Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. február

Címoldal
Bosszankodunk és dolgozunk
Csökkenni fog a gáz ára 2006-ban
Nyilvános vitaest a városházán
Jubiláló házastársak találkozója
Pályázat útján jutottunk hozzá
A Törökfalui Helyi Közösség 2005. évi munkájáról
Rendkívüli helyzet a községi vöröskeresztben
Bíróhiány Adán
Telefonos örömök
Amikor a vadászösztön előjön
A barátság jegyében
Tolerancia - Rózsa a ma keresztjében
Kis közösség, de sok eredmény
Vajdasági képzési és fejlesztési program
Február 14., a szerelmesek napja
Repülős évforduló
Ki kicsoda 2004
Csak a szülők olvasnak?
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A legszorgalmasabb kistudósítók
Firka a falon
Egészségünk érdekében
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Többnyelvűség hazai módra
Közel a csúcsokhoz
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Tarka oldal
Közlemények
Impresszum

A TÖRÖKFALUI HELYI KÖZÖSSÉG 2005. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

    Az elmúlt esztendő sok munkát és nagy kihívásokat hozott helyi közösségünk számára. Kevés anyagi eszközökből sok minden megvalósult, és ami még a legfontosabb, hogy a helyi hozzájárulást továbbra is, azaz 2012-ig megszavazták a polgárok. Ami azt jelenti, hogy a sok apró elvégzett munkálat eredményt és megmozdulást jelentett a közösségben.
    A múlt év pénzügyi tervében 3.243.245 dinár volt előirányozva a helyi hozzájárulás programjának megvalósítására, a helyi közösség működtetésére, kommunális tevékenységre és különféle tevékenységekre. A megvalósult bevétel 3.797.302 dinár volt, tehát több lett a tervezettnél, ebből pedig 3.238.422 dinárt használt fel a helyi közösség.

    A helyi közösség mindhárom településén voltak munkálatok, amelyek környezetünk szebbé tételét szolgálták. Itt említeném meg a követlkezőket:
    - A Valkai soron a helyi közösség udvarának bekerítése, padlólapok vásárlása, az új utcában 120 m 3 törtcserép beszerzése.
    - Törökfalun a helyi közösség épülete körül és a tűzoltósági otthon előtt kerítés felállítása, a buszmegálló és a park rendezése, hidroforok bepucolása és festése, zöldövezetek karbantartása, sportpálya újítása.
    - Völgyparton a vízhálózat újítása és zöldövezet karbantartása.
    Mindhárom településen az utcai világításra nagy hangsúlyt fektetünk, jelentős összeget el is költöttünk rá, mivel sűrűn kiégtek a villanyégők, valamint új világítótesteket is kellett felszerelni. A vízközösségek számára a vízanalizis és a hidroforok áramfogyasztását is fedeztük. A helyi közösség területén található intézmények is részesültek támogatásban, itt említeném meg az általános iskolákat, az iskoláskor előtti intézményeket, az egészségházat, az önkéntes tűzoltóságot, a Százszorszép p. t-t, a vöröskeresztet és az egyházközséget. az Aikido Karate Klubot, a Szépalföld civil szervezetet, valamint humanitárius segélyben részesült a Petrovszki család. Egyéves és az általános iskola alsótagozatos korosztályú gyermekek számára 210 darab télapó csomagot osztottunk szét, ami nagy örömet jelentett számukra és számunkra is. A földes utak járhatóságát és karbantartását a tavasz kezdetén valamelyest megoldottuk, ami kis segítség volt azon polgárok számára, akik a településeken kívül a tanyavilágban élnek. Az adai önkormányzat támogatásával két nyári színpad építésében vett részt a helyi közösség, és úgyszintén az önkormányzat támogatásával új útjelző táblák lettek felállítva, valamint két kilóméter hosszú útjavítás történt meg Völgyparton és számítógépek kerültek a helyi közösség ottani épületében a fiatalok számára.

    A Tartományi Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság társfinanszírozási pályázatán 100.000 dinárt nyert meg a helyi közösség, amit kétnyelvű helységnévtáblákra, intézmények nevének kiírására és más középületek felirataira, valamint kétnyelvű utcanévtáblákra használtuk fel.
    A helyi közösség tanácsa 2006. 02 .2-án tartott ülésén elfogadta a tavalyi év költségvetését, valmint az idei év pénzügyi tervét is meghozta, mely 4.194.580 dinárt tesz ki. Az idei év fő beruházása mindhárom településünkön a vízellátás problémájának megoldása, azaz új kutakra projektum kidolgozása és megvalósításuk. A keret kicsi és szűkös, de a mai lehetőségekkel élve, pályázatok megnyerésének útján próbáljuk megvalósítani a tervet.
    A polgárok igénye mindig nagy, és nagyobb lesz, de csekély anyagi lehetőségeink ellenére a mai nehéz helyzetben is próbáltunk helytállni az elmúlt évben.
    Szeretnénk az idén is helytállni, és a megvalósított eszközökből polgáraink szolgálatára lenni.

    A képek a tavalyi falunapi ünnepségen készültek

Molnár József

februar 2006.

Naslovna strana
Nastavak kvalitetne saradnje naše opštine i Pokrajine
Svetosavski bal u Adi
Javna tribina
Pokolj u zološkom vrtu
Mladi pišu
Aktivnosti sindikata
Vesti iz policije
Molski dobošar
Obaveštenja
Impresum


Design by VA