Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. június

Címoldal
A várakozás időszaka
Községi hírek
Megalakult az új tanács
ISO 9001
Ballagás a zenedében
A forgalomnak megfelelő főút
Megfőzték a világ legnagyobb pásztorgulyását
Perpatvar ötszáz dinár miatt
A tiszta Tiszáért
17. CAC kutyakiállítás Moholon
A türelem rózsát terem!
Eperkék Kőketánca
Óvónők találkozója
Szeretni a tanulókat!
Sok kéz, hamar kész
A környék legjobb nyelvtanosa
Az iskola a legfontosabb!
Fiatalok írják
Rendőrségi hírek
Hírek
Sporthírek
Teológiai gondolatok
Nyelvi figyelő
Hová lett a kamillás?
Zöld levél
Címeres nemeslevelek - II.
Ötven év előtti szenzáció
Az eltűnt idő nyomában
Gasztro-napok 2008, Ada
Árnyas oldal
Ballagás 2008
Tarka oldal
Impresszum

A türelem rózsát terem!

    Az idei késő tavaszi hónapok korai nyári kánikulában mindannyian az éltető, áldásos esőre várakoztunk. Nem hiába, kicsit megkésve igaz, de időben érkezett meg az égi csatornákon keresztül. Most már szeretnénk, ha elállna és a termést betakarításához megfelelő időjárás alakulna ki. A szél sok búzakalászt eldöntött, amire az eső érkezett meg, néhol jéggel, ami még nagyobb kárt okozott. Hála Istennek a mi vidékünkön, tudásom szerint nem volt olyan méretű jégzuhatag, mint Oromhegyes és Adorján környékén. Egyedül a Valkai soron emlegették az emberek, hogy őket érte az a bizonyos jégverés, de kisebb mértékben, nem úgy, mint az említett vidékeken, ahol még 100%-os kárt is emlegették. Mindenki várja az aratást, hogy láthassák munkájuk eredményét. Az ekézés, a paré gépi illetve kézi gyomlálása közepette településeinken más jellegű és tartalmú programok is megtörténtek. A választási láz közepette kirándulást szervezett közösen a törökfalusi Helyi Közösség és a Valkai sori földműves-szövetkezet május 14-én az újvidéki mezőgazdasági kiállításra. A három településből ötvenen vettek rész ezen a megszervezett kiránduláson mely a nagy forróság ellenére sok látványossággal várta az érdeklődőket. Volt ott minden, ami a szemet gyönyörködtette, de leginkább tömeg és a tűző nap ami legjobban fárasztotta el az oda ellátogatott. A törökfalusi Földműves Szövetkezet is szervezett egy autóbuszt a kiállításra, csak egy nappal korábban. Ezzel a két megszervezett autóbusz mellett még sokan személygépkocsival is eljutottak a kiállításra melynek volt is eredménye. Nem is kicsi! Törökfalura egy új traktor és két kombájn érkezett, amit megvásároltak az érdekelt személyek. Tehát az idei kiállításon a falubeliek büszkén mondhatták, hogy az új tulajdonosokat ismerik akiknek a neve fel volt tüntetve a kiállított azaz eladott mezőgazdasági gépeken.


Törökfalusi kisgyerekek a péterváradi vár hírneves óratornya előtt

    A Cseh Károly Általános Iskola törökfalusi és völgyparti tagozata kézilabda- és röplabda-hálókat kaptak az adai Demokrata párttól. Örömmel közlöm, hogy nagyon jó és pozitív meglepetés ért engem az elmúlt hetekben, mégpedig hogy a törökfalusi sportpályán, de Völgyparton is az iskolaudvarban újból fellendült a fiatalok érdeklődése a sportolás iránt, nemcsak a számítógép előtt ücsörögnek. Az új hálók érkezésével megint rúgják a bőrt, mint valamikor régen és együtt vannak a szabadban fiataljaink. Apró gesztus az ajándékozóktól de nagyon sokat jelent. Törökfalun a sportpályán levő öltözőnek nevezett épületben, ahol már több hónapja készülődnek a fiatalok egy body-terem elkészítésén és felszerelésén, amit ők maguk készítettek el. Nagy örömünk, hogy ezek a fiatalok pár hónapon belül hárommillió dinár értékű felszerelést fognak kapni pályázaton a Tartományi Sport- és Testnevelési Titkárságtól. Ezzel még nagyobb lehetőség lesz fiataljaink számára a kosárlabdázás, a labdarúgás, a röplabda és asztalitenisz mellet testedzésben is részesülhetnek.
    Törökfalun a Pumukli iskolaelőtti intézményben évzárót tartottak május 30-án délelőtt melyen a kis ovisok ügyesen szerepeltek és mindazt amit az elmúlt év során megtanultak, most a szüleiknek előadták akik lelkesen megtapsolták őket. A ballagó nyolc nagyóvodás tarisznyát kapott, akik őszre iskolába indulnak. Aznap délután a Cseh Károly iskola törökfalui tagozatának diákjai nyolcadik osztályos ballagó társaikat a tornateremben szép műsorral búcsúztatták és kisérték el. A tizenegy ballagó diák a település főutcáján ment végig, majd autóbusszal Adára utaztak a közös ballagási műsorra.
    A törökfalusi Búzavirág énekcsoport a nagykikindai Durindón és Gyöngyösbokrétán vett részt idén június 6-án. Törökfaluból eddig még egyetlen énekcsoport sem vett részt ezen a fesztiválon. Már a kilencvenes évek óta énekelnek és fellépnek a kenyérszentelési ünnepeken, de két éve, hogy ezen a néven szerepelnek. Eddig még versenyen nem vettek részt, és ezért egy kicsit bátortalanul, de mégis kitartóan véghezvitték kitűzött céljukat. Hónapokig készültek az énekléssel, ebben segítséget is kaptak Szeles Kázmértól, aki Tornyosról jött, valamint a helybeli tanítónő, Basity Anasztázia is szakmailag segítette a lelkes csoportot. A helyi közösség az énekcsoport utaztatását vállalta, valamint erkölcsi támogatásban segítette őket.
    A völgyparti templomban június 8-án hét harmadikos hittanos előáldozásban részesült szentmise keretén belül, melyet főtisztelendő Kozma Róbert atya mutatott be. Törökfalun pedig tizenhárom elsőáldozó volt, akik június 15-én részesültek ezen Szentségben. A gyermekek számára de a szüleik és vendégeik részére is nagy öröm volt ez a nap, melyre sokan összejöttek.
    A völgyparti Cifra palota iskolaelőtti intézmény és Cseh Károly iskola tanulói évzáró ünnepséget tartottak június 10-én, délelőtt. Az óvodások óvónőjükkel szép műsort adtak elő a jelenlévő szülőknek és iskolásoknak, valamint az öt ballagó nagyovisnak, akik őszre iskolába indulnak. Miután az óvodából elballagtak és átmentek a szomszédos tanterembe, az iskolába, ahol a diákok és tanítóik fogadták az új diákokat. Az iskolások kis programjukkal negyedikes társaiktól is elköszöntek, akik őszre ötödik osztályba indulnak Törökfaluba. Öten ballagtak el az iskolából.
    A Valkai sori és völgyparti kisiskolások valamint a völgyoparti óvodások június 13-án, pénteken közösen kirándulásra mentek Fruska gorára oktatóikkal. Oktatóik kérésére a helyi közösség a helyi hozzájárulásból támogatta a gyerekek kirándulását. Borongós reggelen indult el kis utasaival az autóbusz Völgypartról. A gyerekek nagyon kíváncsian várták Újvidéket, Péterváradot és a Fruska Gorát. A kissé borongós időjárást mindig maga mögött hagyó kis csoport szép napos időjárásban részesült a kirándulás alatt. A péterváradi vár volt az első nagy állomás, az iskolások megtekintették a vármúzeum történelmi, foglalkozási valamint a vár egykori bútorzatának kiállítását. Az ovisok ez idő alatt a várat és a körülötte lévő panorámát nézték meg. A vár meglátogatása után az útirány a hegycsúcs volt, ott kedvükre játszhattak a gyerekek. Még egy fagyi elfogyasztása is belefért a rövid, de napos szép időbe, ennek minden gyermek nagyon örült. A visszavezető úton még egy érdekes látnivalóban részesültek a kirándulók, és pedig a 137-es szálláson, amely Újvidék és Szenttamás között található. Itt megtekintették a lovardában található versenylovakat és a sok-sok régi használati tárgyat, melyek ki vannak állítva az udvarhelyiségben és a vendéglátói épületben. A kiránduló csoport teli élménnyel érkezett vissza, ahol szüleik már várták őket.

    A törökfalusi tűzoltó-testület június 11-én hat új tűzoltó tömlőt kapott a Demokrata párttól, ezeket Tóth Tamás, Bilicki Zoltán, Tóbiás József és Kéki László adai tűzoltó parancsnok hozta. A helybeli tűzoltók örömmel fogadták a támogatókat és a felszerelést, melyre nagy szükségük van. Megismertették vendégeikkel a tűzoltóság helyzetét és jelentőségét itt a községnek ezen a területén.
    A Valkai sori aratóünnepség szervezői az idei aratóünnepségről tartottak megbeszélést június 11-én. Meghatározták, hogy a 11. aratóünnepség az idén július 12-én lesz, erre mindenkit szeretettel várnak mint résztvevőt, de mint nézőt is. Az aratás elhúzódása miatt döntöttek így a szervezők, mivel mindenki nagyon el lesz foglalva.
    A türelem rózsát terem és sok munkát is, ahhoz hogy szép nemes legyen az, ami látható a mindennapi életünkben, de mit is tehetnénk mást? Cselekedve kivárjuk az eredményt, és megpróbáljuk tudomásul venni mindazt a szépet és jót, ami velünk és környezetünkkel megtörténik.

Molnár József

jun 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Molski dobošar
Vesti iz policije
Sport
Oproštaj osmaka
Impresum


Design by VA