébként a köznyelv szó szerinti jelentést tulajdonít neki: 'visszafordulva mond valamit'), a nyelvel (ennek a rosszalló köznyelvi szóhasználatban van 'szájaskodik, felesel' értelme, ritkábban 'perel, veszekedik' a jelentése, egyes nyelvjárásokban rágalmazásra vonatkozik, a népnyelv általában kutyára mondja, amely nyelvét lógatva liheg).
    Bizalmas stílusminősítésű szinonimák is előfordulnak, mégpedig a visszabeszél (türelmetlenül válaszol, felesel), a szájal (hangoskodva felesel v. követelőzik), a disputál (vitatkozik, felesel, régen olyan személyre mondták, aki rábeszéléssel ráerőszakol valakire valamit), a rezoníroz (egyik jelentése felesel, vitatkozik, nyelvel), a replikázik (gyorsan, csattanósan megfelel, visszavág v. visszaszól, felesel).
    Itt van aztán a választékos vitázik (vitát folytat, felesel, közönségesebb alakja a vitatkozik), a durva visszapofázik (visszabeszél, felesel), a rosszalló visszafelesel (tiszteletlen választ ad) stb.

Dr. Molnár Csikós László

januar 2006.

Naslovna strana
U svečanom raspoloženju poslednjeg dana godine 2005
Tolerancija - "Ruža u križu sadašnjice"
Poskupile komunalne usluge
Molski dobošar
Rođendan
Vesti iz policije
Vesti
Obaveštenje o fluorografisanju
Impresum


Design by VA