Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. február

Címoldal
Bosszankodunk és dolgozunk
Csökkenni fog a gáz ára 2006-ban
Nyilvános vitaest a városházán
Jubiláló házastársak találkozója
Pályázat útján jutottunk hozzá
A Törökfalui Helyi Közösség 2005. évi munkájáról
Rendkívüli helyzet a községi vöröskeresztben
Bíróhiány Adán
Telefonos örömök
Amikor a vadászösztön előjön
A barátság jegyében
Tolerancia - Rózsa a ma keresztjében
Kis közösség, de sok eredmény
Vajdasági képzési és fejlesztési program
Február 14., a szerelmesek napja
Repülős évforduló
Ki kicsoda 2004
Csak a szülők olvasnak?
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A legszorgalmasabb kistudósítók
Firka a falon
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Többnyelvűség hazai módra
Közel a csúcsokhoz
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Közlemények
Impresszum

Rendkívüli helyzet a községi vöröskeresztben

    A vöröskereszt községi szervezete nehéz helyzetbe került, amióta elnökük, Balassa János megbetegedett. Ettől függetlenül továbbra is aktívan tevékenykednek. A munkáról, tervekről, feladatokról beszélgettem el Krizsán Vilmos titkárral.
    - A vöröskereszt községi bizottsága valóban nehéz helyzetben ténykedik, amióta Balassa János elnök szívinfarktus, majd agyvérzés miatt nem végezheti teendőit, ezután még egy hosszú gyógykezelés és nehéz felépülés vár reá. A szervezet december végén megtartott ülésén úgy határoztunk, hogy a közgyűlésig az elnöki teendőket az alelnök, Tóth Antal végzi, valamint id. Kiss Tibort neveztük ki helyettesnek – tehát ők ketten intézik Balassa János munkáját. Itt említeném meg, hogy elnökünk gyógykezelésére és felépülésére eddig 21.700 dinárt gyűjtöttünk össze, a mi szervezetünk még 12.000 dinárt fizetett be. Ezúton is köszönetet mondunk mindazon szervezeteknek és egyéneknek, akik a gyűjtési akcióban segítettek.
    A másik tény, ami a rendkívüli nehéz helyzetre utal: decemberben meghozták a Szerbiai Vöröskeresztről szóló törvényt, és nekünk is össze kell hangolnunk az alapszabályunkat e törvénnyel – folyamatban van az új alapszabály kidolgozása. Az új törvény értelmében a községi szervezetet a helyi önkormányzat is kell, hogy anyagilag támogassa. Megindultak az egyeztetések a pénzelés módjának és mértékének meghatározására.
    A harmadik dolog pedig: lejárt a 4 éves időszak és választásokat kell tartani szervezetünkben. Folyamatban van a választási közgyűlés előkészítése, a négyéves munkáról szóló jelentés, ill. a vöröskereszt stratégiai tervének kidolgozása a következő megbízatási időszakra.
    Mit emelne ki az aktivitások közül?
    A jelen pillanatban legidőszerűbb a „cselekvő szolidaritás” elnevezésű gyűjtési akciónk, amely még mindig folyamatban van – márciusig tart. Az eddigi eredmények közül kiemeljük hogy az általános iskolás gyerekek Adán és Moholon gyűjtöttek pénzsegélyt. Adán 42.900 dinár, Moholon pedig 39.042 dinár gyűlt össze. Pénzbeli segítséget nyújtott még az I. Helyi Közösség (5.000 din.), a Molprevoz (2.000 din.), dr. Kovács Zoltán fogorvos (1.000 din.) és Oroszi Attila (500 din.). A Törökfalui és a Második Helyi Közösség az idei év elején járul hozzá az akció sikeréhez. A helyi önkormányzat 1562 kenyeret biztosított a nehéz szociális helyzetben lévő családok és egyének számára. A Moholi H.K. 50 élelmiszercsomagot adott a beteg és idős személyek részére. A község szegénység csökkentő bizottsága 180 db borotvakrémet, 4 db vérnyomásmérőt és 2 db hőmérőt ajándékozott. Az adai Cool kötöde 350 gyermekpulóverrel támogatta e gyűjtési akciót.
    Eddig 66 családnak (163 személynek) 1350 kenyeret osztottunk szét. Februárra meg márciusra 2500 kenyér szétosztását tervezzük. Az újévi ünnepek előtt 100 élelmiszercsomagot osztottunk szét 42.613 din. értékben az adai, a moholi, a törökfalui és a völgyparti rászoruló családoknak. A Cseh Károly Általános Iskola diákjainak november és január végén 1-1 élelmiszercsomagot adtunk át a speciális tagozatra járó, ill. a szegény sorsú gyerekek élelmezésére. A moholi Novak Radonic Á.I. tanulóinak füzeteket, grafitceruzákat és örökírókat ajándékoztunk a gyűjtési akcióban elért eredményeikért. A téli szünidőben 80 általános iskolás tanulót hívtunk meg egész napos foglalkozásra a vöröskeresztbe, és közülük 44-en eljöttek, hogy megismerkedjenek a szervezet tevékenységével, függőségi betegségekkel és az ellenük való védekezéssel és játékos vetélkedőn vettek részt. Az adai általános iskola diákjainak tankönyv beszerzéséhez 8.000 dinárral járultunk hozzá, és ugyanennyit fizettünk be a törökfaluiak EKG készülék beszerzésére indított gyűjtési akciójára. Az elmúlt évben több esetben segítséget nyújtottunk: Jovanovi ć Roland, Szollár József, Gulyás Imre gyógykezeléséhez, Halász Krisztián hallókészülékének beszerzésénél segédkeztünk, Petrović Denis középiskolásnak tankönyvek beszerzését biztosítottuk. A fentieken kívül segítettük még a multiple sclerosis megbetegedésben szenvedők egyesületét, a kékkeresztet, és a Novak Radonić Általános Iskola nyári táborát összesen 39.760 din. értékben.
    Néhány szót a feladatokról:
    Az elkövetkező 4 éves időszak egyik legfontosabb feladata a vöröskereszt helyiség-gondjainak megoldása, ill. az épület tatarozása. Szeretnénk már az idén megvásárolni a mellettünk lévő lakást, és 62 négyzetméterrel bővíteni a meglévő helyiségeket. Úgy gondoljuk, hogy 50 éves működés után, az elmúlt években elért kimagasló eredmények birtokában és a tavaly kapott legmagasabb községi és tartományi elismerés jegyében már a mi gondjainkat is orvosolni kell. Elsősorban a helyi önkormányzat segítségére számítunk; ha ez ezúttal is elmaradna, szélesebb körű segítséget kérünk tartományi, köztársasági, sőt nemzetközi szinten, és összefogásra szólítjuk fel polgárainkat, a többi vöröskeresztes és civil szervezetet, hogy végre megoldhassuk helyiség-gondjainkat – fejezte be a beszélgetést Krizsán Vilmos titkár.

Bálizs Géza

februar 2006.

Naslovna strana
Nastavak kvalitetne saradnje naše opštine i Pokrajine
Svetosavski bal u Adi
Javna tribina
Pokolj u zološkom vrtu
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Molski dobošar
Obaveštenja
Impresum


Design by VA