Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

A külhoniak között az első
Šević Iván újabb sikere a budapesti Szakma Sztár Fesztiválon

    A Szakma Sztár Fesztivál szabadkai elődöntőjében részt vett adai diákok, Šević Iván, Orovec Péter, Horvát Kornél és Kovács Bence meghívást kaptak a budapesti Hungexpo csarnokaiban szervezett Szakma Sztár Fesztivál budapesti döntőjére, erre Mašulović Éva tanárnő vezetésével és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jutottak el.

    Az adai Műszaki Iskola diákjai ugyan nem kapcsolódhattak be mindannyian a versenybe, ám valamennyien bejárhatták a tizedik alkalommal megszervezett szakmai kiállítást, amelynek keretében lehetőségük nyílt arra, hogy megcsodálják a különféle szakmák legkorszerűbb felszereléseit, sőt egy-egy egyszerűbb feladat erejéig ki is próbálhassák őket. Šević Ivánt, Horvát Kornélt és Mašulović Évát a budapesti élményeikről kérdeztük.
    – Milyen volt a vajdasági selejtező, hogyan zajlott a verseny?
    Šević Iván: – A vajdasági selejtező Szabadkán került megrendezésre. Értelemszerűen itt a szerbiai műszaki iskolák tanulói mérhették össze tudásukat. Volt egy 26 oldalas feladatsor, ennek kitöltéséhez főleg informatikai és elektronikai alaptudásra volt szükség. Ha jól emlékszem, erre valamivel több, mint két óránk volt. Ezután következett a várakozás az eredményre, amely végül jól alakult, és sikerült az első helyen végeznem a kategóriámban, összesítésben pedig bekerültem a legjobb öt vajdasági tanuló közé. Ezzel esélyt szereztem arra, hogy a körzeti selejtező után a budapesti országos válogatón is részt vegyek. Ez külön örömmel töltött el, hiszen infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető kategóriában indultam, ami nem teljesen az én szakterületem, csak bizonyos átfedések vannak az enyémmel, de szerencsére így is versenyképes tudtam maradni.

    – Hogyan éltétek meg a budapesti rendezvényt?
    Horváth Kornél: – Most voltam másodszor a Szakma Sztár Fesztiválon, tavaly Iván versenyzett, én csak segítőként voltam jelen. Az idén azonban jómagam is részt vettem a vajdasági döntőn, amelyet Szabadkán tartottak. Sajnos, nem jutottam tovább, de az idén az összes versenyzőt meghívták a fesztiválra , aki eljutott Szabadkára. A rendezvény hangulata mindkét évben szuper volt. Az ottani diákokkal sajnos nem sikerült megismerkednem, mivel ők nem ott voltak, ahol mi, magán a rendezvényen pedig nem nagyon van lehetőség a barátkozásra, hiszen rengetegen vannak, mindenkit érdekel valamilyen szakma, és siet ahhoz a helyhez, ahol az található. Tavaly nem volt ennyi interaktív rész, mint az idén. Ezalatt azt értem, hogy az idén már lehetett például betonból mécsestartót vagy fából virágtartót, illetve dobozkát készíteni, festhettünk gipszlapra, vagy akár képet is készíthettünk spray és sablon segítségével. Nagyon izgalmas volt.
    Šević Iván: – A budapesti megmérettetés kevésbé alapult az elméleti tudáson, mint a szabadkai. Összesen négy óránk volt arra, hogy a legjobb tudásunk szerint oldjuk meg a feladatokat. Ez négy szegmensből tevődött össze, mindegyik rész az elektronika és az informatika más-más aspektusaira volt kiélezve. A gyakorlati, elméleti és számítógépes tudásunkat is felmérték, valamint szóbeli vizsgán is át kellett esnünk. A verseny nagyon érdekes és hasznos volt. Amellett, hogy rengeteg új dolgot tanultam meg, tudásomat is összehasonlíthattam más anyaországi és külhoni iskolák tanulóiéval. A budapesti selejtezőn kiderült, hogy sikerült legyőznöm a többi külhoni iskola diákjait, és így ebben a kategóriában Szerbia lett a legjobb. Ezt a fordulót követte maga a Szakma Sztár esemény. Ez háromnapos megmérettetés, amelyen a tavalyi évvel ellentétben az idén nem vehettem részt, mint versenyző, de nézőként is hatalmas élmény volt. Nekem ez már zsinórban a harmadik alkalom volt, hogy ellátogathattam erre a rendezvényre. Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektettek a nézők szórakoztatására, arra, hogy interakcióba hozzák őket a különféle szakmákkal. Sokkal több dolgot ki lehetett próbálni, mint két évvel ezelőtt, és ennek köszönhetően ezúttal nem volt olyan passzív hangulat a Hungexpo csarnokában, mint akkor. Összességében azt gondolom, hogy ezen a versenyen csak nyerni lehet, és senki sem távozik üres kézzel. Gyakorlati és elméleti tudást szerezhetünk, tapasztalatokat gyűjthetünk mind más iskolák módszereiről és munkájának színvonaláról, mind a munkalehetőségekről vagy éppen a nagyvárosi életvitel sajátosságairól. Nagyon szeretem Budapestet, hiszen gyönyörű város, éppen ezért minden alkalommal olyan újabbnál újabb érdekességeket lehet felfedezni, amelyek korábban esetleg elkerülték a figyelmünket. Ahogy mi is mindig kicsit más emberként érkezünk és távozunk, ugyanúgy a város is mindig egy kicsit más arcát mutatja meg nekünk.
    – Tanárnő, Ön milyennek látja a fesztivált, milyen hozadékai lehetnek a rendezvényen való részvételnek a diákok számára?
    Mašulović Éva: – A Szakma Sztár Fesztiválon való részvétel nagyon fontos a gyerekek számára, mivel nagyon magas színvonalú megmérettetésről van szó, ez nemcsak sok látnivalóval kecsegtet számukra, hanem arra is kiváló lehetőséget kínál nekik, hogy a tudásukat a magyarországi diákokéval összehasonlítsák. Úgy gondolom, hogy az idén is nagyon sok új technológiával ismerkedhettünk meg, mindez nemcsak a tanulóknak volt igen érdekes, hanem nekünk, felnőtteknek is. A rendezvény hangulata is nagyon jó volt, hiszen a szervezők mindenre igyekeztek odafigyelni, köztük arra is, hogy minden látogató figyelmét lekössék. Ennek jegyében nemcsak a versenyzőknek szerveztek izgalmasabbnál izgalmasabb programokat, hanem a nézőket is sok érdekes programmal várták, köztük például különféle interaktív műhelyekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb dolgokkal. Úgy vélem, a rendezvény jelentőségét az is jól mutatja, hogy a versenyt maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg.

Bartuc Éva II-5

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA