Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. szeptember

Címoldal
Együtt könnyebb!
Változik a rutin az egészségügyi ellátásban
Biztató eredmények és jó vízadó rétegek
Megújult a moholi iskola épülete
Harminc számítógépet adományoztak
Ajándékok az elsősöknek
Átadták a községi elismeréseket
Nyári események a tanyavilágban
Anya vagyok!
Hétpróbás gólyaavató
Nyáridéző emlékek
Önfeledten szórakozó gyermekek
A tudomány népszerűsítéséért
Igazi élmények, igazi értékek
A táncházak muzsikusai
Nyár végi színjátszó tábort tartottak Adán
Rendhagyó képzőművészeti kiállítás
Indián nyár a kiállító teremben
Közelebb hozni a kultúrákat
Háló-találkozó volt Moholon
A kereszténység és az iszlám
Őszelő a nyugdíjasoknál
Temetői kérelem
A hibrid búza
Önkormányzati hírek
Hírek
Programajánló, felhívás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Sakk
Újra aktív az első csapat
Impresszum

Nyár végi színjátszó tábort tartottak Adán
A résztvevő fiatalok Drubina Orsolya szegedi színházi szakember irányításával dolgoztak

    Nyár végi szünidei programként hangulatos színjátszó tábort szervezett tanítványainak Göblös Csernai Edit tanítónő és Raffai Klára magyartanárnő, az ő jóvoltukból az adai Cseh Károly Általános Iskolának összesen húsz alsós és felsős diákja dolgozhatott együtt Drubina Orsolya szegedi színházi szakember irányításával egy közös darab létrehozásán. Az egyhetes műhelymunka temérdek különleges élményt tartogatott a fiatalok számára, és végül fergeteges bemutatóval zárult.

    – Amikor kolléganőmmel, Göblös Csernai Edittel eldöntöttük, hogy belevágunk a nyári tábor megszervezésébe, ami inkább műhelymunka volt, délelőtti és délutáni foglalkozással és otthoni ebédszünettel, megkérdeztük a gyerekeket, kivel szeretnének együtt dolgozni, és egyhangúlag Orsira szavaztak, akinek ötlete is volt, hogy milyen darabon dolgozzanak. Így kezdődött el ez az együttműködés – hangsúlyozta Raffai Klára, és elmondta, a tábor iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a létszám már a meghirdetés másnapján betelt. – A gyerekek tudták, hogy komoly munkának néznek elébe. Az alsósok és a felsősök először dolgoztak közösen, és mindvégig igen szervezett   csapatként működtek együtt, mindannyian nagyon élvezték a munkafolyamatot. Nem az egész darabot vittük színre, mert arra nem lett volna elég idő, de így is zseniális teljesítmény volt, amit a gyerekek kihoztak magukból. A darab mondanivalója: többet ésszel, mint erővel, hiszen a főszereplő sohasem az erejével, hanem mindig a furfangjával kerekedik felül. Ez a gyerekek számára is rendkívül sokat mond, hiszen annak fontosságára is rávilágít számukra, hogy néha álljunk meg, gondolkodjunk el, és majd kialakul a megoldás – tette hozzá Raffai Klára, és köszönetet mondott a szülőknek, akik minden nap ebédet készítettek a közreműködő szakembereknek, varrták a ruhákat és festették a díszletet, biztatták a gyerekeket, és anyagilag is segítették a munkát; a Szarvas Gábor Könyvtárnak, amely a műhelymunka teljes idejére a rendelkezésünkre bocsátotta a színháztermet; az adai Első Helyi Közösségnek, amely anyagilag is támogatta a műhelymunka létrejöttét; valamint mindenkinek, akik elment a bemutatóra, és megtekintette a diákok produkcióját.


Az egyhetes műhelymunka temérdek különleges élményt tartogatott a fiatalok számára (Fotó: Göblös Péter és Göblös Csernai Edit)

    – A társaság nagyon jól összerázódott, kiváló együttműködés és igen barátságos légkör alakult ki. Sokuk a legjobb nyári élménynek nevezte a műhelymunkát. Mindannyian a tőlük telhető legnagyobb fegyelemmel dolgoztak, nem hátráltak meg, nyitottan fordultak minden rendezői kéréshez, és a nem mindennapi nehézségű szöveggel is kiválóan megbirkóztak. Megtiszteltetésnek vették a lehetőséget és a feladatot, ugyanakkor alázattal viseltettek a munka iránt. Ez számunkra is pozitív felismerés, hiszen bebizonyosodott, hogy ha a gyerekek lehetőséget kapnak, akkor élni is tudnak vele – magyarázta Göblös Csernai Edit, aki szerint a színjátszásnak rendívül pozitív hatásai vannak a diákokra. – Aki egyszer kipróbálta a színjátszást, az az elkövetkezőkben is mindig csatlakozott a csapathoz, mert megérintette őt, milyen hálás tud lenni a közönség, mi a munka érdeme, ráadásul mindemellett nagyon jól szórakoznak is. Mindez az érzelmi intelligenciájukat is erősíti. Ezek a gyerekek tágabb látókörrel szemlélik a világot, ilyenkor érdemes figyelni őket – fűzte hozzá Göblös Csernai Edit, és elmondta, a nyári táborukat rendkívül pozitívan zárták, hiszen a gyerekek nagyon lelkesek voltak, és az egységes színházi nyelv kötelékében különleges közösséget alkottak, ugyanakkor a nézők száma is felülmúlta a várakozásaikat.

Lajkó Szilvia

septembar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
XII. Molski maraton na Tisi
Impresum


Design by VA