Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. október

Címoldal
Az adai I. Helyi Közösség
Mindenszentekre és halottak napjára
Községi hírek
Tisztújítás a VMSZ adai, moholi és törökfalusi helyi szervezetében
Lezajlott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tisztújító közgyűlése
Az aradi vértanúkra emlékeztünk
Tűzoltós mozgolódások Törökfaluban
Nem lehet vagy-vagyban gondolkodni
A nyelv határai
Dutka Ákos: Ember és magyar
Régi bánat
Napos és csapadékos őszi hangulat
Tökéletes tökételek
Október nyugdíjas módra
Mi lesz veled, kápolna?
15. Délvidéki Napok
Bartók Bélára emlékeztek
Zöldülőben
Hírek
Zöld levél
A szakszervezet tevékenységéből
Megemlékezés
Sakk
Nem lesz baj az utánpótlással
Aero Klub Ada - országos bajnok
Tarka-barka
Impresszum

Az adai I. Helyi Közösség
fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte

    Szeptember végén az adai I. Helyi Közösség alapításának 50. évfordulóját ünnepelte, mely alkalomból díszülést tartottak az adai Park Hotel dísztermében. A házigazdák nevében Zoran Dragin tanácselnök, és helyettese Sáfrány Ágnes köszöntötte a vendégeket. Zoran Dragin köszöntő beszédében elmondta, a visszaemlékezés az elmúlt 50 évre nagy ünnep, és köszönet illeti a polgárokat, akik ez az időszak alatt fizették a helyi hozzájárulást. A helyi közösségnek kötelessége az emberek által nehezen megkeresett és befizetett pénzt a lakosság életkörülményeinek javítására és a rendezettebb infrastruktúra építésére fordítani. A tanácselnök felszólított mindenkit, hogy közösen kell megakadályozni a fiatalok elvándorlását, mert ez káros a közösség számára, és csak jobb életkörülmények és új munkahelyek megteremtésével érhetik el, hogy maradjanak. Az ünnepségen a helyi közösség tanácstagjain kívül részt vettek a községi önkormányzat, a helyi egyházak, a közintézmények, a civil szervezetek, valamint a többi, adai, törökfalui és moholi helyi közösség képviselői, illetve a testvértelepülések, a magyarországi Akasztó és Muzslya tisztségviselői, valamint azok a személyek, akik tevékenységükkel az elmúlt öt évtizedben segítették a helyi közösséget. A díszülésen levetítésre került az a kisfilm, amely a helyi közösség évtizedes munkájának és tevékenységének metszetét mutatta be. A filmben szerepeltek azok a legfontosabb eredmények, amelyek az elmúlt 50 évben valósultak meg az infrastruktúra fejlesztésében, a helyi intézmények munkakörülményeinek javításában és a társadalmi események támogatásában, többek között az úttest, a járda, a kerékpárutak, a szennyvízelvezető csatorna, a vízvezeték, a villanyhálózat, a strandfürdő és ifjúsági központ kiépítése, a csatornák árkolása, valamint az egészségház, az általános, a közép- és a zeneiskola, az óvoda, az egyházközösségek, sportklubok és civil szervezetek támogatása, továbbá a zöldövezetek és játszóterek létesítése. Az elmúlt ötven évben a helyi közösségnek öt titkára volt, mégpedig: Terhes Sándor, Mihajlo Nikolić, Vajda Antal, Dimitrije Aksin és Gecse István.
    A jubileum alkalmából elismeréseket nyújtottak át azoknak a kitüntetetteknek, akik az elmúlt évtizedekben segítették a helyi közösség munkáját. A harmincéves tevékenységért aranyérmet kapott: Vastag János, Smit Károly, Kelemen József, Bakos Zoltán, Ljiljana Vlani-kolin, Gyetvai Péter, Dragoljub Mrđanov és Gecse István. A húszéves tevékenységért ezüstérmet kapott: Andrócki Eszter, Kőrösi Katalin, Csuvik Dezső, Zoran Stančulov, Veréb Károly, Stevan Velicki. A tízéves tevékenységért bronzérmet kapott: Sáfrány Ágnes, Bajusz Zsuzsanna, Bikicki Mária, Lucija Man-ojlović, Vastag Róbert, Ürményi Frigyes, Török László, Borivoj Dragin. Emlékplakettben részesült: Zoran Dragin, Micsiz József, Ürményi Ferenc, Sáfrány László, Vajda Antal, Janacsek Terézia, Hodik Csízik Erzsébet, Tóth Piroska, Baranyi Ibolya. Díszoklevelet kapott: Ada község önkormányzata, Akasztó, Muzslya, Varga Elfride, Máriás Zaj Jolán, Halász Anna, Krizsán Magdolna, Oláh Lajos, Krizsán Vilmos, Uliján Károly, Ézsiás István.
A díszülés művelődési műsorában felléptek a Műszaki Iskola szavalói, a Midnight Táncklub, az Aranykapu ME, a Vadvirág HK, a Novak Radonić AME és a New Ada Dance Táncklub tagjai.

Gecse Attila

oktobar 2015.

Naslovna strana
50-to godišnji jubilej osnivanja Prve Mesne zajednice u Adi
Otkrivanje spomen ploče Radivoju Popoviću
KUD amatera "Novak Radonić" iz Mola u kolu za Ginisa
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Šah
Dve medalje za Jovanu Borđoški
Impresum


Design by VA