Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. október

Címoldal
Az adai I. Helyi Közösség
Mindenszentekre és halottak napjára
Községi hírek
Tisztújítás a VMSZ adai, moholi és törökfalusi helyi szervezetében
Lezajlott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tisztújító közgyűlése
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
Tűzoltós mozgolódások Törökfaluban
Nem lehet vagy-vagyban gondolkodni
A nyelv határai
Dutka Ákos: Ember és magyar
Régi bánat
Napos és csapadékos őszi hangulat
Tökéletes tökételek
Október nyugdíjas módra
Mi lesz veled, kápolna?
15. Délvidéki Napok
Bartók Bélára emlékeztek
Zöldülőben
Hírek
Zöld levél
A szakszervezet tevékenységéből
Megemlékezés
Sakk
Nem lesz baj az utánpótlással
Aero Klub Ada - országos bajnok
Tarka-barka
Impresszum

Napos és csapadékos őszi hangulat

    Hát mivel is kezdeném a cikket! Hát azzal, ami még a csapból is ömlik, az időjárással! Szeptember vége még csak valahogy elment a meleg napos napok folytán, de október kissé túlzásba vitte a sok csapadékkal. De a végén mégis kialakult, még ha károkat okozott is egyes kinnrekedt növényekben pl. szójában. A csapadékos idő kezdete előtt bábeli zűrzavar volt a határban, na meg a mi utcánkban is, a gazdaságilag járható utcarészen. Rohant a szomszéd morzsolni, de kárára. A kapukijáratánál a lengéscsillapító rugó eltört, így az útszakasz egyik része lezáródott. Jómagam a szár sodrásából érkezve készültem a szárbehordásra, amikor ez történt, pont a végszomszédunkkal. Na, most fél falut meg kell kerülni, hogy kijuthass a határba, de már a másik szomszéd hozza be a megrakodott kocsit az udvarába. Tiszta torlódás a kis útszakaszon, miközben már szaladnak, egy másik kocsit beszerezni és elevátort is, hogy átrakják a lemorzsolt árut, hogy elszállíthassák. A negyedik szomszéd is izgul, mert ő is szeretné behordani a bálás szárat még ma, de még nem is kezdték el a bebálázást  sem. Na, végtére is minden jól sikerült. Igaz, egy kis megázással, mivel a végek végén a csapadék csak nem bírta ki, hogy ne zúduljon a zűrzavarban lévőkre. Na, de hát azért volt itt más megmozdulás is, nem csak a rohanás és az ég felé leskelődés, hogy kisüt-e már a nap! Ajvárfőző-versenyt szerveztek Zentán szeptember 26-án ,melyen a törökfalusi Százszorszép ME három tagja vett részt. Ők tavaly Adán az első helyezést nyerték el, valamint Belgrádban is részt vettek a rendezvényen. A mostani rendezvényen sem hagytak minket szégyenben, mivel most a harmadik helyezést nyerték el. Így hát most is ott voltak a dobogón, éspedig Apró Laura, Banyári Ildikó és Nagy Rózsa. Csakis gratulálni kell sikerüknek és hálát adni, hogy ily módon is településük és egyesületük hírnevét továbbvitték.


Ajvárfőző-versenyen Zentán


Sündörgő Törökfalun


Sakkktivity Palicson


A Cinege csoport néptánca

    Másnap, szeptember 27-én vasárnap, a törökfalusi Szent Gellért Egyházközösség hívei templomuk védszentjének ünnepét ünnepelték szentmisével a templomban. Szent Gellért nap elnevezéssel a Százszorszép ME ünnepi műsort tartott a székházában, amelyre mindenkit szeretettel vártak. A falu apraja-nagyja szép alkalmi műsorral tette még szebbé ezt az ünnepet. A Százszorszép Cinege gyermekcsoportja, a Búzavirág asszonykórus és a Törökszegfű énekcsoport fellépésével tették szebbé és gazdagították azt.
    A délután is népes csapat vette birtokba a ME épületét, mivel sor került a Sündörgőre, amit a JUNITIS ifjúsági civil szervezet szervezett meg, már harmadik alkalommal. Gyerekek szüleikkel érkeztek, hogy az idén is az ügyességi és szórakozást nyújtó szervezésben részt vegyenek. Völgypartról és helybeli gyerekek és szülők érkeztek a délutáni megmérettetésre. Volt itt csoportos verseny, de egyéni vetélkedés is a résztvevők számára. A már előzetesen meghirdetett rajzpályázati rajzok is ki lettek függesztve az épület ablakaira, amit ott mindenki megnézhetett. A csoportos vetélkedőben a gyerekek szüleikkel együtt vehettek részt. Feladatok megoldásával és kérdések helyes megválaszolásával értékes pontokat lehetett összegyűjteni. A Csízmás kandúrok (Tóth Tamás) 72 ponttal lettek az elsők, akik az ADICA üdülő központ felajánlását kapták. Másodiknak a Pillangók (Januskó Zita) és Cicák ( Jaramazovics Eugenia) 68 ponttal családi belépőt nyertek a palicsi állatkertbe. Különdíjban részesült a Nyuszikák (Zabos Emina) csoport, akik palacsintatortát nyertek. Az egyéni vetélkedőben a megnyert papírpénzekkel lehetett az édességbazárban vásárolni édességet. Nagy volt az izgalom és a hangulat ezen a rendezvényen, melyen a gyerekek és a szüleik is örültek és jól érezték magukat ezen a vasárnap délutánon. Valójában egy igazán jó családi ünnepnek lehet nevezni ezt a rendezvényt.
    Törökfalu hírnevét október 10-én a Százszorszép ME tagjai továbbvitték a Bácspalánkán megtartott Falusi asszonyok rendezvényen. Kézimunkák és házi finomságok kiállításával vett részt Nagy N. Éva, Csúzdi Jutka, Kovács Edit és Tóth Rózsa. Igaz, erre a rendezvényre egy kissé enyhébb időben került sor, de a lelkes falusi asszonyok nagy szeretettel és gondoskodással vettek részt kézimunkáikkal.
    Világ-sakkfesztiválra került sor október 17-én a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában, amelyen hét törökfalui iskolás, Basity Anasztázia és Göblös Péter kíséretével vettek részt. A Sakktivity elnevezésű rendezvényen nyolc csapat vetélkedett s mérte össze tudását. Palicsról, Szabadkáról, Zentagunarasról, Zentáról, Oromról, Törökfaluból, Keviből és Csantavérről érkeztek a versenyző diákok. Az idén először rendezték meg a Világsakk-fesztivált nálunk, amit a Polgár Judit Alapítvány 2007 óta szervez. Természetesen, a sakkal volt kapcsolatos a rendezvény, de oktatói, ügyességi és szórakoztatói jellege is volt a rendezvénynek. ahol jól érezték magukat a résztvevők.  Minden csapatnak volt egy csapatvezetője is, akik közéleti ismert személyek. A törökfalusi csapat Csík Mónika költőt kapta, aki nagy csapatjátékosként is mindent megtett, hogy csapatunk jól szerepeljen. A törökfalusi csapat a játék nagy részén a második helyen állt, végül a hatodik helyen végeztek. Az első helyen a csantavéri Csonttörők végeztek Dér Heni vezetésével. Gyerekeink és kísérőik számára nagy élmény volt ez a fesztivál, amelyen lelkesen vettek részt és pozitív benyomással tértek vissza.
    Végül szeretném kedves olvasóinknak és helybeli lakosoknak hírül adni, hogy a törökfalusi Török könyvtár az idén már 4212 darab könyvvel rendelkezik. A Török-házaspár 400 újabb könyvvel gazdagította a könyvtárat, valamint egy győri turistacsoport 83 könyvet ajándékozott nekik. Az utóbbiak a Délvidéki körútjuk során Völgyparton voltak megnézni a szélmalmot, s ajándékba könyveket hoztak. A könyvtár könyvei sorba be vannak iktatva, valamint számítógépbe is rendszerezve, hogy könnyebben lehessen a keresett könyvet megtalálni. Köszönjük mindazoknak, akik az idén hozzájárultak könyvtárunk gyarapodásához, s várjuk az érdeklődő olvasni vágyókat.
    Mindezek után mire én, valamint a kedves olvasó a cikk végére értünk, az idő is kedvezőbbé vált. Remélem, nem csak egy hónap múltán lesz elolvasva! Nyüzsgés van a határban, s egyre jobban lehet a horizonton távolabbra ellátni. Még sok a munka, hisz a szója, a kukorica, a cukorrépa, valamint a konyhakerti vetemények még kinn vannak a nagy szabadég alatt. Igaz, még a búza, a mindennapi kenyerünknek való elvetése is most zajlik nagy lendülettel, hogy ki ne fussunk az időből. Reménykedjünk, s legyünk ügyesek mert „aki megáztatta, az meg is szárítja“ van a szóbeszédben s közmondásunkban is, csak nekünk kell résen lennünk, s ügyesen kihasználni az adott lehetőséget.

Molnár József

oktobar 2015.

Naslovna strana
50-to godišnji jubilej osnivanja Prve Mesne zajednice u Adi
Otkrivanje spomen ploče Radivoju Popoviću
KUD amatera "Novak Radonić" iz Mola u kolu za Ginisa
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Dve medalje za Jovanu Borđoški
Impresum


Design by VA