Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. augusztus

Címoldal
Nyárutó
Szent István-napi koszorúzás és szentmise Moholon
A hazáról és államról
Magyarok, ébredjetek!
Illetéktelenül meghozott helyi adók
Az idén is rekordszámú vendég a Green Future Festivalon!
A bevándorlás mint fegyver Európa ellen
Augusztus…
Kipipálva
Sass kőfaragó
Koszovói emlékek
Nagyboldogasszony napi Aranykapu-vásár
A II. Etno-találkozó
Egy közösség kertjéből
Kiérdemelt elismerés
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Sakk
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Nagyboldogasszony napi Aranykapu-vásár

    Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én délután tartották az immár hagyományos nagyboldogasszony napi Aranykapuvásárt, az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében, a községi önkormányzat, a tartományi Művelődési titkárság, a Cseh Károly Általános Iskola és más szervezetek támogatásával. Néhány kézműves már délelőtt elkezdte felállítani sátrát, a Dobák cukrászda sátrai már várták a vásárlókat.
    Maga a vásári forgatag 16 órakor kezdődött, de ekkor még az árusoknak is, nézelődőknek is melegük volt, de ez a koraesti órákra is elmondható! E sorok írója végigsétálva Ada központjában a sátrak között, többféle kézművest és árucikkét láthatott: 1. gyöngyfűzőket, ékszerészeket, szőrmekészítőt (gyönyörű szőrmékkel), fafaragó mestereket remekműveikkel, agyagedény- és díszfigura-készítőt, díszüveg-festőket és más kézműveseket vidékről és Adáról; 2. mézeskalácsosokat; 3. cukrászokat (Zentáról, Péterrévéről), akik a különféle cukorkák mellett süteményeket is árultak; 4. könyvárusokat (régi könyvekkel, másik helyen újabb könyvekkel), de voltak itt mangalica disznóhúsból készült termékeket (láttam kecskehúsból készült kolbászt is ugyanott) feldolgozó és árusító személyek is, és persze a vattacukor-készítő, a kürtőskalács sütő emberek sem maradhattak ki. A nyári színpad oldalánál harapnivalót, üdítőt is lehetett venni. A szervezők a gyermekek szórakoztatásáról is gondoskodtak (fából faragott játékokat is árultak egy helyen)!


A tikkasztó hőség ellenére is volt érdeklődés a kirakodó vásár iránt (FotóKirály)

    Az ünnepi szentmise a Szentháromság római katolikus templomban volt 18 órától.
    Ezután került sor a zenés-táncos népzenei műsorra a szabadtéri színpadon, ahol Kurin István adai káplán és Sóti Éva, az Aranykapu ME művészeti vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. A műsort a törökbecsei Micsik Béla énekes produkciója nyitotta meg, ő Boldogasszony-énekeket adott elő tekerőlant kísérettel, majd Vastag Krisztina énekes lépett fel. Ezután a műsorban fellépett a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Kis banda citerazenekara, az adai Kócos zenekar, majd pedigt az Aranykapu Művelődési Egyesület néptáncosai, citerásai és énekesei következtek. A műsor után táncházat tartottak a Kócos zenekarral az általános iskola ebédlőjében.

Bálizs Géza

avgust 2015.

Naslovna strana
Polaganje venaca imisa na dan Svetog Stevana u Molu
Susreti genaracija
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Šah
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA