Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. október

Címoldal
Az adai I. Helyi Közösség
Mindenszentekre és halottak napjára
Községi hírek
Tisztújítás a VMSZ adai, moholi és törökfalusi helyi szervezetében
Lezajlott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tisztújító közgyűlése
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
Tűzoltós mozgolódások Törökfaluban
Nem lehet vagy-vagyban gondolkodni
A nyelv határai
Dutka Ákos: Ember és magyar
Régi bánat
Napos és csapadékos őszi hangulat
Tökéletes tökételek
Október nyugdíjas módra
Mi lesz veled, kápolna?
15. Délvidéki Napok
Bartók Bélára emlékeztek
Zöldülőben
Hírek
Zöld levél
A szakszervezet tevékenységéből
Megemlékezés
Sakk
Nem lesz baj az utánpótlással
Aero Klub Ada - országos bajnok
Tarka-barka
Impresszum

Bartók Bélára emlékeztek

    Bartók Béla halálának 70. évfordulójára emlékezett a Zeneiskola egy igazán színvonalas hangversennyel, melyen növendékein kívül tanárai is énekeltek és muzsikáltak a neves magyar művész zeneműveiből.
    „A fellépők csak Bartók-műveket játszottak, emellett a zeneszerző életútjának fontos állomásairól hangzottak el szemelvények. Intézményünk névadójának emlékestjén a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által erre az alkalomra odaítélt pályázati támogatásából vásárolt hangszereket szólaltathatták meg a diákok, amit ily módon is köszönünk. – hangsúlyozta Bács Annamária igazgatónő - Az elektromos zongora, a klarinét és két hegedű így ünnepi keretek között bírták muzsikára a fellépők. Örömömre szolgál, hogy sikerült megszervezni ezt az emlékhangversenyt, mellyel tiszteletünket fejeztük ki a 70 éve elhunyt korszakalkotó komponista emlékének. Az eseményről pozitív visszajelzések érkeztek a kollégák, gyerekek és a szülők részéről is, ezért egy következő hasonló tematikán alapuló rendezvénynek is felmerült a gondolata.”
A zeneiskola növendékeinek többsége fellépett az emlékkoncerten: A Laták Zsuzsanna vezette kiskórus, Zaj Orsolya – zongora, Barta Zsaklina – hegedű, Lea Vorgić – zongora, Lehócki Kata – fuvola, Mihajlo Gucunja – zongora, Rusai Bence – zongora, Virág Borbála és Szollár Leona – hegedű duó, Berec Katinka – zongora, tambura kamaraegyüttes, Holló Renáta – klarinét, Kocsis Tamás – szólóének, Csonka Bence – gitár, Bács Annamária – zongora, Kiss Anikó – zongora, Klémán Rudolf – zongora, Nagy kórus – Čupić Annamária vezetésével .
    A világhírű komponista vallomását ma is gyakran idézik: „Az én vezéreszmém, amelynek, mióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem, amennyire erőmtől telik, szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!"

Lajkó Szilvia

oktobar 2015.

Naslovna strana
50-to godišnji jubilej osnivanja Prve Mesne zajednice u Adi
Otkrivanje spomen ploče Radivoju Popoviću
KUD amatera "Novak Radonić" iz Mola u kolu za Ginisa
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Dve medalje za Jovanu Borđoški
Impresum


Design by VA