Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. február

Címoldal
Bosszankodunk és dolgozunk
Csökkenni fog a gáz ára 2006-ban
Nyilvános vitaest a városházán
Jubiláló házastársak találkozója
Pályázat útján jutottunk hozzá
A Törökfalui Helyi Közösség 2005. évi munkájáról
Rendkívüli helyzet a községi vöröskeresztben
Bíróhiány Adán
Telefonos örömök
Amikor a vadászösztön előjön
A barátság jegyében
Tolerancia - Rózsa a ma keresztjében
Kis közösség, de sok eredmény
Vajdasági képzési és fejlesztési program
Február 14., a szerelmesek napja
Repülős évforduló
Ki kicsoda 2004
Csak a szülők olvasnak?
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A legszorgalmasabb kistudósítók
Firka a falon
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Többnyelvűség hazai módra
Közel a csúcsokhoz
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Közlemények
Impresszum

Február 14., a szerelmesek napja

    Február 14-én, Bálint (Valentin) napján szerelmet vallanak egymásnak a fiatal párok, de legalábbis emlékeztetik egymást érzelmeik tartósságára. Ezen a napon a legtöbben egy szál virágot, kedves ajándékot vesznek kedvesüknek, barátjuknak, szüleiknek, egyszóval azoknak, akiket szeretnek.
    Az angolszász eredetű Valentin ünnep története Rómában, a császárság idején kezdődött. Egyik ünnepük, a LUPERCALIA február 15-ére esett (Luperca istennő Faunusnak, az erdők, mezők, tüzek istenének hitvese volt).
    Ezen az ünnepen a városiak a híres Palatinus domb lábánál találkoztak, s az istennő tiszteletére állat- és kenyéráldozatot mutattak be. Az áldozati kecske bőréből szíjakat hasítottak, s azzal megcsapkodták az ott állókat, különösen a nőket, ez ugyanis a termékenység ünnepe is volt. Ugyanazon a napon Juno istennőt ünnepelve, a lányok neveit faládába gyűjtötték, és onnan fiatal férfiak kihúzták őket. Az ily módon összejött párok később talán össze is házasodtak.
    Érthető hát, hogy miért lett ez a szerelmesek ünnepe! De miért Valentin?
    Valentin atya Claudius császár idejében élt Rómában. A császár arra kérte, hagyja el keresztény hitét, és térjen vissza a római istenekhez. Valentin azonban démonoknak nevezte őket, amiért a császár halálra ítélte, és átadta a bíróságnak. A bíró hallotta, hogy Valentin atya imájával képes csodát tenni, ezért megkérte, hogy gyógyítsa meg az ő vak lányát. A csoda megtörtént, a bíró pedig hálából az egész családjával a kereszténység mellett tett hitet. A császár ezt megtudva, Valentin atyát megkínoztatta, majd lefejeztette. 270. február 14-én végezték ki, előtte azonban üzenetet küldött a lánynak, amelyet úgy írt alá: a te Valentinod.
    496-ban GELASIUS pápa elrendelte, hogy a Lupercalia ünnep helyett, Szent Valentinról emlékezzenek meg egy nappal előbb, február 14-én. A faládikából szentek neveit húzták ki, ezzel sugallva azt a hitet, hogy a fiatalok egy-egy szenthez kössék életüket, ahhoz hasonlatosan éljenek.
    A szent napból azután ismét a szerelmesek ünnepe lett, amit az emberek évszázadokon keresztül egész Európában megünnepeltek. Az 50-es években vált igazán virágos ünneppé mindenütt a világon.
    A Bálint név már a középkori misekönyvekben is előfordul, ünnepét tehát őseink is számon tartották. Bálint napja egyúttal a farsang, a tavaszvárás ideje is.

Sterbik Ildikó

februar 2006.

Naslovna strana
Nastavak kvalitetne saradnje naše opštine i Pokrajine
Svetosavski bal u Adi
Javna tribina
Pokolj u zološkom vrtu
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Molski dobošar
Obaveštenja
Impresum


Design by VA