Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. február

Címoldal
Bosszankodunk és dolgozunk
Csökkenni fog a gáz ára 2006-ban
Nyilvános vitaest a városházán
Jubiláló házastársak találkozója
Pályázat útján jutottunk hozzá
A Törökfalui Helyi Közösség 2005. évi munkájáról
Rendkívüli helyzet a községi vöröskeresztben
Bíróhiány Adán
Telefonos örömök
Amikor a vadászösztön előjön
A barátság jegyében
Tolerancia - Rózsa a ma keresztjében
Kis közösség, de sok eredmény
Vajdasági képzési és fejlesztési program
Február 14., a szerelmesek napja
Repülős évforduló
Ki kicsoda 2004
Csak a szülők olvasnak?
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A legszorgalmasabb kistudósítók
Firka a falon
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Többnyelvűség hazai módra
Közel a csúcsokhoz
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Közlemények
Impresszum

Nyelvi figyelő
Anyanyelvünk szolgálatában
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület új kiadványa

    Háromévi várakozás után megjelent a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület új kiadványa Anyanyelvünk szolgálatában címmel. A könyvet annak idején az Egyesület fennállásának tíz éves jubileuma alkalmából szerettük volna megjelentetni, de különböző okok miatt erre csak most került sor.
    A kiadványt a három év alatt átszerkesztettük, s az eredeti koncepción is változtattunk. Eredetileg egy évfordulós, ünnepi könyvnek szántuk, mely a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület tíz éves munkáját dokumentálja, a most megjelent kiadvány azonban több ennél. Reményeink szerint hasznos nyelvművelő könyvet tart kezében az olvasó, amellett hogy betekintést nyer Egyesületünk munkájába.
    A kötet szerkezetileg két, egymástól jól elkülöníthető részre oszlik. Első részében az ünnepi megemlékezéseken túl fontos és érdekes nyelvészeti előadásokat olvashatunk, többek között neves hazai és magyarországi nyelvészektől, köztük Szűts Lászlótól, Balázs Gézától, akik hosszú évek óta támogatják Egyesületünk munkáját, és a nyelvművelés elkötelezett képviselői. Az első részben kapott helyet Hódi Éva ünnepi köszöntője és bevezető írása, valamint Molnár Csikós László és Andric Edit tanulmánya.
    A kötet második részében azokat a nyelvművelő írásainkat gyűjöttük egybe, amelyeket az évek során az adai Községi Körkép című lapban jelentek meg. Elég tekintélyes számú írás gyűlt össze. Ezek egy része egy-egy nyelvi, nyelvhelyességi kérdéssel foglalkozik, másik részük nyelvészeti tárgyú könyveket ismertet, de olyanok is vannak közöttük, amelyek nyelvi táborozásokról, tanácskozásokról számolnak be, s ezeket is külön csoportosítottuk. Kiadványunkban szemelvények formájában közöljük a sajtóban rólunk megjelentetett cikkeknek, írásoknak egy részét is.
    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület új kiadványát – egyben 12. megjelentetett kötetünket – egyaránt ajánljuk mindazoknak a kedves olvasóknak, akik a nyelvművelés iránt érdeklődnek, és azoknak is, akik Egyesületünk munkáját figyelemmel kísérik.

Hódi Éva

februar 2006.

Naslovna strana
Nastavak kvalitetne saradnje naše opštine i Pokrajine
Svetosavski bal u Adi
Javna tribina
Pokolj u zološkom vrtu
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Molski dobošar
Obaveštenja
Impresum


Design by VA