Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. július

Címoldal
Előnyök és hátrányok
Községi események
Ésszel vagy szívvel?
Községi hírek
Ősztől szennyvízkezelés Adán és Moholon
Ülésezett a tanács
Szarvas Gábor-nap az Akadémián
Sajtóközlemény
Balszerencsében jól járt!
A hely szelleme
Adán koncertezett Pély Barna
Találkozás
Göröngyös az út a csillagokig
Aratóünnepség Moholon
"Úgy vágyom a Tiszát, mikor kivirágzik!"
Mind népszerűbb az adai strand
Tüzes hagyományápolás
Vadvirág tábor
A szivárvány alatt
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fiatalok írják
Szakszervezeti tevékenység
Ismét vidékre került a vándorserleg
Az adai futballpályák története
Nyelvi jogaink Szerbiában - 7.
Önkéntes munkával (-4.)
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Gulyásfesztivál - 2012

    Az Ada-napi rendezvények egyik fontosabb eseménye a nemzetközi gulyásfesztivál volt, amit június 30-án tartottak meg a rekreációs park bal oldali részén. A főszervező az adai Gasztro klub és a Galiba vendéglő volt, az önkormányzat és más községbeli illetve más községek vállalatainak anyagi támogatásával. A szervező csak a tüzelőt biztosította a többi alapanyagot maguk a versenyzők. A szakácsok három kategóriában bizonyítottak: babgulyás főzésben, birka- és marhapörkölt elkészítésében. A csapatok dél felé tették fel a bográcsokat és gyújtották meg alattuk a tüzet. Közben zajlottak a kísérő műsorok: régi mesterségek bemutatása, hazai borászok bemutatkozása és a borkóstoló, a színpadon pedig egymást váltogatták a különböző csoportok. A kora délutáni órákban már fellépett a zentai Stevan Sremac néptánccsoport, a Vadvirág HK népdalénekesei és néptánccsoportja, az Aranykapu ME tánccsoportja, a Venus táncklub táncosai és mazsorettjei, a Midnight táncegyesület három csoportja is, - szóval volt látnivaló is. A szünetekben szétnéztem a gulyásfesztivál környékén is, és az első benyomásom az volt, hogy idén kevesebb csapat nevezett be, mint az előző élvekben, aminek talán a szokatlan forróság lehetett az oka. Több csapatnál azonban 2-3 bogrács is „működött”, attól függően hány kategóriában neveztek be. Kb. 30 bográcsot számoltam össze, de volt néhány nagyobb üst is. Egy csantavéri fiatalember elmondta, hogy tavaly is járt már itt, tetszik a hely és a szervezés, az idén babgulyással indul a versenyen. Ismerős asztaltársaságokra bukkantam, egyik helyen a csókai Árok pékség cipói és péksüteményei kínálták magukat. A vendéglátóipari létesítményeket is meglátogattam, ahol egy kis pepsi ugyanannyiba került, mint a csapolt sör. A műsor tovább folytatódott a színpadon, miközben az öttagú zsűri már kóstolgatta a mintákat. Fél hat körül következett az eredményhirdetés, előtte azonban a magyarországi mesterszakácsoktól hasznos információkat és tanácsokat kaptak a versenyzők. Először a bab kategóriában osztottak ki 4 különdíjat, majd a három helyezett nevét olvasták be: 1. ismeretlen (nem jelent meg a zsűri előtt), 2. Bárány Attila, Ada, 3. Sétáló Angéla, Ada. A birkapörkölt-főző verseny eredménye: 1. Slavoljub Novak, Felsőhegy, 2. Dobai Béla, Zenta, 3. Tóth József, Péterréve. A marhapörkölt versenyre jelentkeztek legtöbben, itt a zsűri különdíjakat is osztott ki, a verseny győztese pedig: 1. Döme Árpád, 2. Bálint Csaba, Ada, 3. Miloš Bakajić.
    Végül megemlíthető, hogy egésznapos kirakodó vásár is volt a rekreációs parkban, ahol a legkülönfélébb portékát kínálták az eladók.

Bálizs Géza


Jótékonysági hangverseny

    Szarvas Gábor könyvtár szervezésében június 29-én Adán a színházteremben élvezetes és nagyszerű jótékonysági hangversenyt láthatott és hallhatott a közönség, melynek főszereplője Koncz Éva operaénekesnő, a Bartók Béla zeneiskola szólóénekes-tanára volt.
    Rövid bevezetőt Ágoston Ibolya mondott, aki kifejtette a segítségnyújtás ilyenfajta fontosságát olyan szervezeteknek, mint a Kékkereszt, a Napocska, amelyek humanitárius célokat valósítanak meg, elsősorban a függőségben szenvedők és a fogyatékkal élő gyermekek körében.
    - Ebben a nehéz gazdasági helyzetben nemes gesztus az ilyen jótékonysági rendezvény melynek bevételével segíteni igyekszünk az említett szervezeteken. - emelte ki Ágoston Ibolya.
    Koncz Éváról tudni kell, hogy a kilencvenes években tűnt fel mint egészen fiatal nótaénekes, de hamarosan komolyzenével foglalkozott és ma mint szólóénekes tanárnő is kiveszi a részét a zeneiskola munkájában. Műsorán ezúttal is népszerű áriák, betétdalok, és más szerzemények szerepeltek. Énekszámait Nadina Subotički zongorán és hegedűn kísérte, valamint Pataki Arnold dobon. Éva nemcsak szépségével, hanem tiszta mezzoszoprán hangjával is elbűvölte a közönséget. A rendezvény végén az énekesnő is szólt néhány szót a műsor jótékonysági voltáról és arról, hogy más szervezetek javára is tervez hasonló koncerteket.
    A közönség vastapssal köszönte meg a művésznőnek a kiváló hangversenyt.

Bálizs Géza


Ada-napi kiállítás

    A nyugdíjasok otthonában június 29-én kézimunka és képző-művészeti kiállítás nyílt, amely az Ada napi rendezvénysorozat része volt. Mint ahogyan azt Pál Edittől, az Első Helyi Közösség Hagyományőrző csoportjának vezetőjétől megtudtuk, a kiállítás rövid ünnepi műsorral nyílt meg. A megnyitón jelen volt Rákos Rózsa, az önkormányzati tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja, aki rövid beszéd után megnyitotta a kiállítást. Rajta kívül jelen voltak a csoportok vezetői, maguk az alkotók, a nyugdíjasok vezetői, és a polgárok. A kiállítók között szerepelt a moholi Aranykezek Kézimunkázó Egyesület, az Idősek Otthona Kézimunka Csoportja, az Első Helyi Közösség Hagyo-mányőrző csoportja, a Nyugdíjasok Egyesületének kézimunkázói, az ADART Képzőművészeti Csoport, továbbá, Mészáros Frank Julianna gyöngy-nyakékeivel, Tóth László lepke- és bogárgyűjteményével, Ulijan Karlo, a régi munkaakciók fotóival.

    A már hagyományosnak mondható kiállításon színes és fehér kézimun-kákat, festett üvegeket, fafaragásokat, festményeket, művészi fotókat láthatott a közönség.
    A kiállítás a helyszín miatt túlzsúfoltnak tűnt, de mégis ízlésesen és áttekinthetően volt elrendezve.

Bálizs Géza


Gyopárka tündér mesemondó verseny


A Gyopárka tündér mesemondó verseny és ifjúsági tábor vajdasági résztvevői Gellértegyházán. A képen Kúti István – Mohol, Velez
Teodóra – Ada, Takács Dominika – Ludas, Győrfi Róbert – Padé, Krizsán Vilmos - Ada


Megemlékezés július 4. és 7-éről,
az 1941 - 1945. Népfelszabadító háborúról

    71 évvel ezelőtt a megszállt és feldarabolt Jugoszláviában az ellenállás a nácifasiszta és a többi megszállók ellen a szerb nép, Szerbia nemzetei és Vajdaság népei fegyveres ellenállásává fejlődött.
    A felkelésről szóló történelmi határozatot a Josip Broz Tito által vezetett Jugoszláv Kommunista Párt hozta meg 1941. július 4-én Belgrádban. Három nap múlva, 1941. július 7-én Nyugat Szerbiában, Bela Crkvában eldördült a felkelők fegyvere.
    Tito a népfelszabadító partizán alakulatoknak kiadott utasításában kihangúsolyta, hogy fő céljuk Jugoszlávia népeinek felszabadítása a megszállás alól és harcolni a megszállók hazai ügynökei ellen, akik segítik népeink leigázását és megfélemlítését.
    Ez a harc, amely négy évig tartott, a kis partizán alakulatokból erős, 800.000 harcosból álló 4 hadsereget hozott létre.
    Harcunkkal a fasizmus feletti győztesek sorába álltunk, amit a szövetségesek (Anglia, Szovjetunió, Amerikai Egyesült Államok) még a háború alatt elismertek és hadianyaggal támogattak.
    A jugoszláv partizánok hősi harca felbátorította és sugalmazta a fasizmus elleni mozgalmakat, a harctereken a katonákat. A fasiszta megszállás alatt levő európai népek megszervezték ellenállási küzdelmüket: ilyen a francia ellenállási mozgalom és az olasz partizánok harca fasiszta rendszerük ellen.
    A megszállók a jugoszláv hadszintéren jelentős katonai erőt tartottak, amelyek nekik a többi hadszintereken szükségesek voltak. A második világháború folyamán és közvetlenül a háború után emlékezetes és cáfolhatatlan, hogy felszabadító antifasiszta mozgalmunk legtömegesebb és legerősebb volt Európában és a világon. Népünk harcát, hősiességét és hozzájárulását a fasizmus fölötti közös győzelemhez az egész világ elismerte! Mindezekre büszkék lehetünk és a jövő nemzedékek is! Az össz általános érdekért, a világ szabadságáért harcoltunk!
    Népfelszabadító harcunk kezdete történelmünk legjelentősebb dátuma. A partizánok, a népfelszabadító katonaság, a jugoszláv hadsereg az 1941-től 1945-ig tartó hősi harcát sohasem lehet elfelejteni és törölni a hadászati tudományból, sem a történelemből.
    Községünkben az ellenállást Cseh Károly, Bakos Kálmán és Halász József szervezte.

Konc László,
Ada községi Harcosok Szövetsége

Figyelem!
Osztálytalálkozó Törökfaluban.

    Akik 1950 és 1955 között a Matyó iskolába jártak, jelentezzenek augusztus 15-ig Török Ferencnél.
    Tel: 866-100


Keresünk

    olyan régi fényképet vagy képeslapot, amelyen a mai Petőfi Sándor utca sarkán állt, egykori Szent János szobor látható.

  Dr. Móra András készülő emlékirataihoz keresünk olyan Potisje Informator-példányokat, amelyekben az általa írt, Az igazgatóé a szócikksorozat, vagy egy része olvasható.

    A szerkesztőség, tel. 851-424, e-mail: korkep12@gmail.com


Ezen a napon történt…

    Július 20. az év 201. (szökőévben 202.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 164 nap van hátra.

    Névnapok: Illés, Aurél, Eliána, Éliás, Eliél, Eliot, Elton, Folkus, Jeromos, Margarét, Margaréta, Margarita, Margit, Marinella, Marinetta, Szoraja

· 545 éve, 1467-ben megnyílik az új egyetem Pozsonyban Academia Istropolitana néven.
· 469 éve, 1543-ben a törökök elfoglalják Pécset.
· 202 éve, 1810-ben Kolumbia kikiáltja függetlenségét, megszűnik a spanyol gyarmati státusz.
· 141 éve, 1871-ben Brit-Kolumbia szövetségi államként csatlakozik Kanadához.
· 71 éve, 1941-ben Budapesten megkezdik a villamosvágányoknak az úttest közepére való áthelyezését (addig mindenütt az úttest szélén, a járda mellett húzódtak).
· 68 éve, 1944-ben Gróf Claus Schenk von Stauffenberg vezérkari ezredes sikertelen merénylete Adolf Hitler ellen.
· 58 éve, 1954-ben Vietnam győzelmet arat a Dien Bien Phu-i csatában a francia csapatok felett.
· 43 éve, 1969-ben Holdra száll az Apollo–11, fedélzetén Neil Armstronggal és Edwin E. Aldrinnal. Armstrong az első ember, aki a Holdra lépett.
· 36 éve, 1976-ban a Viking–1 űrszonda leszáll a Marson.
· 25 éve, 1987-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa meghozza 598. számú határozatát, mely követeli az Irak-iráni háború tűzszünetének bevezetését és a béketárgyalások megkezdését, továbbá javasolja, hogy egy nemzetközi bizottság vizsgálja ki, ki is a felelős a háború kirobbantásáért.
· 16 éve, 1996-ban megkezdődnek a XXVI. nyári olimpiai játékok Atlantában.
· 5 éve, 2007-ben Kiskunhalason +41,9 °C-ot mérnek, ez abszolút hőmérsékleti rekord Magyarországon.
· 1 éve, 2011-ben utolsó útjáról tér vissza az Atlantis űrrepülőgép (42 évvel azután, hogy az ember leszállt a holdra). Ezzel befejeződött az amerikai űrrepülőgép-program.

Összeállította Gecse Attila

jul 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Besplatna škola plivanja
“Unapređenje postojećih mehanizama za zaštitu dece u lokalnim samoupravama”
Vesti iz policije
Godišnjica ZOO Vrta "Poni" Ada
Аktivnosti sindikata
Šarena strana
Impresum


Design by VA