Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. február

Címoldal
Bosszankodunk és dolgozunk
Csökkenni fog a gáz ára 2006-ban
Nyilvános vitaest a városházán
Jubiláló házastársak találkozója
Pályázat útján jutottunk hozzá
A Törökfalui Helyi Közösség 2005. évi munkájáról
Rendkívüli helyzet a községi vöröskeresztben
Bíróhiány Adán
Telefonos örömök
Amikor a vadászösztön előjön
A barátság jegyében
Tolerancia - Rózsa a ma keresztjében
Kis közösség, de sok eredmény
Vajdasági képzési és fejlesztési program
Február 14., a szerelmesek napja
Repülős évforduló
Ki kicsoda 2004
Csak a szülők olvasnak?
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A legszorgalmasabb kistudósítók
Firka a falon
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Többnyelvűség hazai módra
Közel a csúcsokhoz
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Közlemények
Impresszum

SVETOSAVSKI BAL U ADI

    Živimo u vremenu punom iskušenja i neizvesnosti; u vreme koje će, ako srećno preživimo, ostati ružnim slovima upisano u istoriji i pred Bogom. Današnji praznik je naprikladniji dan u godini za svakoga da preispitamo svoju savest i svoja dela da li, nekim svojim grehom, i sam nije doprineo ovoj našoj opštoj nesreći. U nadi da ćemo u tome uspeti i da će hrišćanska savest progovoriti i hrišćanska ljubav pobediti.

    Mir se, dakle ne može nametnuti političkim ili ekonomskim sankcijama, kao što neki misle. Zato mi, na ovom delu Balkana, moramo pre svega postati hrišćani i ljudi. Tek tada možemo biti i dobri susedi. Nekima je, na žalost, razorni ateizam za pola veka iščupao iz duše i srca jevanđeljsku ljubav i udaljio nas jedne od drugih. Da sa svakim čovekom, bez obzira na njegovo nacionalno ime, ubeđenje i političko uverenje, zasnivamo prijateljske i ljudske odnose.

    Danas, kada je malo istinski svetih ljudi, nama je teško shvatiti ono što je mogao da uradi i što je za svoje vreme uradio Sveti Sava. Osnažio je svoje savremenike verski, duhovno i moralno. U odnosu prema drugim narodima držao se jevanđelskog načela da su svi ljudi deca Božja, bez obzira kome «plemenu», jeziku i narodu pripadaju. U duhu tih načela naša narodna mudrost je izrekla istinu: «brat je mio koje vere bio». Sveti Sava od nas traži međusobnu slogu i hrišćansku ljubav. Mi pravoslavni smo između Dva svetska rata ogranizovali Svetosavski bal. Svetosavski balovi su imali humanitarni karakter, jer smo novac koji pretekne usmeravali u školstvo, zdravstvo, a danas pošto su nam hramovi oronuli usmeravali na popravku svetih hramova. Prvi Svetosavski bal je organizovan 1887. godine, baš na Svetog Savu, kralj Milan Obrenović i Kraljica Natalija sa oficirskim korom. I baš ove godine navršilo se 119 godina kako je organizovan Svetosavski bal. Svetosavskim balovima su danas svrha da se zajedno sastanemo i Srbi i Mađari, a ove godine je bio rekord 320 osoba i jednih i drugih. Svi su igrali, svi su pevali i Srbi i Mađari zajedno. Kao gosti pozvani su: predstavnik pokrajinske vlade prof. dr. Zdravko Jež sa suprugom. Gradonačelnik Ade Ferenc Irmenji sa suprugom na počasnom mestu, Rektor bogoslovije u Sremskim Karlovcima protojerej-stavrfor prof. Dušan Petrović sa suprugom, mesni župnik Mikloš Sauer sa kapelanom Robert Kozma i mesni paroh sa suprugom. U odavanju pošte delu i liku našeg Svetitelja završiću poruku iz Svetosavske himne koja glasi:
    Da živimo svi u slozi
    Sveti Savo, ti pomozi!

protonamesnik Danilo Ninkov, paroh ađanski

februar 2006.

Naslovna strana
Nastavak kvalitetne saradnje naše opštine i Pokrajine
Svetosavski bal u Adi
Javna tribina
Pokolj u zološkom vrtu
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Molski dobošar
Obaveštenja
Impresum


Design by VA