Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. június

Címoldal
A várakozás időszaka
Községi hírek
Megalakult az új tanács
ISO 9001
Ballagás a zenedében
A forgalomnak megfelelő főút
Megfőzték a világ legnagyobb pásztorgulyását
Perpatvar ötszáz dinár miatt
A tiszta Tiszáért
17. CAC kutyakiállítás Moholon
A türelem rózsát terem!
Eperkék Kőketánca
Óvónők találkozója
Szeretni a tanulókat!
Sok kéz, hamar kész
A környék legjobb nyelvtanosa
Az iskola a legfontosabb!
Fiatalok írják
Rendőrségi hírek
Hírek
Sporthírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Hová lett a kamillás?
Zöld levél
Címeres nemeslevelek - II.
Ötven év előtti szenzáció
Az eltűnt idő nyomában
Gasztro-napok 2008, Ada
Árnyas oldal
Ballagás 2008
Tarka oldal
Impresszum

Megfőzték a világ legnagyobb pásztorgulyását
Május 31-én Adán Gali Zoltán helybeli vendéglős Guinness-rekordot állított fel

    Három hónapos megfeszített szervezőmunka eredményeként megvalósult Gali Zoltán, az adai Galiba vendéglő tulajdonosának és főszakácsának régi álma: megfőzte a világ legnagyobb gulyásételét, a világ egyik legnagyobb bográcsában. A 10 000 adag pásztorgulyás elkészítésével Guinness-rekordot állított fel, ez leghamarabb más fél év múlva kerülhet be a rekordok könyvébe.


Gali Zoltán és Csányi Sándor


Az étel kevergetése és a tüzelés is emberpróbáló feladat volt. A zöldségféle ládaszám került a bográcsba. A meleg étel kimérése sem volt egyszerű feladat

    Szombaton, május 31-én az adai rekreációs parkban tartott gasztronómiai és turisztikai rendezvényen, a Gulyás partin Gali Zoltán és népes nemzetközi szakácscsapata mintegy 12 000 adag pásztorgulyást készített egy 4160 literes óriásbográcsban, amelyet Palánkáról vettek kölcsön. A főzés reggel 6 órakor kezdődött és 12.50-kor fejeződött be. Az óriás adag étel elkészítéséhez mintegy 2 tonna alapanyagot főztek meg 3000 liter vízben 8 köbméter tűzifa felhasználásával. Az óriásbográcsbam 700 kg sertéshús, 20 kg szalonna, 200 kg borsó, 150 kg hagyma, 10 kg fokhagyma, 40 kg gulyáspor, 400 kg krumpli, 70 kg káposzta, 30 kg paradicsom, 50 kg paprika, 10 kg őrölt paprika, 50 kg zöldség, 70 kg sárgarépa, 5 kg zeller, 30 kg Vegeta fűszerkeverék, 10 kg só, 2,5 kg bors, 80 kg zsír és 100 kg tarhonya rotyogott. Gali Zoltán elmondta, hogy azért választották a pásztorgulyást, ezt az régi népi étel, mert egyszerű az elkészítése, zöldségféle, hús, valamint tarhonya kell hozzá.


Az emberek úgy vitték a gulyást, mintha ingyen osztották volna. Rengeteg ember fordult meg a rekordállítás színhelyén.

    Jóllehet nagyobb mennyiségű étel készült el, a rekordot azonban 10 000 ételadagra hitelesítette a budapesti Guinness-iroda megbízottja, Csányi Sándor, a gulyáskirály, a Magyar Gasztonómiai Fesztiválok Egyesületének elnöke. Csányi Sándor azt ellenőrizte, hogy az előirányozott alapanyag-mennyiség belekerült-e a bográcsba, illetve elkészült-e a tervezett ételadag. Búcsú Attila jogász vezetésével a főzés egész folyamatát szerb nyelven jegyzőkönyvezték, ezt két tanú és Ürményi Ferenc adai polgármester hitelesített kézjegyével, majd a dokumentumra rákerült a helyi önkormányzat pecsétje.
    Gali Zoltán segítőjeként Csányi Sándor a főzésben is részt vett, mellette a magyar-szerb szakácscsapat tagja volt többek között Bojtor Tibor, az Amatőr Királyi Szakács Klub elnöke Kiskunfélegyházáról, a magyarországi Gasztronómiai Barátok Köre, a szentkirályi Betyárkonyha fogadó tulajdonosa, Komlósi Mihály, a magyarkanizsai Gasztro Klub Kőrös csapata Pakai István elnök vezetésével, az újvidéki Dragan Grčić és Pavel Pop és a palánkai turisztikai ügynökség csapata. A tüzelő csapatot a helybeli Milorad Matić Biba vezette. A csapat tagja volt a világ legjobb kapusa, Sterbik Árpád, valamint Gali Melinda, a rekorder felesége is. A rendezvényt az adai Orginal Gastro Klub csapata szervezte Sima Matićnak, az újvidéki Žitovojvodina vezérigazgatójának vezetésével, valamint az adai önkormányzat, a PIK Bečej, az újvidéki Kolbis húsgyár, a bácsföldvári Bag-Deko Földműves-szövetkezet, a koprivnicai Podravka és más szponzorok támogatásával.
    Az adai rekreációs központban szombat reggeltől vasárnap hajnalig tartó népünnepély volt. Egész napos zenés-táncos program, kirakodóvásár, kocsmasátrak, alkalmi vidámpark várta a mintegy tízezer helybeli és vidéki vendéget. A délutáno órákban szétmérték a pásztorgulyást a vendégeknek. Elővételben 80 dinárt, a helyszínen pedig 100 dinárt kellett fizetni egy adagért.

Csincsik Zsolt

jun 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Molski dobošar
Vesti iz policije
Sport
Oproštaj osmaka
Impresum


Design by VA