Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. július

Címoldal
Előnyök és hátrányok
Községi események
Ésszel vagy szívvel?
Községi hírek
Ősztől szennyvízkezelés Adán és Moholon
Ülésezett a tanács
Szarvas Gábor-nap az Akadémián
Sajtóközlemény
Balszerencsében jól járt!
A hely szelleme
Adán koncertezett Pély Barna
Találkozás
Göröngyös az út a csillagokig
Aratóünnepség Moholon
"Úgy vágyom a Tiszát, mikor kivirágzik!"
Mind népszerűbb az adai strand
Tüzes hagyományápolás
Vadvirág tábor
A szivárvány alatt
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Szakszervezeti tevékenység
Ismét vidékre került a vándorserleg
Az adai futballpályák története
Nyelvi jogaink Szerbiában - 7.
Önkéntes munkával (-4.)
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Visszatekintő. – Ulijan Karlo
Önkéntes munkával (-4.)
Iskolát és óvodát építettünk a Valkai-soron és Völgyparton

    Az 1976-os valkai-sori iskola és óvoda építési akciójának sikeres befejezése után megnőtt az érdeklődés az ilyen akciók iránt községünk ifjúsági szervezetei részéről, ezért a Szocialista Ifjúsági Szövetség Ada Községi Közgyülése (SzISz-AKK) Völgypart-76 elnevezéssel határozatot hozott a Völgyparton megtartandó helyi ifjúsági munkaakció megszervezéséről. E határozatot a Völgyparti Helyi Közösség Tanácsa is üdvözölte és elfogadta.
    Létrejött az iskola és óvoda felépítésével megbízott stáb, a következő összetételben: Ulijan Karlo, a SzISzAKK elnöke, Tóth György, a Cseh Károly Általános Iskola igazgatója, Sebők Sándor, a völgyparti HK elnöke, Baracskai Károly, a törökfalusi HK titkára és Horváth Tibor, tanító.
    A már kidolgozott munka- és aktivitási terv szerint elkészült a projekt-dokumentáció és meghatározták az objektum helyét. A Cseh Károly Munkabrigádot a Halász József Mezőgazdasági és Ipari Kombinát Völgyparton lévő, Július-7. birtok valamikori igazgatósági épületében szállásolták el.
    A Mezőgazdasági Kombinát biztosította részünkre a munkagépeket, traktorokat pótkocsival és autóbuszt a brigádtagok szállítására. Az Obnova Építkezési Vállalat, Csonka Sándor vezetésével, bedolgozott az egyes vasbetonozási- és ácsmunkálatokba.
    Az összes építkezési munkát Tajti István (Pista bácsi) irányította, segédje pedig Horváth József iskolagondnok volt.


A völgyparti iskola alapkőletétele (1976)


és ünnepélyes megnyitása (1978)

    A Cseh Károly Munkabrigád hatáskörébe a következő munkálatokat kapta: a terep takarítása és előkészítése, az építkezési anyagok bekészítése a helyszínre, az építkezési hulladék elszállítása stb. Az épületanyagok egy részét, kb. 50 ezer téglát, a becsei Dundjerski-kastély közeléből hoztuk el, míg a többi az adai Munkásegyetem bontásából származott.
    A hét végén szervezetten Adáról és Moholról nagyobb csoport munkaakciós és fiatal érkezett oda, akik aktívan bekapcsolódtak a munkába, valamint a sport- és kultúr-rendezvényekbe is.
    Az építkezésben részt vettek még a zentai November 11. kaszárnya katonái és tisztjei is.
    E humánus akcióból Völgypartról sok egyén, sőt egész családok is kivették részüket, főképpen a kőműves-, festő-, szállítási- és hasonló munkákban.    
Néhányukat megemlítek: a Gergely, Zabos, Devecseri, Firic, Takács, Ander, Bálind család és még mások is.
    Az élelem Pataki Erzsébet szakácsnő irányításával készült és főtt. A munkában részvevők reggelit, uzsonnát, ebédet és vacsorát kaptak. Az egészségügyi védelmet és a higiénia ellenőrzését az adai Egészségház dolgozói végezték, dr. Bíró Géza irányítása mellett. Az akció egész ideje alatt a részvevők között egyetlen könnyebb vagy komolyabb sérülés sem történt. Több mint egy hónapig tartó fáradhatatlan munkájukkal a Cseh Károly Munkabrigád következő tagjai nyújtottak kiváló teljesítményt:

Simon Mária (Varga)
Szollár Albert
Boško Senić
Jelena Milošev
Szitás Ibolya (Lehócki)

Szitás Lajos
Apró Magdolna
Snep Erzsébet (Wirtz)
Snep Valéria (Kocsis)
Marija Kojić

    Mindannyian tettre- és akcióra készek voltak, a célból, hogy minél hamarabb elkészüljön az iskola és az óvoda, az eljövendő nemzedékek számára.
    Minden részvevő odaadással dolgozott és barátkozott is. Egyetlen incidens, vitatkozás sem történt, folyt a munka, hangzott az ének és vidámság uralkodott.
    Az akció részvevőit meglátogatták a társadalmi-politikai szervezetek és Ada KKT tisztségviselői, a munkaszervezetek és helyi közösségek, valamint a zentai November 11. kaszárnya képviselői is.
    Bárki, aki megjelent az akciósok között, láthatta, hogy ott a fiatal generáció az élet iskoláját járja, és jelentős vizsgát tesz.
    Legnehezebbek azok a percek voltak, amikor a végén el kellett válnunk egymástól.
    A völgyparti iskola és óvoda építése 1978-ban fejeződött be, amikor is ünnepélyesen átadták használatra, a rendeltetésének megfelelően.

jul 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Besplatna škola plivanja
“Unapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravama”
Vesti iz policije
Godišnjica ZOO Vrta "Poni" Ada
Аktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA