Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. szeptember

Címoldal
Együtt könnyebb!
Változik a rutin az egészségügyi ellátásban
Biztató eredmények és jó vízadó rétegek
Megújult a moholi iskola épülete
Harminc számítógépet adományoztak
Ajándékok az elsősöknek
Átadták a községi elismeréseket
Nyári események a tanyavilágban
Anya vagyok!
Hétpróbás gólyaavató
Nyáridéző emlékek
Önfeledten szórakozó gyermekek
A tudomány népszerűsítéséért
Igazi élmények, igazi értékek
A táncházak muzsikusai
Nyár végi színjátszó tábort tartottak Adán
Rendhagyó képzőművészeti kiállítás
Indián nyár a kiállító teremben
Közelebb hozni a kultúrákat
Háló-találkozó volt Moholon
A kereszténység és az iszlám
Őszelő a nyugdíjasoknál
Temetői kérelem
A hibrid búza
Önkormányzati hírek
Hírek
Programajánló, felhívás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Sakk
Újra aktív az első csapat
Impresszum

Vesti iz lokalne samouprave

Besplatna škola plivanja za učenike drugog razreda

    Ove godine na bazenima Adice u Adi, Udruženje za školski sport i pedagoga fizičke kulture opštine Ada, po sedmi put je organizovalo besplatnu školu plivanja za decu, učenike drugog razreda osnovnih škola iz Ade, Mola i sa Utrina. Obuka je završena podelom diploma deci koja su uspešno završila obuku. Diplome je uručio zamenik predsednika opštine, Zoran Dragin. Na obuci neplivača angažovano je pet profesora fizičke kulture.
    Besplatnu školu plivanja je i ove godine organizovalo Udruženje za školski sport i pedagoga fizičke kulture opštine Ada uz saradnju i podršku Lokalne samouprave Ada. Opština Ada će i ubuduće podržavati ovakve sportske manifestacije za decu.


Obnavljanje javne rasvete uključivanjem privatnog kapitala

    Lokalna samouprava opštine Ada je potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa konzorcijumom koji predvodi preduzeće ENEF-Energetska Efikasnost D.o.o. iz Novog Sada. Radi se o uključivanju privatnog kapitala u obnavljanje javne rasvete na celoj teritoriji opštine Ada, i o upravljanju i održavanju istog u narednih dvanaest godina.
    Kako je to predsednik opštine Zoltan Bilicki naglasio, u okviru projekta udruživanja javnog i privatnog kapitala, na celoj teritoriji opštine će zameniti javnu rasvetu. Ne radi se samo o zameni sijalica, već će se zameniti i kompletne jedinice, pa i stubovi. Ovde se govori o dve hiljade i nekoliko stotina sijalica i dodatnih elemenata. Najznačajnija karakteristika novih LED sijalica je štedljivost.
    Zajednički projekat će trajati dvanaest godina. U ovom periodu lokalna samouprava će platiti 60 hiljada dinara privatnom partneru na ime održavanja. Sa ovim projektom lokalna samouprava Ada, uzimajući u obzir sadašnju cenu električne energije, uštedeti na javnoj rasveti 3,6-4,4 miliona dinara godišnje. Ako se u narednom periodu, odnosno u narednih dvanaest godina, povećava cena električne energije, što je sasvim izvesno, i ušteda će biti značajnija. Stopostotnim povećanjem cene električne energije ovaj iznos može dostići i 100 hiljada evra godišnje.

    Rok trajanja LED sijalica je 20-25 godina, što znači da nakon isteka dvanaest godina privatni partner nam "vraća" modernu i dugotrajnu javnu rasvetu. Od tog trenutka godišnja ušteda može da dostigne i 78%. Trenutno godišnji troškovi javne rasvete iznose 24 miliona dinara, radovi u okviru izrađenog projekta za modernizaciju javnog osvetljenja počinju 17. oktobra. Zamena postojećih svetiljki će se izvršiti na celoj teritoriji naše opštine, i to u roku od 4 nedelje od početka radova. Lokalna samouprava će početi sa plaćanjem prema privatnom partneru, kad ovaj završi sa kompletnom rekonstrukcijom.


Poseta pokrajinskog sekretara

    Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić je posetio našu opštinu. Predsednik opštine, Zoltan Bilicki je nakon sastanka izjavio, da je glavna tema razgovora bilo razmatranje mogućih zajedničkih ulaganja u oblasti zaštite životne sredine, a u okviru toga pitanje sređivanja Budžaka.


Poslovni forum

    23. septembra je u svečanoj sali Skupštine opštine Ada održan poslovni forum, koji je u saradnji sa Lokalnom samoupravom opštine Ada organizovala Regionalna privredna komora Subotica. Teme ovog skupa bile su privredna kretanja i robne razmene regiona za prvu polovinu 2016. godine, kao i aktuelni privredni tokovi, a u cilju inteziviranja međusobne saradnje sa privrednicima i Lokalnom samoupravom. Na forumu su prisustvovali predstavnici Regionalne privredne komore iz Subotice, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, zamenik predsednika opštine Zoran Dragin, kao i lokalni privrednici.

septembar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
XII. Molski maraton na Tisi
Impresum


Design by VA