Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. augusztus

Címoldal
Nyárutó
Szent István-napi koszorúzás és szentmise Moholon
A hazáról és államról
Magyarok, ébredjetek!
Illetéktelenül meghozott helyi adók
Az idén is rekordszámú vendég a Green Future Festivalon!
A bevándorlás mint fegyver Európa ellen
Augusztus…
Kipipálva
Sass kőfaragó
Koszovói emlékek
Nagyboldogasszony napi Aranykapu-vásár
A II. Etno-találkozó
Egy közösség kertjéből
Kiérdemelt elismerés
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

179. Zöld levél
2015. ÉV KÉTÉLTŰJE

A DUNAI TARAJOSGŐTE

    A rajzon látható állatka nem dinoszauruszbébi, hanem dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus) szerbül podunavski vodenjak, angolul Danube crested newt, németül Donau-Kammmolch, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a 2015. év kiemelt fajának választott. A Duna és Tisza folyók mentén, ártereken fordul elő többnyire a holtágakban, kubikgödrökben, öntöző- vagy vízlevezető csatornákban.
    Mérete a 13–16 cm. Megjelenésében karcsúbb testű, mint a tarajos gőte és a hímek taraja és háta is világosabb színű. Testéhez képest feje kicsinek és lábai rövidnek tűnnek. Hátszíne zöldes-barnás árnyalat között váltakozik. Az arcon, a testen, a has és az oldalak határán fehér pettyezést visel. Jellegzetes taraja a fejének közepétől egészen a farkáig ér és szakadozottsága a háta közepén átvált sima élre. A nőstények robusztusak, sötétebbek, mint a hímek. Más gőtéinkhez hasonlóan, a dunai gőte nőstényei sem viselnek tarajt.
    Elsősorban ízeltlábúakkal táplálkozik. Előszeretettel fogyasztja a vízi bogarak lárváit, a szárazföldön pedig rovarokat, pókokat, csigákat, férgeket, gilisztákat eszik. Ősszel a többi kétéltűhöz hasonlóan a dunai tarajosgőte is téli álmot alszik. Ilyenkor a vízfenék iszapjában, a fatörzsekben, avarban vagy kövek alatt keres menedéket, ahonnan tavasszal, a szaporodási időszak kezdetén ismét előbújik és felkeresi a közeli vizeket.
    Tavaly ősszel egyik ismerősöm mondta: találtunk a kertben 3 tarajos gőtét. Sajnos egy olyan téglarakás alatt voltak, amit el kellett pakolni. Bevigyem őket a garázsba? Van egy 30 literes akvárium üresen. Ideiglenesen kis gödröt ástam nekik, tettem bele szalmát, rá a gőtéket, megint szalmát és egy nagyon vékony réteg homokot. Ráborítottam egy vödröt, hogy a kutyák ne kaparják ki. Van valami ötleted, hogy mit csináljak velük?
    Mondtam neki: az akvárium jó lesz, a gőte az fél évig is kibírja kaja nélkül, de vegyél neki egy kis adag szúnyoglárvát, vagy tubifexet, aztán kis csipesszel tedd a szája elé. Ha kell neki megeszi, ha nem, nem. Ki tudja, mikor evett utoljára?
    Az akváriumot meg csináld úgy, félig töltsd vízzel, alulra egy kis mosott sódert vagy valami kavicsot, és bele egy nagy követ hogy ki tudjon mászni a vízből ha akar. De vigyázz, mert akvárium üvegén is kimászik, úgyhogy fedd le valami ráccsal, vagy egy kilyukasztott kartonlappal (ne fulladjanak meg). Szóval akvaterráriumot csinálj neki, félig víz, félig száraz. Vagy lehet plasztikból szigetet csinálni, arra is kimászhat és tutajozhat a vízen. De legjobb vízparton elengedni.

    Gőték Adán is élnek, az utóbbi időben egyre többen. Óvjuk őket, vigyázzunk rájuk. Védettek. Eszmei értékük darabonként mintegy 150 euró.

Király János

avgust 2015.

Naslovna strana
Polaganje venaca imisa na dan Svetog Stevana u Molu
Susreti genaracija
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Šah
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA