Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. október

Címoldal
Az adai I. Helyi Közösség
Mindenszentekre és halottak napjára
Községi hírek
Tisztújítás a VMSZ adai, moholi és törökfalusi helyi szervezetében
Lezajlott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tisztújító közgyűlése
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
Tűzoltós mozgolódások Törökfaluban
Nem lehet vagy-vagyban gondolkodni
A nyelv határai
Dutka Ákos: Ember és magyar
Régi bánat
Napos és csapadékos őszi hangulat
Tökéletes tökételek
Október nyugdíjas módra
Mi lesz veled, kápolna?
15. Délvidéki Napok
Bartók Bélára emlékeztek
Zöldülőben
Hírek
Zöld levél
A szakszervezet tevékenységéből
Megemlékezés
Sakk
Nem lesz baj az utánpótlással
Aero Klub Ada - országos bajnok
Tarka-barka
Impresszum

15. Délvidéki Napok

    A tizenötödikkel zárult Budapesten a szellemi értékek tárlata, a Délvidé-ki Napok. A kezdeményezést egy-más kultúrájának megismerése és megbe­csülése szándékával indította Bada István és Bada Johanna, és ez tizenöt éven keresztül meg is valósult. Mindvégig megfértek egymás mellet a vajdasági magyar és a szerbiai asszonyok munkái.
    „Október 2-tól 4-ig megrendeztük a 15. és egyben utolsó Délvidéki Napokat Budapesten. Ez a rendezvény 2000-ben kezdődött a MIRK az évi legsikeresebb kiállítóinak bemutatkozásával a magyar fővárosban. A mai zűrös időkben volt, aki csak munkáit küldte el, volt, aki lemondta a részvételt valami oktalan félelemből. Egy csoport viszont a hűséges visszatérésben az összes közül kiválik példamutató magatartásával és szolidaritásával, ez a csoport pedig az adai I. Helyi Közösség hagyományápoló csoportja Tóth Piroska irányításával. – emelte ki Bada Johanna – Az egyedüli csoport, amely az összes budapesti rendezvényen részt vett, szolidaritásból még két klub munkáit is rendezte, mivel képviselőik anyagiak híján nem tudtak személyesen részt venni. Az adaiak ezért megkapták a Délvidéki Napok nagyserlegét, és még egy jelentős elismerésben részesült az I. helyi közösség hagyományápoló csoportja. Megkapta a MIRK hűségdíját. Tóth Piroska, a csoport vezetője többszörösen is kiérdemelte a Hűségdíjat, hiszen Ada háromszor volt ebben az új évezredben a MIRK házigazdája, és az ő kitartásuknak köszönhető, hogy biztosítani tudta mind a 15 Délvidéki Napokon való részvétel anyagi lehetőségeit. Piroska elválaszthatatlan segítőtársa a Délvidéki Napokon Nenadov Lévai Irma.”
    „Községi támogatással jutottunk el erre a négy napos kiállításra – folytatta Tóth Piroska –  A hűségdíjat a kitartó aktivitásunkért kaptuk el. A temerini és a topolyai kézimunkázó csoportok munkáit is mi vittük el. A MIRK-en első díjat érdemelt munkáinkat mutattuk be idén Pesten, és pipacs-mintás munkáinkkal nagy sikert arattunk. A dél-szerbiai csoportok is megcsodálták, ugyanis nem ismert motívum az ő számukra. Címek és telefonszámokon kívül így mintát is cseréltünk, ugyanis a Délvidéki Napok olyan emberi kapcsolatok kialakulásának adott lehetőséget, melyek más közegben talán nem formálódnának. Boldogan ünnepelt csoportunk minden tagja, hiszen mindannyiunk közreműködése fontos volt a siker eléréséhez.”
    Vidáman ünnepelt az adai Első Helyi Közösség hagyományápoló csoportja, hiszen számukra különleges sikerrel ért véget a rendezvénysorozat. A szorgos csoport népünk kultúrájából merített értékek újraalkalmazásával a mai életben kiemelkedő múltú gyakorlója, és továbbra is ennek az értékrendnek a hirdetője.

Lajkó Szilvia

oktobar 2015.

Naslovna strana
50-to godišnji jubilej osnivanja Prve Mesne zajednice u Adi
Otkrivanje spomen ploče Radivoju Popoviću
KUD amatera "Novak Radonić" iz Mola u kolu za Ginisa
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Dve medalje za Jovanu Borđoški
Impresum


Design by VA