Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

Ballag már a vén diák

    Ballag már a vén diák, hallatszottak a szavak az idei ballagók búcsúztatóján, miután elérkezett az ideje annak, hogy az életük nagy vízválasztójához érkezett fiatalok továbblépjenek a jelenlegi megszokott környezetből. Hiszen várja őket az új, ismeretlen környezet, amelyben sok új ismerettel fognak találkozni. Ilyenkor az oktatási intézmények minden zugában erről beszélnek, sőt még a madarak is a ballagókról csiripelnek.


Vásár a gunarasi óvodában

    Minden évben a nyolcadikos diákok azok, akik megkezdik ezt a folyamatot. Nem történt ez másként idén sem. Törökfalun, az adai Cseh Károly Általános Iskola kihelyezett tagozatán tizenöt diák lépte át ünnepélyesen az iskola küszöbét, maga mögött hagyva az itt eltöltött éveket. A búcsúzó nyolcadikosokat az utolsó osztályfőnöki órán a hetedikes diákok fogadták, majd a tornateremben ünnepélyesen is elbúcsúztak tőlük. Az ünnepi műsor után a diákok tanáraik, szüleik és ismerőseik jelenlétében kiballagtak az iskolából, várva az autóbuszt, amely az adai közös ünnepségre vitte őket. A központi iskola tornatermében a nyolcadikosok már maguk búcsúztak el iskolájuktól és tanáraiktól. Az ünnepi műsoron átvették a bizonyítványt, valamint a külön dicséreteket is a legjobbak. Mindezek után következett a végső közös ballagás és a lufik elengedése a végtelen magasságba. A bulit, mint minden évben, ezúttal is a Park Hotelban tartották.
    De ezzel még nem ért véget a ballagások sora, hiszen manapság az óvodások és az alsó tagozatos kisdiákok számára is tartanak ilyen rendezvényeket, számukra is befejeződik egy olyan időszak, amelyet követően tovább kell lépniük. Kilépnek egy biztonságos környezetből, és belépnek egy másikba, amelyet nem ismernek, hátrahagyva a sok-sok szép emléket, letéve az addig használt tárgyakat, elhagyva a szeretett személyeket, és bizonytalan léptekkel lépve be az új, még ismeretlen világba, ahol új kihívások, feladatok várnak rájuk. A vidékünkön található oktatási és nevelési intézményekben is ez történt. Törökfalun a Pumukli óvodából öten búcsúztak el az ovitól, Völgyparton pedig a Cifrapalota óvodából három óvodás ballagott el. Az általános iskola alsós diákjai közül Törökfalun tizenöten, Völgyparton öten ballagtak el hátuk mögött hagyva azt a négy évet, amit együtt töltöttek. Ők ősztől már mindannyian a törökfalui iskolában fogják folytatni a tanulmányaikat.


Három óvoda közös játéka

    A törökfalui Százszorszép ME most már hagyományosan, a hetedik osztályosok segítségével szokta elbúcsúztatni a nyolcadikosokat. A ballagást megelőző napokban egy bulis estét szerveznek a nyolcadikosoknak és tanáraiknak, ez az idén sem volt másként.
    A ballagásokon kívül fontos azt is megemlíteni, hogy a törökfalui Százszorszép ME Cinege gyermek-néptánccsoportja részt vett Óbecsén a Kőketánc vetélkedőn. Somogyi táncokkal léptek fel, ezt Jaramazov Klementina tanította be nekik. Ez volt az első alkalom, hogy a kis csoport részt vehetett egy ilyen vetélkedőn, ezért igen nagy élmény és tapasztalat volt számukra. A népdalcsoportjaink az idén is részt vettek a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, amelyeknek ezúttal Bácskossuthfalva adott otthont. Törökfaluról a Százszorszép ME Búzavirág vegyes kórusa valamint a Törökszegfű asszonykórus szerepelt a rendezvényen. A Búzavirág asszonykórus az idén három férfival bővült, így ez alkalommal már vegyes kórusként lépett fel. Völgypartról az Aranyeső asszonykórus vett részt a népdalfesztiválon.


A Kőketánc vetélkedőn, Óbecsén

    A völgyparti Cifra palota, a törökfalui Pumukli és az Ada–gunarasi Csipet csapat óvoda óvodásai május 26-án közös programot szerveztek a gunarasi óvodában. A három épület óvónői, Bagány Andrea, Barsi Zsuzsanna és Keresztes Ibolya fergeteges vásárt hoztak össze, feledhetetlen pillanatokat szerezve a gyermekeknek és szüleiknek. Begyűjtötték a megunt játékokat, meséskönyveket, kinőtt ruhákat, lábbeliket, valamint az anyukák által sütött sütiket, és ezekből a portékákból vásárt szerveztek. Ahhoz azonban, hogy vásárolhassanak a gyerekek, krajcárra volt szükségük. Ehhez úgy tudtak hozzájutni, ha végigmentek különböző pályákon. Volt zsákban ugrálás, tojásvivés, célba dobás, találós kérdések megfejtése, toronyépítés joghurtos poharakból és sok egyéb ötletes játék. Ezekben az óvodások és szüleik közösen vettek részt, és ennek köszönhetően a gyermekek, a szüleik és az óvónők ismét igen jól sikerült közös programot tudhattak magukénak.

Molnár József

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA