Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
A hat községből érkező résztvevők hét versenyszámban mérték össze tudásukat

    Ép testben ép lélek – tartja az örökérvényű szólás, és ez mindenkire vonatkoztatható. Ez alól a nyugdíjasok sem kivételek, éppen ellenkezőleg: olykor maguk is fiatalos hévvel és nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a verseny izgalmaiba, elfeledve minden gondot, bút és bánatot. Szinte megfiatalodva dobják a tekegolyót, a pikádó nyilacskáit, izgalommal rántják meg a pecabotot, az agytekervényeik minden funkcióját bevetik a preferánsz és a sakk követelte furfangos cselszövéseibe. Élvezik a játékot, a versenyt, amely erejükhöz és képességeikhez van igazítva.

    Talán ilyen indíttatásból kelt útjára 14 évvel ezelőtt a nyugdíjas sporttalálkozó itt, a Tisza mentén és Észak-Bácska területén. A mára már hagyományossá vált rendezvényt hat község, Szabadka, Magyarkanizsa, Topolya, Törökkanizsa, Csóka és Ada nyugdíjas egyesületeinek közös megegyezése alapján szervezik meg minden évben. Az idén Ada volt a házigazda, és a találkozót május 24-én tartották. A gyülekezés a reggeli órákban volt a hotelben, ott reggeli várta a vendégeket, majd rövid kultúrműsor következett a moholi Novak Radonić ME, a Bartók Béla Zeneiskola növendékei, a nyugdíjasok és a Vadvirág HK asszonykórusai részéről, utána pedig a résztvevők kivonultak a versenyek helyszínére.

    A sportolók 7 versenyszámban mérték össze – inkább tudásukat és rátermettségüket, mint erejüket. Ezek a teke, a horgászat, a sakk, a korongdobás, a lengő teke, a preferánsz és a pikádó voltak. A tekét (pálya hiányában) Magyarkanizsán bonyolították le, a korongdobást, lengő tekét és a pikádót az adai nyugdíjas otthon udvarában, a horgászást a hídfeljáró melletti Csonka-halastón, míg a sakkot és a preferánszot a hotel klubhelyiségében. A csapatokat általában 5 személy alkotta, így a versenyzők összlétszáma 155 személy volt, úgyhogy a verseny tömegesnek mondható. A találkozón egyébként a kisegítő személyzettel, valamint a vendégekkel együtt 271 személy volt jelen.
    Minden versenyszámot a délelőtt folyamán bonyolítottak le. Hosszú lenne felsorolni a kategóriánként elért részletes eredményeket, így csak az összesített eredmény mutatjuk ki, ez a végső helyezést is meghatározta. Így 5246 ponttal Szabadka lett az első, 4999 ponttal Magyarkanizsa a második, 3992 ponttal Topolya a harmadik. A negyedik a házigazda Ada lett 3906 ponttal, az ötödik Csóka 2611, az utolsó, hatodik pedig Törökkanizsa 2245 ponttal. Ezek után mondhatjuk, hogy Ada csapata szolid eredményt ért el: egy első (horgászat) és 2 második hellyel (korongdobás és pikádó), három versenyszámban pedig hatodik helyezettek lettek, azzal, hogy tekében nem indítottak csapatot.

    Minden versenyszám győztese vándorserleget vihetett haza, ez a következő találkozóig díszítheti a vitrinjét. Az abszolút győztes megkapta a fődíjat – úgyszintén egy serleget, ami végleg a tulajdonában marad. A találkozó végén a versenyzők a vendégekkel együtt közös ebéden vettek részt, és úgy búcsúztak egymástól, hogy a következő regionális nyugdíjas sporttalálkozóra még nagyobb barátságban kerül sor, egy év múlva, Törökkanizsán.
    A szervezők a találkozó költségeit a községi pályázat és a támogatók eszközeiből, valamint a részvételi díjak (kotizáció) befizetéséből tudták fedezni.

Vastag János

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA