Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. szeptember

Címoldal
Együtt könnyebb!
Változik a rutin az egészségügyi ellátásban
Biztató eredmények és jó vízadó rétegek
Megújult a moholi iskola épülete
Harminc számítógépet adományoztak
Ajándékok az elsősöknek
Átadták a községi elismeréseket
Nyári események a tanyavilágban
Anya vagyok!
Hétpróbás gólyaavató
Nyáridéző emlékek
Önfeledten szórakozó gyermekek
A tudomány népszerűsítéséért
Igazi élmények, igazi értékek
A táncházak muzsikusai
Nyár végi színjátszó tábort tartottak Adán
Rendhagyó képzőművészeti kiállítás
Indián nyár a kiállító teremben
Közelebb hozni a kultúrákat
Háló-találkozó volt Moholon
A kereszténység és az iszlám
Őszelő a nyugdíjasoknál
Temetői kérelem
A hibrid búza
Önkormányzati hírek
Hírek
Programajánló, felhívás
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Sakk
Újra aktív az első csapat
Impresszum

Igazi élmények, igazi értékek
A huszonöt éves Vadvirág Hagyományápoló Kör idén is megtartotta nyári Néptánc és Népzenei Táborát

    Nagy sikerrel tartotta meg hagyományos nyári Néptánc és Népzenei Táborát az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, amely az idén ünnepli fennállásának huszonöt éves jubileumát. A jeles évforduló alkalmából az egyesület csoportjai nagyszabású gálaműsorra készülnek, erre már a családias hangulatú, ugyanakkor a résztvevők számára temérdek maradandó élményt kínáló nyári táborban megkezdték a felkészülést.


A Vadvirág HK nyári táborában napközben hangszeroktatás is folyt

    – A nagy ölelések tábora volt az idei, hiszen öleltük egymást örömünkben, hogy egy újabb Vadvirág táborban lehetünk együtt, öleltük a már régen látott ismerőseinket, oktatóinkat, valamint az Amerikából érkezett cserkészeket is, akik ellátogattak hozzánk, és persze öleléssel biztattuk egymást is, vagy fejeztük ki hálánkat egymásnak – így jellemezte a XXII. Vadvirág Néptánc és Népzenei Tábort Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke. – Emellett foglalkoztunk a barátság fontosságával, átélhettük a közösség erejének jelenlétéből fakadó biztonságot, és az időjárási viszonyok hangsúlyt adtak a tábor jelmondatának, miszerint: „Viharban nem közlekedünk, hanem túlélünk!”, amit Tápai Árpád fogalmazott meg. Fontos kihangsúlyozni a tábor folyamatosságát, amit a megfelelő helyszínen és környezeten kívül a közösség összefogó ereje biztosít, mondhatnám, ölel át – tette hozzá Varga Lívia, és elmondta, hogy az idén a táncosok legidősebb korosztálya a magyarországi Szadáról érkezett neves néptáncoktató páros, Taba Csaba és Fejér Erika vezetésével szatmári táncokat tanult; a fiatalabbakkal a temerini Szirmai Károly MME néptáncoktatója, Lukács Imre és lánya, Lukács Sára foglalkozott,  rábaközi táncokat tanítottak nekik; az óvodás korosztály tagjai pedig Varga Imola és Polyák Szollár Anna vezetésével különféle népi gyermekjátékokkal ismerkedhettek meg. A táborban népzeneoktatás is zajlott: a hegedűsöket Salamon Beáta, Magyarország egyik legjelesebb prímása tanította, aki a váci népzenei iskola tanára és a Méta együttes alapító tagja; a tamburásokkal Zombori Péter adai tamburaoktató foglalkozott; a furulyaoktatást pedig Varga Imola és Varga Lilla vezették.
    – Az idén mintegy kilencven résztvevője volt a táborunknak, a táncon és a hangszeroktatáson kívül kézműveskedhettek is. A gyöngyfűzés fortélyait Dimény Ibolyától, a nemezelését Katarina Šturctól, a varrásét pedig Polyák Szollár Annától leshették el. A tűzfestés művészetét Kabók Katalintól tanulhatták meg, a papírhajtogatás szépségét pedig Raffai Anikótól sajátíthatták el. Mindemellett a gölöncsérkedhettek is ifj. Koós Dezső irányításával, ő szívesen korongozott a gyerekekkel, valamint az íjászkodás titkaiba is beavatta az érdeklődőket. A tábor esténként szórakoztató programokat is kínált, nemcsak a táborlakóknak, hanem a kívülálló vendégeknek is: volt mesefilmvetítés, mesejáték-bemutató a szülők színjátszó csoportjának jóvoltából, sor került a tábor oktatóinak estjére, koncertezett az adai Baraparty, illetve a magyarországi Pántlika együttes, és nem maradhatott el a Ki mit tud? elnevezésű vetélkedő sem. Az esti programok táncházzal folytatódtak, ezt Resócki Roland vezette, a tábor zenekara, a Fokos zenekar pedig fáradhatatlanul muzsikált minden táncpróbán és az esti táncházakban is – mesélte Varga Lívia, hozzátéve, az idei táborban is sok volt a vidéki, illetve külföldi vendég, hiszen annak ellenére, hogy a résztvevők többsége a Vadvirág HK tagja volt, érkeztek vendégek Zentáról, Szenttamásról, a magyarországi Debrecenből, sőt, Németországból és az Amerikai Egyesület Államokból is, annak köszönhetően, hogy az adai származású Török Dancsó Ádám, aki a Kőrösi Csoma Sándor Program kiválasztottjaként a Kárpát-medence magyar népművészetének képviselőjeként kilenc hónapot töltött Clevelandben, az ottani magyarság cserkészcsapatát kísérte el a táborba.


A tábor középpontjában ezúttal is a néptánc oktatása állt
(Fotó: Vadvirág HK)

    – Az idén különösen fontos volt számunkra a nyári táborunk, ugyanis ebben az évben ünnepeljük a hagyományápoló kör fennállásának huszonötödik évfordulóját, és a tábor egyben alapozó is volt a jubileumi gálaműsorra, amelyet októberben tartunk meg. Az itt szerzett tudást, amelyet kiváló előadók segítségével sajátítottak el a résztvevők, a további felkészüléshez is felhasználják majd a fiatalok. Ezúttal is igyekeztünk komplex oktatást és szórakozási lehetőséget biztosítani a tábor résztvevői számára, miközben a rendezvény a kapcsolatteremtésen és az ismerkedésen túl önállóságra és találékonyságra is tanította táborlakókat. Akik ide jöttek, azok tudták, hogy miért tették. Céltudatosak voltak, senkit sem kellett noszogatni, hogy vegyen részt a foglalkozásokon. Kicsi vagy nagy, gyerek vagy felnőtt, mindenki megtalálta a számára legkedvesebb szórakozási lehetőségeket – magyarázta Varga Lívia, hozzátéve, a tábori konyhában Szabó Ilona és Kalocsai Teréz szakácsnők jóvoltából az idén is finomabbnál finomabb falatok készültek.
Az emlékezetes esemény fő támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság volt, de helyi cégek, vállalkozók és magánszemélyek is segítettek, mint Bajúsz Nándor, Dóczi Márta és Lajkó Zoltán, az ő támogatásukon kívül a szülők példás összefogása és önzetlen hozzáállása is nagyban hozzájárult a tábor sikeres lebonyolításához.

Lajkó Szilvia

septembar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
XII. Molski maraton na Tisi
Impresum


Design by VA