Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. október

Címoldal
Az adai I. Helyi Közösség
Mindenszentekre és halottak napjára
Községi hírek
Tisztújítás a VMSZ adai, moholi és törökfalusi helyi szervezetében
Lezajlott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tisztújító közgyűlése
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
Tűzoltós mozgolódások Törökfaluban
Nem lehet vagy-vagyban gondolkodni
A nyelv határai
Dutka Ákos: Ember és magyar
Régi bánat
Napos és csapadékos őszi hangulat
Tökéletes tökételek
Október nyugdíjas módra
Mi lesz veled, kápolna?
15. Délvidéki Napok
Bartók Bélára emlékeztek
Zöldülőben
Hírek
Zöld levél
A szakszervezet tevékenységéből
Megemlékezés
Sakk
Nem lesz baj az utánpótlással
Aero Klub Ada - országos bajnok
Tarka-barka
Impresszum

Zöldülőben

    A települések kölcsönhatásban vannak természeti környezetükkel. E kapcsolat egyik legfontosabb eleme egy aktív zöldfelületi rendszer, amely a települési életminőség javítása szempontjából is fontos tényező.
    Október 17-én Báity Ferenc, a Zöldike természetvédelmi civil szervezet elnöke különleges alkalomból köszönthette vendégeit a moholi kultúrotthonban, ugyanis rendhagyó programja ez alkalommal egy új munkaeszköz átvételéről szólt.
    „2013-ban létesítettük ezt a szervezetet – jegyezte meg Ferenc – az óta több mint, 46 munkaakciót szerveztünk eddig, és köszönöm minden támogatónak és közreműködőnek!”


Faültető fúró a Zöldikének

    Dr. Miklós Ferenc, a szervezet alapító tagja hozzátette: Manapság a pénzhajhászó rohanó, modern világunkban, igencsak eltávolodtunk a természeti értékek megbecsülésétől. Egyre ritkábban jutnak eszünkbe a következő bölcseletek, visszatérve a régiekhez természetesen: Az állatok és a növények a mi testvéreink – jelentették ki a primitív indiánok. A kínaiak szerint életünkben három fontos dolgot kell végrehajtani: házat építeni, gyereket nevelni és fát ültetni. Egy másik kínai bölcsesség szerint a faültetés legjobb ideje húsz évvel ezelőtt volt, a második és még mindig aktuális időpont a mai nap. A Zöldike Természetvédelmi civil szervezet megalakulásakor egyik célkitűzésünk volt a zöld felületek növelése, ezen belül is a fásított területek nagyságának a növelése. Kezdeti próbálkozásunknál, faültetési akciónknál a munkaigényesebb tényezőket vettük igénybe, tehát ásó, lapát és hasonló eszközöket használtunk a facsemeték elültetésekor, illetve az ültető gödrök kiásásakor. Néhány munkaakcióval később arra gondoltunk, hogy egy talajfúró gép nagyon jól jönne nekünk a nehézségek leküzdésében. Szerencsére a községi és helyi közösség vezetősége támogatta a talajfúró berendezés beszerzését. Köszönjük a szervezet nevében. Igyekszünk majd ezt az eszközt alaposan kihasználni további zöld területek növelésére. Néhány észrevétel a korábbiakkal kapcsolatban: a sikeres faültetésekkor a polgárok közreműködését is figyelembe kell venni. A napokban a moholi Urbán József utcát végigjárván a moholi nyugdíjas egyesülettel karöltve tavaly elültetett facsemeték állapotát vettem szemügyre és az észrevételeim a következők: a csemeték megeredésének mértéke 70-80%. Vannak itt azonban negatív észrevételek is: egyes polgárok azt gondolván, hogy az utca magánterület, eltávolították az elültetett kisfákat. Van, aki közönnyel vett tudomást a fák jelenlétéről, de voltak olyanok is, akik a csemetéket kikarózták, a nyári aszályban egy-két vödör vízzel támogatták az esetlen növények szárnyra kapását.  Nekik hálás köszönet a szervezet nevében. Köszönjük az eddigi támogatóknak adományaikat, és a munkaakcióinkban résztvevők odaadó munkáját.
    Bilicki Zoltán, elismerően szólt a szervezetről:  „A Zöldike a bő két év alatta ez egyik legaktívabb civil szervezetté nőtte ki magát községünkben, ezért az önkormányzat is igyekszik az elképzeléseiket és munkaakcióikat támogatni bizonyos pénzeszközökkel. A mai napon egy komolyabb ajándékot szerettünk volna átnyújtani a civil szervezetnek közösen a helyi közösséggel, ami a közeljövőben megkönnyíti a faültetést.”

Lajkó Szilvia

oktobar 2015.

Naslovna strana
50-to godišnji jubilej osnivanja Prve Mesne zajednice u Adi
Otkrivanje spomen ploče Radivoju Popoviću
KUD amatera "Novak Radonić" iz Mola u kolu za Ginisa
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Dve medalje za Jovanu Borđoški
Impresum


Design by VA