Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Rendhagyó kiállítást szerveztek a Plava Tačka Kft. kiállítási termében

    Rendhagyó kiállítást láthatott a közönség május 25. és 31. között a Plava Tačka Kft. kiállítási termében. A tárlatnak két teljesen különálló témája volt, a képzőművészet és a numizmatika, a két terület mégis kiválóan kiegészítette egymást a tárlaton.

    A kiállítás egyik része Dušan Riđički adai amatőrfestő alkotásait mutatta be, köztük főleg olajfestményeket, de különféle művészileg kidolgozott maszkok, valamint kisplasztikák is láthatóak voltak. Ezek már magukban különleges látványt nyújtottak, mert nem hétköznapi módon készültek. Általában fém használati tárgyak hulladékából, hegesztéssel állította össze őket az alkotó.

    A kiállítás másik része a numizmatikai gyűjtemény volt, ez főleg fém- és papírpénzeket mutatott be a világ minden tájáról és sokféle történelmi korból. Számos pénzritkaságot, próbanyomatot és olyan pénzt is láthatott a közönség, amely megjelent ugyan, de nem került forgalomba, vagy csak néhány napig élt a pénzpiacon. Érdekesség számba ment a ma is érvényben lévő pénznemünknek egy-egy sorozata, a dolog lényege abban rejlik, hogy a hatalom függvényében több bankkormányzó aláírásával került forgalomba, vagy olyan „túlnyomás” van rajta, ami ugyan nincs kihatással az értékére, de az ilyen példány a maga nemében egyedülállónak számít, és ezért numizmatikai szempontból egészen más értéket képvisel. A pénzek között főleg a régi magyar és szerb, illetve jugoszláv pénznemek jelentek meg a legnagyobb számban, de látható volt sok más nemzet és állam pénzneme is pl. Afrikából, Ázsiából, Ausztráliból vagy Amerikából. A pénzeken kívül még egy magyar, szerb, jugoszláv sorozatokat vagy egyedi példányokat tartalmazó bélyeggyűjtemény, valamint néhány kitüntetés is kiállításra került.
    – A kiállítás anyagának művészi, kulturális, történelmi és anyagi értéke is van, a kiállított tárgyakat hosszú évek során gyűjtöttük és rendszereztük. Célunk az volt, hogy megismertessük fiataljainkkal a múlt valóságát, és arra ösztönözzük őket, hogy őrizzék meg a régmúlt idők tárgyi emlékeit, gyűjtsenek, takarékoskodjanak, hogy ezen keresztül megismerjék hazánknak és a világnak a kultúráját, illetve történetét is – emelte ki Uliján Károly, a kiállítás egyik szervezője megnyitó beszédében. Elmondta, hogy a numizmatikai gyűjteményt ő teremtette meg, mára azonban átruházta unokáira, Lasztovics Mátéra, Uliján Leventére és Uliján Somára, így hivatalosan az ő gyűjteményükről van szó. Hozzátette, ilyen típusú és összetételű kiállítás még nem volt Adán, tudomása szerint a környéken sem, így ebből a szempontból is rendhagyónak és egyedinek tekinthető.
    A közönség kísérő kiállításként megtekinthette a Titónak a Potisje szerszámgépgyárban tett látogatásáról készült fotóalbumot. Ez ugyancsak érdekes volt, különösen az idősebb generáció tagjai számára, hiszen a képeket nézegetve sokan felismerték magukat és ismerőseiket, és sok szép emléket idézett fel bennük.

Vastag János

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA