Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

Belőtték magukat a világ élvonalába
Az adai Lovasvölgy ifjú lovasíjászai a dobogón végeztek az European Grand Prix-n – Boldizsár Kornél néhány éven belül elhozná a versenyt Adára

    Az IHAA (International Horseback Archery Alliance) májusban rendezte meg a magyarországi Pomázon az European Horseback Archery Grand Prix elnevezésű három részből álló versenysorozat első állomását, amelyen szerb zászló alatt az adai Lovasvölgy öt magyar lovasíjásza eredményesen versenyezett. Az ifjak között Selemba Zsolt második helyezést ért el, Torma Balázs harmadik lett, és Rusák Dániel is tisztességesen helyt állt. A felnőttek között a kezdőként induló Lipinszki Szuzanna kiemelkedő eredményt ért el, akárcsak Boldizsár Kornél, aki a hetedik helyen végzett a tizenegy európai és ázsiai ország lovasíjászait felvonultató megmérettetésen.


Boldizsár Kornél edzésre készen

    – Néhány éve csatlakozott az adai Lovasvölgyben zajló lovasíjász-edzésekhez több lelkes ifjonc, akik sem lovagolni, sem íjazni nem tudtak. Ez időközben megváltozott, mindkettőt megtanulták, és olyan szintre fejlesztették a lovasíjászatot, hogy tavaly eldöntöttem, az idén indítom őket nemzetközi versenyeken. A nemzetközi résztvevők tudásszintjét látva biztos voltam benne, hogy jók, és képesek elérni dobogós helyezést. Rusák Dánielről, Selemba Zsoltról és Torma Balázsról van szó. Az utóbbi két személy az idén fejezte be a nyolcadik osztályt, Rusák Dániel pedig a középiskola első osztályát – mesélte Boldizsár Kornél lovasíjász, az adai Lovasvölgy létrehozója és vezetője, a Katlan hagyományőrző civil szervezet elnöke. A Lovasvölgy a vajdasági és a szerbiai lovasíjászat fellegvára, ahol mindemellett a gyerekeknek lovaglást oktatnak és nyaranta lovas- és életmódtáborokat is tartanak.
    – Az IHAA által szervezett világszínvonalú nemzetközi versenynek három állomása van. Az idén május derekán tartották meg a magyarországi Pomázon az elsőt, amelyen részt vettünk. A következő Svédországban lesz augusztusban, a harmadik, utolsó versenyt Lengyelországban rendezik meg. A három verseny összesített pontszáma alapján hirdetik ki a végső győzteseket – magyarázta Boldizsár Kornél, és hozzátette, hogy Svédországban nem versenyeznek, de Lengyelországban igen.


Az adai ifjú lovasíjászok talajról is jól lőnek

    – A pomázi versenyen Szerbia színeiben versenyeztünk, ami azt jelenti, hogy az országnak ez volt az első versenye nemzetközi színtéren. A verseny nagyon összetett, többféle pályán versenyeznek, és a lovasíjászt többféle stílusban teszik próbára. Az egyik a világszerte nagyon elfogadott magyar stílus, amit a Kassai Lajos által kialakított pálya fémjelez. Ezen a pályán a magyarok világszinten kiemelkedőek, ez Pomázon sem volt máshogyan. A második pálya általában koreai pálya szokott lenni, ez többféle pályát foglal magában. A koreai stílusban nem vagyunk annyira kiemelkedőek, de ezt jobban fogjuk gyakorolni az edzéseinken, hogy a jövőben jobb teljesítményt tudjunk nyújtani. A harmadik általában erdei vadászatot jelentő lengyel pálya szokott lenni. Most viszont harcmezőpálya volt. Ez igen nehéz ügyességi pálya volt, nagyon gyorsan kellett rajta reagálni. Ebben a három versenyszámban elért teljes pontszám adta meg a végeredményt, bár minden versenyszámban külön kihirdették a dobogósokat. A felnőttek között az első egy fiatal magyar lovasíjász, Maucha Levente lett, a második helyet Ruszák Mátyás szerezte meg, a harmadik a lengyel Anna Sokolskat, én a hetedik helyen végeztem. A junior kategóriában Maucha Ágnes lett az első, a második Selemba Zsolt és a harmadik Torma Balázs előtt. Az utóbbi két személy az adai Lovasvölgy lovasíjásza. Ez világverseny volt a világ legjobbjaival, a gyerekek mégis megszerezték a második és harmadik helyet a saját kategóriájukban. Ez kiváló teljesítmény, ugyanis a versenyre tizenegy országból érkeztek lovasíjászok, mégpedig Nagy-Britanniából, Francia-, Német-, Lengyel-, Magyar-, Svéd-, Finn-, Török- és Írországból, Iránból és Szerbiából. Remélem, hogy a kiemelkedő eredmény hatására még nagyobb kedvet kapnak a lovasíjászathoz, a kemény edzésekhez és a versenyzéshez. Mindez nem könnyű, mert itt meg kell izzadni az eredményért. Hetente több alkalommal edzünk, általában délutánonként. A kedd és a csütörtök az állandó edzőnap, de emellett össze szoktunk hozni néha egy egész napos szombati edzést, ahol erőnléti gyakorlatsor is van – közölte Boldizsár Kornél.


Selemba Zsolt a pomázi versenyen

    A Lovasvölgy tulajdonosa megjegyezte, hogy azért döntöttek a szerb színekben való versenyzés mellett, mert a magyarországi színekben elvesztek volna a tömegben. Hiszen a magyarok a lovasíjászatban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ezt Pomázon is bizonyították, sorra megszerezték az első helyeket. Továbbá ezzel szerették volna fellendíteni a lovasíjászatot Vajdaságban. És nem titkolt céljuk volt, hogy az eredményes szereplés által talán lehetőségük nyílik állami támogatáshoz jutni, mivel ez költséges sportág.
    – A lovasíjászattal mint sportággal egyedülállók vagyunk Szerbiában és Vajdaságban, mások nem gyakorolják. Nem nagy érdeklődés mutatkozik iránta, mivel elég összetett sportág. Hiszen nagyon jól kell lovagolni és íjazni, és mindez még kevés hozzá, mert költséges, nagy anyagi vonzata van. Egy lovasíjász-nyereg 500–600 euróba kerül, az íj 150 euróba, a karbon vessző darabja 7-8 euró. A megfelelő lovat egy évig tart betanítani, és a pályát még nem is említettük. A Lovasvölgyben kéthektáros területen hoztam létre a pályákat – közölte Boldizsár Kornél. Nem titkolt célja, hogy néhány éven belül Ada és a Lovasvölgy is része legyen az European Grand Prix-nek, ehhez viszont évente egy nemzetközi színvonalú versenyt kellene szervezniük:
    – A pályák jórészt rendben vannak, csak lóhiányunk van. Ahhoz, hogy egy lovasíjász-versenyt rendezzünk, legalább 20–30 lóra van szükség. Sajnos nekünk nincs ennyi lovunk. Ehhez ki kell képezni minél több lovat, ezen vagyunk, csak ez sok pénzbe kerül. A lehetőség megvan arra, hogy megszervezzük a versenyt, ez az elkövetkező két-három év céljai között szerepel – nyilatkozta az adai Lovasvölgy tulajdonosa.

Csincsik Zsolt

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA