Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. április

Címoldal
Községi hírek, események
Községi hírek
Csatornaépítésre költenek legtöbbet
Kihelyezett konzuli fogadónap volt Adán
Lakossági fórum Moholon
Éjszakába nyúló KKT-ülés
Barátkozás a szelektív szemétgyűjtő ürügyén
Iskolanap a moholi Novak Radonić Általános Iskolában
Otthonom a világ
Új igazgató a Sportközpontban
Sajtótájékoztató a Demokrata Pártnál
Télies tavasz
Iskola napi hangversenysorozat
Óvodások biokertje
A sport és az egészség napja
Két padot készítettek
Új munkajogi törvény
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Rendőrségi hírek
Gyremekszínjátszóink jubileuma - XXII.
Zöld levél
A jubiláló iskola
Árnyas oldal - Napos oldal
Impresszum

Árnyas oldal - Napos oldal

    Néha a kényszerhelyzet készteti az embert, hogy olyan (pozitív vagy negatív értelmű) döntést hozzon és munkát hajtson végre, amely merőben megváltoztatja környezetét, a mindennapjait.
    Amiről most szólni akarok, talán nem is kényszerhelyzet, inkább találékonyság, közösen elvégzett munka, amely bizonyos formában megváltoztatta a környezetet.
    Arról van szó, hogy Žikica Jovanović utca lakói összefogtak, és az utcájuknak eddig több mint a felén (a Krajinai utcától befelé a 10-es házszámig – mintegy 150 m.) az úttest és az árok közötti részt kaviccsal töltötték fel, szebbé és biztonságosabbá téve így az útpadkát, egyúttal magát az utcát is. Ezt a munkát az ott lakók önkezdeményezésre, közösen végezték el, az anyag előteremtésétől az odaszállításon keresztül az elrendezéséig, tehát minden külső segítség nélkül. Szép példája ez az összefogásnak, a közös akaratnak, az önzetlenségnek is, mert: „ne csak az én házam eleje legyen a legszebb” elvén, eddig húsz-egynéhány ház eleje lett egyformán szebb. Az a tervük, hogy az utcát egész hosszában így rendezik el. Dicséretet érdemel az ötlet gazdája, de mindenki, aki részt vett a munkában.
    Ha pontoznánk a látottakat, a közösségi munkát, az összefogást, legmagasabb pontszámot kapnák, de így is egy hatalmas pluszt érdemelnek!


    Alig 100-150 méterre a fenti utcától található egy átkötő út a Március 8 (Picmilinder) és a Temető utca között. Állapotát egy szóval így lehet jellemezni: járhatatlan! Lassan a mellette húzódó gyalogjárda is azzá válik, mert, különösen esőzések idején, ha valaki éppen arra kényszerül áthaladni járműjével, kénytelen a gyalogjárdát is igénybe venni. Meg kell jegyezni, hogy ez a 150-200 m szakasz az egyetlen nem szilárd burkolatú út (utca) az I. Helyi Közösség területén. A polgárok már többször is kérték az illetékeseket az út rendbetételére, de eddig erre még nem került sor. Pénzhiány? Nemtörődömség? – vagy … „hej, ráérünk arra még…”-ről van szó, nem tudjuk, de ha ezt az állapotot pontoznánk, az illetékes egy hatalmas minuszt kapna!


    A Moša Pijade utcáról és rendkívül rossz állapotáról már korábban is cikkeztünk, de néhány kátyúzáson kívül semmi különösebb nem történt, Úgy tűnik hiába is beszélünk róla, akármit is mondunk vagy kérünk – ez esetben a polgárok és a Helyi Közösség tanácsa is – a helyzet változatlan. Tudnivaló pedig, hogy ez az utca Ada egyik, ha nem az egyetlen, legforgalmasabb utcája, de nyugodtan állíthatjuk, hogy a legrosszabb is . Megszámlálhatatlan kátyú „ékesíti”, közöttük jó néhány keréktörőnek is beillik, a fekvőrendőrök felszaggatva, vannak is meg nincsenek is (a jelen pillanatban szükségtelenek is, mert úgy sem lehet gyorshajtás vétségét elkövetni!).
    A napokban, pontosabban április 15-én reggel élénk piros mikulásvirágok jelentek meg a mélyebb  kátyúk némelyikében, felhíva a járművezetők figyelmét, hogy vigyázzanak a kátyúra, vagy talán a virágra (még akkor is, ha művirágokról van szó). Díszes volt a Macedónia városrész főutcája, kivirágzott az aszfalt. (Hasonló jelenségről számolt be a Magyar Szó is ahol egyik magyarországi településen a polgármesterasszony muskátlit ültetett a kátyúkba!)
    Az utca a községi utak kategóriájába tartozik, lokális útnak számit, tehát a mi közösségünknek kell róla gondot viselni, ami azt jelenti, hogy karbantartása a községnek, illetve a megbízott közvállalatnak a kötelessége. Ez idáig nem látszik, mit tettek az út javítása terén, de az látható, hogy semmit. Ebben az esetben a pontozás eredménye egyértelmű: hatalmas mínusz az illetékesnek.

Vastag János

april 2013.

Naslovna strana
Васкрс на прагу
Opštinske vesti, događaji
Opštinske vesti
Дан школе "Новак Радонић"
Vesti iz policije
Karatisti iz Ade i Bačkog Petrovog Sela
Impresum


Design by VA