Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. július

Címoldal
Előnyök és hátrányok
Községi események
Ésszel vagy szívvel?
Községi hírek
Ősztől szennyvízkezelés Adán és Moholon
Ülésezett a tanács
Szarvas Gábor-nap az Akadémián
Sajtóközlemény
Balszerencsében jól járt!
A hely szelleme
Adán koncertezett Pély Barna
Találkozás
Göröngyös az út a csillagokig
Aratóünnepség Moholon
"Úgy vágyom a Tiszát, mikor kivirágzik!"
Mind népszerűbb az adai strand
Tüzes hagyományápolás
Vadvirág tábor
A szivárvány alatt
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Szakszervezeti tevékenység
Ismét vidékre került a vándorserleg
Az adai futballpályák története
Nyelvi jogaink Szerbiában - 7.
Önkéntes munkával (-4.)
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

143. Zöld levél
"ISTENI RÉSZECSKE"?


A földalatti hadronütköztető

    2012. július elején röppent világgá a hír, hogy a 2008-ban üzembe helyezett nagy hadronütköztetőben, amelyik Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométer hosszú, 3 méter átmérőjű alagútban működik, csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó protonnyalábokat ütköztettek és az ütközések során a tudósok megtaláltak egy új szubatomi részecskét, amely feltehetőleg azonos az évtizedek óta keresett Higss-bozonnal (Higss-részecskével), amelyik a fizika úgynevezett standard modelljének egyetlen hiányzó "láncszemének" számít.
    Ezeknek az „isteni részecskéknek” a tanulmányozásával az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait remélik megfejteni. Korábban egy másik kísérletben is hasonló eredményeket mértek, és nem sokra rá az amerikai Fermilab kutatói is ezzel összecsengő eredményeket publikáltak.
    A hírmorzsákból indirekt módon az is kiderül, hogy az évtized egyik tudományos áttörésének ígért részecske - amelynek kétségbevonhatatlanul igazolt létezése végre megerősítené a fizika standard modelljét, vagyis lehetővé tenné az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatás, valamint a kvantum-térelmélet szintézisét - egyelőre még nincs meg, de a tudósok a Svájc és Franciaország alatt körbefutó Nagy Hadronütköztetőben olyan jeleket észleltek, amelyek 99,9 százalék fölötti valószínűséggel csak a Higgs-bozontól származhatnak. A nevezetes szubatomi részecske körül így már több mint egy éve egyre nagyobb a felhajtás a tudományban - sőt, már a hadronütköztető 2008-as átadása óta vár a világ a mostani (vagy egy annál is egyértelműbb) bejelentésre.
    A Higgs-bozon létezését először az azóta Nobel-díjat kapott Philip Anderson sejtette meg 1962-ben, majd elméleti alapon több fizikus - köztük a névadó Peter Higgs, aki a mostani eseményen is jelen volt - megerősítette, "látni" (azaz műszerekkel kimutatni) viszont még senkinek sem sikerült. 
    Itt természetesen magas fizikáról, magfizikáról van szó, de fölöttébb érdekes az isteni részecske megnevezés, és az az állítás, hogy ez a részecske majd megvilágítja, vagy igazolja a teremtés misztériumát.
    Az ügyben már mindenki meg is szólalt: fizikusok, matematikusok, orvosok politikusok, sőt a Szentszék is, mondván, hogy „a zsinat egyháza elismeri a tudomány jogos önállóságát, amikor a saját módszereivel végzi a kutatást: a megfigyelés, mérés, kísérlet és verifikáció révén igazolja hipotéziseit.”
    Nézzük, miről is van szó igazából (sok hűhó semmiért):
    Sok utánajárás és -olvasás után kiderítettük, hogy az „isteni részecske” elnevezés Leon Lederman amerikai Nobel-díjas részecskefizikushoz köthető, habár a tudósnak eredetileg nem állt szándékában ezt a megnevezést adni. 1993-ban egy megjelenésre váró (a részecskefizika történelméről szóló) könyvében „istenverte részecskének” (Goddamn Particle) akarta nevezni a Higgs-bozont (azaz a Higgs-részecskét), merthogy senki sem találja. A kiadója azonban úgy gondolta, hogy több példány lenne eladható az „isteni részecske” (The God Particle) elnevezéssel. Így lett aztán a könyv címe: „Az isteni részecske: Ha az univerzum a válasz, akkor mi a kérdés?” (The God Particle: If the Universe is the Answer, what is the Question?)
    Nos, azért érdeklődéssel figyeljük a tudomány minden felfedezését, de szem előtt tartjuk Kant megfogalmazását is, miszerint amit megértünk, azt kutatjuk, magunkévá tesszük, amit meg nem fogunk fel értelemmel, az előtt fejet hajtunk.

Király János
(A forrás részben – blog.telegraph.co.uk: How the 'God particle' got its name)

jul 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Besplatna škola plivanja
“Unapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravama”
Vesti iz policije
Godišnjica ZOO Vrta "Poni" Ada
Аktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA