Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. augusztus

Címoldal
Nyárutó
Szent István-napi koszorúzás és szentmise Moholon
A hazáról és államról
Magyarok, ébredjetek!
Illetéktelenül meghozott helyi adók
Az idén is rekordszámú vendég a Green Future Festivalon!
A bevándorlás mint fegyver Európa ellen
Augusztus…
Kipipálva
Sass kőfaragó
Koszovói emlékek
Nagyboldogasszony napi Aranykapu-vásár
A II. Etno-találkozó
Egy közösség kertjéből
Kiérdemelt elismerés
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Ifjúsági képzés

    Július 30. és augusztus 1. között a VMSZ Ifjúsági Fóruma számára nyári politikai iskolát tartott Szabadkán. A képzésen több mint 30 fiatal vett részt a következő településekről: Topolya, Kishegyes, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Csóka, Nagybecskerek, Nagykikinda, Törökkanizsa, Torontálvásár-hely, Újvidék, Bácspalánka, Óbecse, Temerin, Szabadka. A képzésvezetők Fremond Árpád és Kovács Elvira, a VMSZ két alelnöke és parlamenti képviselők, Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, Vidrács Krisztina, a VMSZ muzslyai szervezetének alelnöke és Horváth Noémi voltak. A fiatalok előadásokat hallgattak meg, megismerkedhettek a nyilvános szereplés fortélyaival, illetve egy csapatverseny keretein belül szimulálták egy elképzelt kampány utolsó három napját. A képzést megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke, illetve Pásztor Bálint parlamenti képviselő. A jelenlévők különböző aktuális politikai vonatkozású kérdéseket tehettek fel nekik.

Gecse Attila


Az elmúlt 135 év legmelegebb nyara

    Az időjárási adatokat 1880 óta megfigyelő amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal szerint az idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt a Földön, és szinte bizonyos, hogy 2015 megdönti majd a tavaly felállított rekordot. A júliusi középhőmérséklet 16,6 Celsius fok (61,86 Fahrenheit fok) volt, ami meghaladta az 1998-ban és 2010-ben mért csúcsot. Jake Couch, a hivatal klímakutatója szerint a NOAA megállapításai egybecsengenek a NASA és a japán meteorológiai szolgálat egymástól függetlenül végzett számításaival. A NOAA szerint az idei év első hét hónapja minden idők legmelegebb – januártól júliusig tartó – időszaka volt, 14,7 fokos középhőmérséklettel, ami 0,85 Celsius fokkal (1,53 Fahrenheit fokkal) volt magasabb a 20. század átlagánál. A felmelegedéshez az emberi tevékenység okozta klímaváltozáson kívül hozzájárult a csendes-óceáni térségben az El Nino éghajlati jelenségnek az idén tapasztalt, csaknem rekorderejű hatása. A NOAA jelentése szerint rekordok dőltek meg Európa és a Közel-Kelet egyes részein, Dél-Amerikában, Közép-Ázsiában és az Egyesült Államok nyugati részén. A mostani volt a legmelegebb július Ausztráliában is, ahol 1767 óta mérik a hőmérsékletet. A NOAA megállapította, hogy a meteorológiai adatok rögzítésének kezdete óta a 10 legmelegebb hónap közül 9-et 2005 óta regisztráltak. A 25 legmelegebb hónap közül 22 a 21. században volt. A többi hármat 1998-ban és 1997-ben figyelték meg.

Gecse Attila


Támogatás a vállalkozóknak

    Ada község önkormányzatának az Ada községbeli textilipari tevékenységet folytató gazdasági társaságok és vállalkozók elektromos energia költségeiben való részvételen keresztüli támogatására kiírt pályázatára beérkezett anyagokat 2015. július 31-én nézte át az illetékes bizottság. A 15 pályázó közül 13 tett eleget a kiírás feltételeinek Mint Bilicki Zoltán polgármester elmondta, a Községi Tanács döntése után az eredményesen pályázók írásban kapnak értesítést.


Fiatalok toborzása a cél

    Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület elnöksége augusztus 5-én a tűzoltóotthon nagytermében 18 órai kezdettel gyűlést tartott, amelyen több fontos témát megtárgyaltak, és néhány napirendi ponttal kapcsolatban határozat is született.
    Elsőként a jelenlegi titkár (Bukta Dániel) tevékenységéről volt szó, bevezetőt id. Kiss Tibor mondott. Bukta Dániel elmondta, hogy más munkafeladata miatt nem tudja tovább vállalni e funkció megfelelő ellátását, így lemond a titkári teendőkről! Arra való tekintettel, hogy a Hanák László elnök által javasolt titkárjelölt nem adott konkrét választ, hogy vállalja-e, az elnökség erre vonatkozóan nem hozott határozatot.
    Második napirendi pontként az elnökség a Testület pénzügyi helyzetéről, azon belül is a donációról és a közreműködés kérdéséről tájékozódott id. Kiss Tibortól. Itt meg kell jegyezni, hogy a községi önkormányzat az idei évre 100.000 dinárt irányzott elő, de eddig nem utalt át még anyagi eszközöket. Ezen okból a tűzoltók a kisiparosokhoz, mezőgazdasági termelőkhöz fordulnak, majd egy átirattal anyagi eszközökért, segítségért. Az átiratban hivatkoznak a tűzvédelmi törvényre, részletesebben a tevékenységre, a katasztrófavédelemben való részvételükre és a tűzmegelőzésben játszott szerepükre. A következő téma a testületek vagyonának a szétválasztása volt, ezzel kapcsolatban id. Kiss Tibor mint az ellenőrző bizottság elnöke tartott beszámolót.
    A negyedik napirendi pont alatt szó volt új és fiatal tagok toborzásáról. Minél több pionírunk, ifjú tűzoltónk legyen, kiképezné őket a testület (talán még csapatok is alakulhatnának belőlük).

Bálizs Géza


Munkaakció

    A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet augusztus 22-én munkaakciót szervezett, és a moholi Önkéntes Tűzoltó Testülettel együtt Moholon a Testvériség-egység utcában megtisztították a vízelvezető csatornát a  benne lévő szeméttől és a nemkívánatos növényzettől. A reggel 6 órától kora délutánig tartó munkaakción 16 önkéntes vett részt.
    A munkaakciót az önkormányzat és a Moholi Helyi Közösség támogatta.

Lajkó Szilvia (fotók Zöldike)

avgust 2015.

Naslovna strana
Polaganje venaca imisa na dan Svetog Stevana u Molu
Susreti genaracija
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Šah
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA