Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. június

Címoldal
Nyári szünet
Ballagás az adai Műszaki Iskolában
Belőtték magukat a világ élvonalába
A jövő energiái
Sikeres lakossági fórum, vagy…?
A közösség szolgálatában
A véradók ünnepe
Élj igazán!
Nyugdíjas sporttalálkozó Adán
Vannak már szárnyaitok, hát repüljetek!
Munkabörze a Műszaki Iskolában
A külhoniak között az első
Ballag már a vén diák
Hobbiból gyűjteni, a gyűjteményből tanulni
Újabb adai táncos sikerek
Néma tavasz – a világ nélkülünk
A fehér fagyöngy (Viscum album)
Ásó, kapa, gereblye minden apuka kezébe!
Környezetvédelem játékosan
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Önkormányzati hírek
Tudta-e?
Ballagóink
Sakk
Országos bajnok az adai utánpótláscsapat
Kézilabdaünnep az adai sportcsarnokban
Impresszum

A véradók ünnepe
Egy nap, amikor nem adnak, hanem kapnak

    A Véradók Világnapja különleges ünnep. Az emberiség, az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet ünnepe. A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben rejlik. A világ minden tájáról származó példák azt bizonyítják, hogy az önkéntes véradók jelentik a biztonságos vérellátás alapját.

    A Vöröskereszt Ada községi szervezete a világnap alkalmából szervezett ünnepségén is felhívta a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, arra bátorítva mindenkit, hogy váljon rendszeres véradóvá, valamint alkalmi műsorral köszönve meg a rendszeres véradók önzetlenségét. Az ünnepség keretében az Aranykapu ME énekes-zenés programját követően Győri Erzsébet, a szervezet elnöke és Krizsán Vilmos titkár köszönőlevéllel és ajándékokkal köszöntötte Smit Kornélia és Kovács Zsolt tízszeres, Guba Kornél és Renkó Gábor húszszoros véradókat, Vikor Zoltánt, aki harmincötször, Tuba Krisztiánt, aki ötvenszer adott vért, valamint Kocsis Gábor és Farkas József százszoros véradót. Külön elismerésben részesítették Dobrotka Károly száznegyvenszeres véradót.

    A Vöröskereszt Ada községi szervezete a zentai vérátömlesztő állomással együttműködve rendszeres véradó akciókkal teszi lehetővé az Ada községbeli polgárok számára, hogy éljenek a véradásnak, mint a társadalmi felelősségvállalás egyik legfontosabb formájának lehetőségével.
    – Gondok vannak, hiszen Ada községben az elvándorlók számának növekedése, illetve a kiöregedő véradók száma miatt sokkal kevesebb a véradók száma, mint korábban volt – közölte Krizsán Vilmos, a szervezet titkára. – Az ifjúság körében sajnos nincs számottevő érdeklődés a véradás iránt. A közelmúltban felhívást intézünk a lakossághoz, hogy azok, akik egészségesek, akik vért tudnak adni, jelenjenek meg a következő véradásokon, egyrészt azért, mert segíteni kell embertársainkon, másrészt azért, mert a véradás egészséges is. A mozgalom akkor sikeres, ha a társadalom minden tagja megérti, hogy a beteg emberek mindennapos igényéről van szó, egy olyan gyógyszerről, amely csak akkor van, ha valaki ad. A továbbiakban változásokra is sor kerül majd, ugyanis a transzfúziós törvény elfogadásával a kisebb vérátömlesztő állomások megszűnnek, és a jövőben csak a nagyobb vérátömlesztő állomások szerveznek véradási akciókat. Fel kell készülnünk annak megszervezésére, hogy minden véradó eljusson ezekre a véradó napokra – tette hozzá Krizsán Vilmos.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a véradók világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára, és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapja.

Lajkó Szilvia

jun 2017.

Naslovna strana
Oproštaj maturanata Tehničke Škole
O molitvi
Vesti iz lokalne samouprave
Maturanti
Šah
Praznik rukometa u sportskoj hali u Adi
Impresum


Design by VA