Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

A fehér fagyöngy (Viscum album)

    A fehér fagyöngy Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos félparazita örökzöld növény, amely leginkább alma-, körte-, illetve nyárfákon található. A tölgyfán termő fagyöngy a fakín, sárga terméséről lehet megismerni. Ez a növény lombhullató.
    A fehér fagyöngy a gazdanövényen gömb alakban függ, átmérője akár a 2-3 métert is elérheti, magassága az 1 métert meghaladhatja, életkora pedig akár az emberek átlagos életkorával (70 év) is vetekedhet.

    Levele keskeny, ovális, sárgászöld színű, termése fehér, borsónyi nagyságú, ragadós, áttetsző bogyó, november végén, decemberben érik. A benne található lektin és viszkotoxin nagy adagban való fogyasztása esetén mérgező hatású lehet az emberre. A cinegék és az énekes rigók télen szívesen csipegetik, különösebb baj nélkül. Minden bogyóban egy óriási mag található, amely sem vízben, sem földben nem csírázik, csakis a fák ágain. A szaporításában a madaraknak jut a főszerep, ugyanis a bogyó a madár csőrére ragad, és a madár olyan módon szabadul meg tőle, hogy csőrét a fa ágához törli.
    Mindannak ellenére, hogy nagy adagban mérgező tud lenni, a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák. A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletek is bizonyítják. Érelmeszesedés megelőzésére is ajánlják, de ez a hatása még nincs bizonyítva. Magas vérnyomás esetén megszünteti a kísérő panaszokat, a fülzúgást és a szédülést. Szívbetegeknél is alkalmazzák, mert erősíti a szívet, és csökkenti a pulzusszámot. A daganatos betegek kezelésére használt egyes citosztatikum injekciók alapanyagát is a fehér fagyöngyből nyerik.
    A fagyöngyből teát is készítenek, kizárólag hideg áztatással, toxicitása miatt azonban jobb, ha kombináltan alkalmazzuk, mert akkor kisebb adag is elegendő belőle. A keringésre gyakorolt hatása galagonyával, fokhagymával, lenmagolajjal kombinálható, illetve fokozható. Összetevőinek mérgező hatása miatt azonban a fagyöngy csakis orvosi utasításra, pontosan meghatározott adagolással fogyasztható!

Csúzdi István

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA