Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. szeptember

Címoldal
Együtt könnyebb!
Változik a rutin az egészségügyi ellátásban
Biztató eredmények és jó vízadó rétegek
Megújult a moholi iskola épülete
Harminc számítógépet adományoztak
Ajándékok az elsősöknek
Átadták a községi elismeréseket
Nyári események a tanyavilágban
Anya vagyok!
Hétpróbás gólyaavató
Nyáridéző emlékek
Önfeledten szórakozó gyermekek
A tudomány népszerűsítéséért
Igazi élmények, igazi értékek
A táncházak muzsikusai
Nyár végi színjátszó tábort tartottak Adán
Rendhagyó képzőművészeti kiállítás
Indián nyár a kiállító teremben
Közelebb hozni a kultúrákat
Háló-találkozó volt Moholon
A kereszténység és az iszlám
Őszelő a nyugdíjasoknál
Temetői kérelem
A hibrid búza
Önkormányzati hírek
Hírek
Programajánló, felhívás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Sakk
Újra aktív az első csapat
Impresszum

A kereszténység és az iszlám
Ft. Paskó Csaba kelebiai plébános Adán tartott előadást

    A kereszténység és az iszlám címmel tartottak előadást az októberi magyarországi kvótareferendum kapcsán szeptember 15-én, csütörtökön este Adán, a községháza dísztermében. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Szövetség adai községi szervezete hívta életre, amelynek illetékesei arra kérték az est vendégeit, az októberi kvótareferendumon szavazzanak nemmel a feltett kérdésre.

    A rendezvény kezdetén Világos Tibor, a Vajdasági Magyar Szövetség adai községi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja tartott előadást. Ennek során beszélt a világvallások számbeli elrendeződéséről, az iszlám vallás tanításairól és parancsairól, az iszlám és a kereszténység istenképéről, valamint a két vallás közötti legfontosabb hasonlóságokról és eltérésekről. A muszlim nők helyzetére és öltözködésére, az Iszlám Állam és a fundamentalizmus kérdésére, valamint az októberi magyarországi kvótareferendumra is kitért előadásában.


Ft Paskó Csaba a községháza dísztermében tartotta meg előadását

    – Előadásomban megpróbáltam világosan látni és láttatni. Amikor a menekültek kérdéséről van szó, akkor egy teljesen idegen vallás és kultúra megjelenéséről is beszélünk, amely számunkra, keresztények számára elfogadhatatlan. Természetesen itt nem arról van szó, hogy nekünk ne lenne szívünk, nem arról van szó, hogy nem akarunk segíteni az embereken, hiszen itt egyebek mellett az a kérdés is felmerül, hogy egyáltalán háborús menekültekről van-e szó, vagy olyan migránsokról, akiket a jobb élet reményében indítottak útnak, és akik egy olyan kultúrában akarnak letelepedni, amelyet nem ismernek – hangsúlyozta ft. Paskó Csaba. – Alapvetően a mentalitásuk, a vallásuk, illetve a Korán tanításának az alapeszméi azok, amelyek egészen a dzsihád felfogásáig visznek el bennünket, amely a békés térítéstől egészen az agresszív, már-már a terrorizmus minden formáját kimerítő mentalitásig jut el. Nem elég csak azt mondanunk, hogy nem akarunk terrorizmust, és nem akarjuk, hogy ők idejöjjenek, hanem meg kell, hogy legyen a válaszunk is arra, miért nem. Azt szeretném, ha egy keresztény ember elsősorban a saját kultúráját, mentalitását ismerné, ugyanakkor az iszlámot is megismerné, ugyanis akkor, amikor arra buzdítjuk az embereket, hogy nemmel szavazzanak, akkor a tisztánlátásban is segítenünk kell őket – tette hozzá ft. Paskó Csaba, és ennek jegyében arra kérte az est vendégeit, az októberi kvótareferendumon szavazzanak nemmel a feltett kérdésre.

M. E.

septembar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
XII. Molski maraton na Tisi
Impresum


Design by VA